Bon pour la Grece

Η κατάσταση, που επικρατεί σήμερα στον τομέα ελέγχου κτηνοτροφικών προϊόντων, άφησε «άναυδους» τους κοινοτικούς επιθεωρητές που βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα. Διαπίστωσαν ανεπάρκεια δειγματοληπτικών ελέγχων στα ζωικά τρόφιμα για την ύπαρξη καταλοίπων (βαρέα μέταλλα και ουσίες επιβλαβείς για τη δημόσια υγεία), έλλειψη εργαστηριακής υποδομής, ανεπάρκεια σε εκπαιδευμένο κτηνιατρικό προσωπικό, κενά στην εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας και έλλειψη πιστοποιημένων εργαστηρίων. Οι εμπειρογνώμονες της ΕΕ προειδοποίησαν ότι η περίοδος χάριτος για την Ελλάδα έχει τελειώσει και, σύμφωνα με πληροφορίες, αν η Ελλάδα δεν λάβει σοβαρά μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο τον ερχόμενο Φεβρουάριο άρσης της σφραγίδας καταλληλότητας της ΕΕ για τα ελληνικά προϊόντα ζωικής προέλευσης. Οι επιθεωρητές έδωσαν έμφαση στην αναποτελεσματικότητα του ελεγκτικού μηχανισμού που αφορά τα κατάλοιπα στα ζωικά προϊόντα. Επισήμαναν μάλιστα, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι αν δεν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ελέγχου καταλοίπων (ως τις 31 Δεκεμβρίου) τότε η Ευρωπαϊκή Ενωση σκοπεύει να απαγορεύσει τις εξαγωγές ελληνικών ζωικών προϊόντων.

 

Οι διενεργούμενοι έλεγχοι είναι ποσοτικά τόσο λίγοι και ποιοτικά τόσο επιφανειακοί, που σαφώς δεν συνδράμουν τη δημόσια υγεία. Το 2007 συνελέγησαν μόνο 6.930 δείγματα από τα 10.600 που όριζε το Εθνικό Σχέδιο Ελέγχου Καταλοίπων, εκ των οποίων τελικά ελέγχθηκαν 2.863, δηλαδή μόλις το 27%! Αιτία της αναποτελεσματικότητας των κτηνιατρικών υπηρεσιών- επισημαίνεται σχεδόν σε όλες τις εκθέσεις της Ενωσης- αποτελεί η έλλειψη επιστημονικού προσωπικού. Για το θέμα αυτό η χώρα μας έχει παραπεμφθεί στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Σημειωτέον δε ότι οι συνήθεις εξηγήσεις, ότι τάχα καθυστερούν οι διαδικασίες στο ΑΣΕΠ ή ότι δεν εγκρίνει κονδύλια το υπουργείο οικονομικών, είναι παραπλανητικές καθώς η ίδια κυβέρνηση συγκρότησε εκ του μηδενός ολόκληρο σώμα, την Αγροφυλακή.  

 

Επιπλέον τα εργαστήρια δεν διαθέτουν τα κατάλληλα αντιδραστήρια ή οι υπάλληλοι δεν έχουν την τεχνογνωσία, με συνέπεια τα δείγματα να μην ελέγχονται για ορισμένες χημικές ουσίες, παρ΄ ότι χρησιμοποιούνται στην ελληνική κτηνοτροφία. Ετσι δεν ελέγχονται για ουσίες όπως: στιλβένια (ουσίες με οιστρογόνο δράση), στεροειδή (αναβολικά), ζερανόλη (τοξίνη με οιστρογόνο δράση), κοκκιδιοστατικά (παρασιτοκτόνα για τα κοκκίδια), καρδαμιδικά (αντισταμινικά και ηρεμιστικά) και πυρεθροειδή (εντομοκτόνα). Αλλά και για άλλες ουσίες ο έλεγχος είναι ελλιπής. Για παράδειγμα το 2007 μόλις 3 δείγματα ελέγχθηκαν σε όλη την Ελλάδα για θυρεοστατικά, 12 για μυκοτοξίνες και 27 για οργανοφωσφορικές ουσίες. Ακόμη πολλά από τα δείγματα που φτάνουν στα εργαστήρια δεν είναι κατάλληλα για ανάλυση καθώς δεν έχουν τηρηθεί οι απαιτούμενες διαδικασίες όσον αφορά τη σφράγιση, την ψύξη, τη φύλαξη, τον χρόνο αποστολής κ.ά.

 

Επίσης, ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που επισημαίνουν οι κοινοτικοί είναι η μη ολοκλήρωση του προγράμματος ελέγχου του μελιταίου πυρετού των αιγοπροβάτων. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο να απαγορευθεί η παράδοση αιγοπρόβειου γάλακτος στα τυροκομεία της χώρας από εκτροφές που δεν έχουν ελεγχθεί για τον μελιταίο πυρετό, με ανυπολόγιστες οικονομικές συνέπειες για την αιγοπροβατοτροφία στη χώρα μας.

 

Σχετικά με το θέμα αυτό ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Κιλτίδης δήλωσε (Βήμα 21.12.08): «Το πρόβλημα της αναποτελεσματικότητας, την οποία καταγράφουν οι έλεγχοι των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη δημόσια υγεία και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, έχει βάθος εικοσαετίας. Από εξαμήνου, αναλήφθηκε πρωτοβουλία από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την αρμόδια Επίτροπο Υγείας κυρία Αντρούλα Βασιλείου και τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υπογραφή υλοποίησης συμφώνου (action plan) των μέτρων που προτείνονται στη χώρα μας. Στα μέσα Ιανουαρίου, πιστεύουμε ότι θα έχουμε τα συγκεκριμένα μέτρα με χρονοδιάγραμμα τουλάχιστον διετίας, για την ανάληψη δράσεων από μέρους μας. Εχουν γίνει βήματα προόδου. Είμαι πεπεισμένος ότι η λύση είναι το σχέδιο δράσης».

 

Ώστε «Το πρόβλημα … έχει βάθος εικοσαετίας. Από εξαμήνου, αναλήφθηκε …»! Εντάξει, οι κυβερνήσεις των πρώτων 15 ετών της εν λόγω εικοσαετίας ήταν άχρηστες. Εντάξει, προ εξαμήνου το αρμόδιο υπουργείο εδέησε να ασχοληθεί με το σημαντικότερο ζήτημα δημόσιας υγείας, που ταυτόχρονα είναι κορυφαίο για  έναν ολόκληρο κλάδο της οικονομίας. Τα προηγούμενα 4+ χρόνια τι έκανε αυτό το ρημαδο-υπουργείο με τον πομπώδη τίτλο «Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων»; Αφού κατά τον κ. Υφυπουργό δεν ασχολήθηκε με τα σημαντικότερα προβλήματα αρμοδιότητάς του, με τι να ασχολήθηκε άραγε; Με το Σκοπιανό, με τον αθλητισμό, με τις μεταφορές; Μήπως ήταν τόσο πολύ απασχολημένο με το ξεπούλημα γης στο Βατοπέδι, με τρόπο ώστε να μην μπορούν να αναστραφούν εύκολα οι μεθοδεύσεις του, για τις οποίες η Εξεταστική Επιτροπή απέδωσε πολιτική ευθύνη στον τότε υπουργό, κ. Μπασιάκο;

 

Κι επιτέλους, γιατί οι πολιτικοί μας θυμούνται πάντοτε τι έκαναν οι κακοί προκάτοχοί τους 10 και 20 χρόνια παλαιότερα, όταν η ευθύνη υπουργών παραγράφεται τόσο γρήγορα;  Αν οι κακοί όντως δημιουργούν τόσο σοβαρά προβλήματα, ενίοτε δε αφήνουν πίσω τους καμένη γη, γιατί οι καλοί λυσσάνε ως αντιπολίτευση να αναλάβουν τη διακυβέρνηση, αφού μέσα σε μία τετραετία δεν μπορούν ούτε καν να δρομολογήσουν (!!!!) την επίλυση των κορυφαίων προβλημάτων αρμοδιότητάς τους, όπως είναι η δημόσια υγεία; Η υπόθεση του Βατοπεδίου δείχνει ότι οι πολιτικοί –τους οποίους φυσικά εκλέγουμε εμείς οι ίδιοι- άλλες προτεραιότητες διακηρύττουν ότι έχουν και άλλες έχουν στην πραγματικότητα.

Advertisements

2 thoughts on “Bon pour la Grece

  1. Τα βασικά σημεία της έκθεσης που έκαναν κοινοτικοί επιθεωρητές ύστερα από ελέγχους στις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από την 1η μέχρι και τις 5 Δεκεμβρίου του 2008 έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων του ΕΦΕΤ, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση πως με τη μεταφορά του φορέα από το υπ. Ανάπτυξης στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και χωρίς την ενιαιοποίηση όλων των υπολοίπων ελεγκτικών αρχών (Νομαρχίες, Γενικό Χημείο του Κράτους, υπ. Υγείας κ.λπ.) οι καταναλωτές παραμένουν εκτεθειμένοι σε διατροφικά σκάνδαλα.

  2. Σε πλήρη απραξία βρίσκεται αυτή τη στιγμή το σύστημα ελέγχου τροφίμων της χώρας, καθώς οι αρμόδιες αρχές αναμένουν τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) θα υπαχθεί στη δικαιοδοσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s