2009: Έτος Δαρβίνου

Ο Κάρολος Ροβέρτος Δαρβίνος (Charles Robert Darwin) γεννήθηκε στο Σρούσμπερυ της Αγγλίας στις 12 Φεβρουαρίου 1809 και φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη γέννησή του. Με αυτήν την αφορμή το έτος 2009 κηρύχθηκε «Έτος Δαρβίνου» και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου έχει ήδη οργανώσει μια εντυπωσιακή έκθεση για τον Δαρβίνο και το έργο του.

 

 

Ο Δαρβίνος την εποχή, που δημοσίευσε τη θεωρία της φυσικής επιλογής
Ο Δαρβίνος την εποχή, που δημοσίευσε τη θεωρία της φυσικής επιλογής

Ο Δαρβίνος σπούδασε πρώτα ιατρική και μετά θεολογία στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, όπου ανέπτυξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη φυσική ιστορία. Στη συνέχεια έκανε ένα πενταετές ταξίδι με το πλοίο Beagle και η έκδοση του ημερολογίου του για το ταξίδι τον έκανε πολύ γνωστό ως συγγραφέα και γεωλόγο. Παράλληλα οι παρατηρήσεις του στην βιολογία τον οδήγησαν το 1838 στην ανάπτυξη της διάσημης πλέον θεωρίας για τη φυσική επιλογή. Επειδή πολλοί άλλοι πριν από αυτόν είχαν τιμωρηθεί αυστηρά από το θρησκευτικό κατεστημένο για ανάλογες «αιρετικές» ιδέες, συνέχισε τις έρευνες του μιλώντας μόνο στους πιο στενούς του φίλους, μέχρι να συγκεντρώσει τις αναγκαίες επιστημονικές αποδείξεις. Όμως το 1858 έμαθε ότι ο Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας είχε αναπτύξει μια παρόμοια θεωρία και αναγκάστηκε να δημοσιοποιήσει πρόωρα τη δική του. Η δημοσιοποίησή της τον έκανε παγκόσμια διάσημο και του χάρισε μια περίοπτη θέση στην ιστορία, αυτήν του θεμελιωτή της θεωρίας της εξέλιξης μέσω της φυσικής επιλογής.

 

Η θεωρία της εξέλιξης αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο μέρος της βιολογίας, αλλά η αντίδραση του εν Ελλάδι θρησκευτικού κατεστημένου συνεχίζει να απαγορεύει τη διδασκαλία της στα δημόσια σχολεία. Το κατεστημένο αυτό εμμένει στην εξόφθαλμα συμβολική (στην καλύτερη περίπτωση) θεωρία ενός θεού, που «πλάθω-πλάθω κουλουράκια με τα δυό μου τα χεράκια» κατασκεύασε ιδιοχείρως (αν και άϋλος ο ίδιος) τον άνθρωπο. Ο παραλογισμός αυτής της εμμονής σε λέξη προς λέξη αποδοχή του σχετικού ιερού κειμένου προκύπτει ταλιμπανικά ακραίος, όταν άλλα ιερά κείμενα δεν γίνονται κατά λέξη αποδεκτά, αλλά ερμηνεύονται διαφορετικά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s