Οι αστυνομικοί μηνύουν … το κράτος!

Η Ένωση Αστυνομικών Αττικής κατήγγειλε τραυματισμούς εκατοντάδων αστυνομικών τον περασμένο Δεκέμβριο εξαιτίας του «δόγματος απόλυτης ανοχής» που εφαρμόζει η πολιτική και φυσική ηγεσία. Τόνισε δε σε ανακοίνωσή της: «Είμαστε υποχρεωμένοι, για τη διασφάλιση των συναδέλφων μας, να προσφύγουμε με κάθε νόμιμο τρόπο. Και σε απλά ελληνικά την προσεχή εβδομάδα θα κατατεθεί μήνυση κατά παντός υπευθύνου για εγκληματική έκθεση σε κίνδυνο ζωής εργαζομένων αστυνομικών και θα ακολουθήσουν αγωγές σε βάρος όσων προκύψουν ευθύνες. Καλούμε την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα επιτέλους να πάρουν ξεκάθαρη θέση στο τι Αστυνομία θέλουν!!!». Οι συνδικαλιστές των αστυνομικών πιθανώς να έχουν δίκιο, πιθανώς και να αποδειχθεί ότι έχουν δίκιο και -τέλος- πιθανώς να το βρουν το δίκιο τους. Ασφαλώς όμως αυτή είναι μία καλή ευκαιρία να δούμε ξεκάθαρα τα τρία συστατικά μέρη της ΕΛΑΣ. Το ένα είναι οι χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί, αυτοί που έχουν το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι, όπως όλοι οι εργαζόμενοι. Εν προκειμένω αυτοί στρέφονται νομικά άμεσα κατά του δεύτερου συστατικού μέρους, της μη συνδικαλιζόμενης φυσικής ηγεσίας (των αξιωματικών), και έμμεσα κατά του τρίτου συστατικού μέρους της ΕΛΑΣ, της πολιτικής ηγεσίας.

 

Τουλάχιστον τις 4 μεταπολιτευτικές δεκαετίες είναι δεδομένη η έξωθεν κακή μαρτυρία της ΕΛΑΣ και πρέπει να την επιμερίσουμε στα τρία συστατικά μέρη της, για να αποδώσουμε «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι». Δυστυχώς και τα τρία μέρη ευθύνονται για την κακή εικόνα της, και τα τρία μέρη ευθύνονται για την αναποτελεσματικότητά της, και τα τρία μέρη ευθύνονται για τη βεβαιότητα του πολίτη ότι η αστυνομία δεν θα τον προστατέψει, αν χρειαστεί.

 

Οι χαμηλόβαθμοι συνδικαλιζόμενοι αστυνομικοί σε κάθε περίπτωση ρίχνουν το φταίξιμο για οποιοδήποτε συμβάν στους ανωτέρους τους και, είτε ως ανεπαρκείς εμπλεκόμενοι είτε ως δράστες, ποτέ δεν ζητούν συγγνώμη από τους οικείους των θυμάτων και την κοινωνία για τις κατά κανόνα εγκληματικές πράξεις ή παραλείψεις τους. Δεν ζήτησαν συγγνώμη, όταν «δικοί τους» άνθρωποι ξέχασαν να βάλουν χειροπέδες σε συλληφθέν πρεζόνι (οι κακές γλώσσες λένε ότι δεν θάχανε ξεχάσει τις χειροπέδες, αν είχαν συλλάβει μαθητή ή συνταξιούχο), που τους έκλεψε υπηρεσιακό περίστροφο εκτεθειμένο στην κοινή θέα, υπό την απειλή του όπλου τους πήρε το περιπολικό, καταδιωκόμενο εγκατέλειψε το πρώτο και έκλεψε δεύτερο (!!!) περιπολικό και τελικά σκότωσε τον οδηγό αστικού λεωφορείου με το όπλο, που είχε αρχικά παραπεταμένο ο αστυνομικός. Δεν ζήτησαν συγγνώμη ούτε όταν ένας άλλος «δικός τους» άνθρωπος αγνόησε όλες τις διαταγές που του δόθηκαν, έκανε όλους τους χειρισμούς που απαγορεύεται να κάνει και τελικά σκότωσε έναν μαθητή, πυροδοτώντας εξεγέρσεις στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Αμερική!!!

 

Η φυσική ηγεσία της αστυνομίας, ευθύνεται για συνεχείς εσφαλμένες δηλώσεις, εκτιμήσεις και ενέργειες. Κάποιος στρατηγός είχε δηλώσει ότι η σύλληψη του Πάσσαρη ήταν ζήτημα τιμής για την ΕΛΑΣ, αλλά ο Πάσσαρης επέλεξε να προσβάλει την τιμή και την υπόληψη της ΕΛΑΣ συλλαμβανόμενος από Ρουμάνους αστυνομικούς. Στην πρόσφατη επίθεση με Καλάσνικοφ κατά λεωφορείου με διμοιρία των ΜΑΤ η Κρατική Ασφάλεια και η Αντιτρομοκρατική έριζαν για την αρμοδιότητα επί πολλές ώρες, με αποτέλεσμα η αυτοψία στο χώρο να αρχίσει ύστερα από 10 ολόκληρες ώρες (!!!), να μην ολοκληρωθεί αυθημερόν και να συνεχιστεί την επομένη. Η φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ ευθύνεται για την αδιάφορη και συχνά προκλητική συμπεριφορά των κάθε βαθμού αστυνομικών στην καθημερινή τους επαφή με τους πολίτες. Η φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ ευθύνεται για τους αστυνομικούς, που κυκλοφορούν ασκεπείς και ξεκούμπωτοι σαν κακοντυμένοι σεκιουριτάδες ή σαν φαντάρια «απολύομαι και τρελαίνομαι». Η φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ ευθύνεται για αρνητική εικόνα, που αποκομίζει ο πολίτης στην πρώτη επαφή του με την αστυνομία.

 

Η πολιτική ηγεσία ευθύνεται άμεσα για τα σημαντικότερα προβλήματα της αστυνομίας και έμμεσα για όλα τα σφάλματα, αστοχίες, πράξεις και παραλείψεις, όλων των ένστολων. Πολιτική φάμπρικα είναι οι ειδικοί φρουροί, που σε τελική ανάλυση είναι αστυνομικοί μειωμένης εκπαίδευσης και οι οποίοι κάποια στιγμή θα εξομοιωθούν πλήρως με τους «κανονικούς» αστυνομικούς. Πολιτική είναι η ευθύνη για τη λειψανδρία αστυνομικών στους δρόμους, επειδή στέλνονται να κάνουν τους φουσκωτούς ή τους χαμάληδες πολυτελείας σε πολιτικούς, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους. Πολιτική είναι η ευθύνη για την ανεξέλεγκτη χορήγηση όπλων σε όλους ανεξαιρέτως τους αστυνομικούς, οι δε δηλώσεις για μελετώμενη ψυχολογική αξιολόγηση των αστυνομικών είναι άνευ ουσίας. Πολιτική είναι η ευθύνη για τη διαιώνιση του προβλήματος των Εξαρχείων, επειδή σε μια κυρίαρχη δημοκρατία δεν νοείται περιοχή μη υποκείμενη στη νομοθεσία. Πολιτική είναι η ευθύνη για την πυρπόληση των πόλεων κάθε φορά, που διαλύεται μια μεγάλη διαδήλωση, επειδή οι διαμαρτυρόμενοι ανάβουν φωτιές για να εξουδετερώσουν τα δακρυγόνα. Πολιτική είναι η ευθύνη για την εμμονή στη μαζική χρήση δακρυγόνων, ενώ άλλες ευρωπαϊκές αστυνομίες χρησιμοποιούν άλλα πιο ήπια και ταυτόχρονα πιο αποτελεσματικά μέσα (π.χ. το άγνωστο στο Ελλαδιστάν κανονάκι νερού). Πολιτική είναι η ευθύνη για τη διοικητική και δικαστική συγκάλυψη κάθε εκτροπής από τη νομιμότητα των αστυνομικών οργάνων, που αναγκάζει τα θύματα της αστυνομικής βίας να προσφεύγουν στο ΕΔΑΔ. Πολιτική είναι η ευθύνη για την εμπέδωση του ακαταδίωκτου οποιασδήποτε αυθαιρεσίας σε όλες τις βαθμίδες των ενστόλων, αφού οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ αγνοούνται συστηματικά από τη διαρκώς καταδικαζόμενη Ελλάδα, ενώ ο υπουργός δικαιοσύνης από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων είπε (προφανώς για να τον ακούσουν οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης) ότι «δεν πρέπει να χάσει τη δουλειά του» ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, ο ανεξέλεγκτος από τη διοίκηση φονιάς του 15χρονου μαθητή. Πολιτική είναι η ευθύνη για τη συνολική εικόνα της αστυνομίας, που θυμίζει ανεξέλεγκτο στράτευμα κατοχής και που υποχρεώνει ομάδες ακτιβιστών δικηγόρων να αναλαμβάνουν δράση προσήκουσα σε αφρικανικές ή ασιατικές «δημοκρατίες».

 

Αν δεν είχε φτάσει η χώρα μας το επίπεδο των πιο υπανάπτυκτων χωρών του πλανήτη, θα μπορούσε να είναι ελπιδοφόρα η μήνυση των αστυνομικών κατά των προϊσταμένων τους. Όμως κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει το σύνηθες παζάρι και η μήνυση θα αποσυρθεί έναντι κάποιων κλαδικών ανταλλαγμάτων, ενώ συνολικά οι αστυνομικοί θα συνεχίσουν την ίδια συμπεριφορά στρατεύματος κατοχής. Αφού δεν διδάχθηκαν τίποτα από την περίοδο της 17Ν, όταν μόνοι τους θρηνούσαν τους νεκρούς τους, ενώ η πλειοψηφία του λαού το θεωρούσε ξένο πρόβλημα, δεν βλέπω λόγους αισιοδοξίας. Δεν μπορεί να υπάρξει αισιοδοξία βελτίωσης, όταν η ηγεσία της αστυνομίας, η δικαιοσύνη και η πολιτεία είναι «σαν να κλείνουν το μάτι σε κάθε αστυνομικό που θα ξυλοκοπήσει έναν νεαρό, θα βασανίσει έναν κρατούμενο ή θα τραβήξει το όπλο του και θα σκοτώσει έναν δεκαπεντάχρονο». Μόνο ως στράτευμα κατοχής μπορεί να θεωρείται η αστυνομία, όταν αστυνομικός δράστης κακοποίησης πολίτη, για την οποία το ΕΔΔΑ καταδίκασε την Ελλάδα, θεωρείται αργότερα από ελληνικό δικαστήριο όχι υπότροπος, αλλά έχων «πρότερο έντιμο βίο»!!!

3 σκέψεις σχετικά με το “Οι αστυνομικοί μηνύουν … το κράτος!

 1. Σύμφωνα με δηλώσεις της κ. Αντωνίας Λεγάκη – μέλος της Επιτροπής Συνταγματικών Δικαιωμάτων -, οι δικηγόροι θα πραγματοποιήσουν επίσης παράσταση στον υπουργό Δικαιοσύνης και τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών διαμαρτυρόμενοι για τις ομαδικές συλλήψεις δικηγόρων την 09.01.09. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Λεγάκη, ο επικεφαλής της ομάδας των ΜΑΤ που προέβη στις προσαγωγές των δικηγόρων, τους ανακοίνωσε ότι εκτελεί πολιτική απόφαση

  «Άγρια επίθεση» των αστυνομικών κατά των εκεκπροσώπων των ΜΜΕ κατά τα επεισόδια που ακολούθησαν μετά το χθεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο καταγγέλλει η Ένωση Συντακτών. Ζητεί ακόμη να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι για την επίθεση κατά δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων.
  (Τα Νέα 10.01.09).

 2. Οι Πανελλήνιες Ομοσπονδίες Αστυνομικών Υπαλλήλων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας σε ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι πρέπει «να καταδικαστούν τα φαινόμενα βίας, απ’ όπου και αν προέρχονται, και να δηλωθεί κατηγορηματικά ότι τα κοινωνικά προβλήματα δεν λύνονται με κατασταλτικά μέτρα».

  Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Χρήστος Φωτόπουλος, επισήμανε την ανάγκη να θωρακιστεί η λειτουργία του θεσμού της αστυνομίας ώστε να είναι εκδημοκρατισμένος και σύγχρονος.

  Ακόμα, ο κ. Φωτόπουλος τόνισε ότι στις σχολές των νέων αστυνομικών θα πρέπει να διδάσκεται πρωτίστως ότι προτεραιότητα έχει η λογική και η πειθώ και όχι η επιβολή καθώς, όπως είπε, «δε θα αντιμετωπίζουν εχθρούς.»

  Λες και συνετίσθηκαν από τον ορυμαγδό αναρτήσεων στην μπλογκόσφαιρα! Για να δούμε, θα στασιάσει επιτέλους το στράτευμα κατοχής -όπως και οι ίδιοι ομολογούν πλέον ότι είναι- κατά των εντολέων τους; Θα τους καταγγείλουν άραγε στο εκλογικό σώμα;

 3. Από τα στοιχεία των δικογραφιών, προκύπτουν τα εξής:

  *Οι καταθέσεις των αστυνομικών είναι συνήθως ταυτόσημες, πιστή αντιγραφή πανομοιότυπων πράξεων και συμπεριφορών οι οποίες μπορεί να τυλίξουν οποιονδήποτε άσχετο «σε μια κόλλα χαρτί», στέλνοντάς τον χωρίς δεύτερη κουβέντα στη φυλακή.

  *«Οι μάρτυρες αστυνομικοί αναγνωρίζουν τον συλληφθέντα ανάμεσα στο πλήθος, από τα ρούχα που φοράει, κάτι που είναι προφανές αφού όλοι τους κρατούνται ήδη στην ασφάλεια», λέει ο Δημ. Σαραφιανός. «Πώς καταφέρνουν, άραγε, οι αστυνομικοί να θυμηθούν με ακρίβεια τα ρούχα που φόραγε ένας διαδηλωτής για να τον συλλάβουν αργότερα σε ένα εντελώς διαφορετικό σημείο της πόλης;».

  *Ενα άλλο κοινό χαρακτηριστικό των δικογραφιών που σχηματίσθηκαν είναι ότι όλοι οι αστυνομικοί κατηγορούν τους συλληφθέντες ότι «πρωτοστατούσαν στα επεισόδια πετώντας πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον τους», προφανώς για να επιβαρύνουν την κατηγορία εναντίον τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s