Πολίτες και υπήκοοι

Οι Έλληνες σπανίως αντιδρούν ομαδικά -και μάλιστα αποτελεσματικά- στην εκμετάλλευση ή στην καταπάτηση δικαιωμάτων τους. Μία τέτοια εξαιρετική περίπτωση καταγράφηκε πρόσφατα στην Κατερίνη, όπου η τοπική Ομάδα Εθελοντικής Δράσης «Ο Τόπος μου» κάλεσε τους κατοίκους να μην αγοράζουν γάλα τοπικής βιομηχανίας, το οποίο είχε υψηλή τιμή. Τους πρότεινε να ακολουθήσουν ένα τρόπο διαμαρτυρίας, που έχει εφαρμοστεί από γερμανικές οργανώσεις καταναλωτών: να αφήνουν επιδεικτικά στο ταμείο του σούπερ μάρκετ το γάλα, εφόσον η τιμή του ξεπερνά το ένα ευρώ ανά λίτρο.

 

 

Η ομάδα αυτή διακίνησε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που ανέφερε ότι το κόστος του γάλακτος κατ’ έτος για μια τετραμελή οικογένεια στη Γερμανία ανέρχεται στα 439 ευρώ, έναντι 949 ευρώ ετησίως για την αντίστοιχη ελληνική οικογένεια! «Η διαφορά είναι 511 ευρώ! Αν υπολογίσουμε ότι στην Κατερίνη υπάρχουν 8.000 τέτοιες οικογένειες, το ποσό ξεπερνάει τα 4 εκατ. ευρώ! Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαμε να χτίζουμε δύο νέα σχολεία κάθε χρόνο! … Θέλαμε να δώσουμε ένα μήνυμα. Δεν είμαστε άβουλα όντα, αλλά σκεπτόμενοι και ενεργοί πολίτες. Αναμένουμε, λοιπόν, από τον υπουργό Ανάπτυξης μια σαφή απάντηση για τις παραμέτρους που διαμορφώνουν την τιμή του γάλακτος στη χώρα μας» δήλωσε ο κ. Ηλίας Τσολακίδης, ιδρυτικό μέλος της ομάδας.

 

Η κινητοποίηση ήταν ιδιαίτερα επιτυχής, αφού μέσα σε μια εβδομάδα  η συγκεκριμένη βιομηχανία υποχρεώθηκε να κατεβάσει την τιμή του λίτρου γάλακτος από 1,25 ευρώ σε 0,99 λεπτά και παράλληλα προσέφερε στους πελάτες της κουπόνι αξίας 0,25 ευρώ για όλα τα άλλα προϊόντα του σούπερ μάρκετ. Επιπλέον ένας τοπικός βουλευτής κατέθεσε ερώτηση ζητώντας από το αρμόδιο υπουργείο να γνωστοποιήσει επίσημα στοιχεία, βάσει των οποίων τεκμηριώνεται η διαμόρφωση της τιμής του φρέσκου γάλακτος στη χώρα μας, πρακτική που εφαρμόζεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Συγχαρητήρια στους Κατερινιώτες! Τέτοιες συστηματικές, στοχευμένες κι επιτυχείς δράσεις πρέπει να γίνονται γνωστές, για να αποτελούν αντίβαρο στη ρωμέικη νοοτροπία «Εγώ θα αλλάξω τον κόσμο;». Νοοτροπία, που οφείλεται είτε σε ραγιαδισμό είτε σε ωχαδερφισμό και που έχει μετατρέψει τους μεν πολίτες σε υπηκόους την δε Ελλάδα σε Ελλαδιστάν διοικούμενο από ασήμαντους, τυχοδιώκτες και αδίστακτους.

Advertisements

3 thoughts on “Πολίτες και υπήκοοι

  1. Μπραβο στα παιδια απο Κατερινη, μακαρι να βρουν πολλους μιμητες και σε αλλες πολεις, και για αλλα θεματα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s