Τρομοκρατικό χτύπημα του «ΈΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ»

Γύρω στις 4 τα ξημερώματα της Παρασκευής (23.01.09) έκρηξη μικρής ισχύος προξένησε ελαφρές ζημιές στο Ι.Χ. του δημάρχου Κω, Γ. Κυρίτση. Το πρωτοφανές αυτό γεγονός είναι εξαιρετικά σημαντικό, δεδομένου ότι οι Κώοι είναι φιλήσυχοι σε βαθμό αφασίας. Φυσικά οι θερμοκέφαλοι δεν λείπουν ποτέ και από πουθενά και μόνο λίγη ενθάρρυνση χρειάζονται, για να δράσουν. Ακριβώς τέτοια ενθάρρυνση υπήρξε άφθονη μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, οπότε τελείωσε η μακρότατη (3 δεκαετίες) εποχή Καΐσερλη και ίσως σ’ αυτό το τέλος εποχής να βρίσκεται και η εξήγηση  των παράξενων γεγονότων της δημαρχίας Κυρίτση. Κι ο Καΐσερλης έκανε πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους, μονόδρομους και άλλες αναπλάσεις, που αμφισβητήθηκαν έντονα, αλλά δεν δέχθηκε τόσο σφοδρή πολεμική, δεν στήθηκε από μερίδα της αντιπολίτευσης βιομηχανία ενστάσεων σε κάθε απόφαση ή ενέργεια του, οι μη ψηφοφόροι του δεν καταφέρονταν εναντίον του με τόσο πάθος και φανατισμό, ούτε είδαμε ομάδες «θιγομένων» επαγγελματιών να βιαιοπραγούν εις βάρος αιρετών, την ώρα που συνεδρίαζαν ή προσέρχονταν στο δημαρχείο.

 

Κατά την ταπεινή μου εκτίμηση η «μαχητική» αντιπολίτευση εξ αρχής φοβόταν ότι ο Κυρίτσης θα φανεί εξίσου ικανός (πολιτικά μακρόβιος) με τον Καΐσερλη και επεδίωξε να τον υπονομεύσει σε κάθε βήμα του. Δεν μπορώ να εξηγήσω διαφορετικά την έντονη για ένα διάστημα φημολογία ότι τα απορίμματα, που συγκεντρώνονταν με το πρόγραμμα ανακύκλωσης, κατέληγαν δήθεν στη χωματερή. Δεν μπορώ να εξηγήσω διαφορετικά το γεγονός ότι η τουρκική μειονότητα του νησιού εξανέστη για την επαπειλούμενη καταστροφή ενός «ιερού τόπου» από τις προγραμματισμένες ρυμοτομικές παρεμβάσεις του δήμου. Η μειονότητα, που χωρίς να δεσμεύεται από καμία διεθνή σύμβαση, έχει επιλέξει να προσδιορίζεται μόνο θρησκευτικά και όχι εθνοτικά, που έχει εξαιρετικά υψηλό επίπεδο συμβίωσης με τον υπόλοιπο πληθυσμό, εντελώς απροσδόκητα έθεσε θέμα καταπάτησης των θρησκευτικών της ελευθεριών! Ο λόγος για ένα ελεεινό χαμόσπιτο, που νοικιαζόταν μέχρι πέρισι σε ένα ταβερνίδιο και το οποίο αποτελούσε αστικής χρήσης προσάρτημα σε τζαμί, που κατέρρευσε στο σεισμό του 1933 και ουδέποτε ανοικοδομήθηκε! Εν ολίγοις, γι’ αυτό το τέμενος, ενώ δεν ενδιαφέρθηκαν εμπρόθεσμα  οι Τούρκοι, στο παρά πέντε της ανάπλασης ενδιαφέρθηκαν αντ’ αυτών κάποιοι Έλληνες. Από ευαισθησία, βεβαίως-βεβαίως!  

 

Φυσικά, η κορυφαία περίπτωση πολιτικού τυχοδιωκτισμού είναι όσα προηγήθηκαν της μετεγκατάστασης του σταθμού ταξί. Οι ταξιτζήδες αρνήθηκαν ετσιθελικά να απομακρύνουν το σταθμό τους από το υπό ανάπλαση εσωτερικό λιμάνι, κρέμασαν προσβλητικά πανό, εισέβαλαν στο δημαρχείο και διέκοψαν συνεδριάσεις, επιτέθηκαν και χειροδίκησαν με αιρετούς, για να εξαναγκαστούν τελικά σε συμμόρφωση με μία απλούστατη κίνηση των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου. Μέχρι τότε μερίδα της αντιπολίτευσης δικαιολογούσε τους τραμπουκισμούς και την ακραία αντιδημοκρατική συμπεριφορά ως οφειλόμενα στην «αυθαιρεσία του δημάρχου».

 

Τελικά, όλα όσα καταμαρτυρούσαν οι «αγαναχτισμένοι» πολίτες και πολιτικοί δεν επαληθεύτηκαν, αφού σε δύο δημοσκοπήσεις, της GPO και της ΚΑΠΑ, ο νυν δήμαρχος κρίνεται θετικά για το έργο της παρελθούσας διετίας και επιπλέον στην πρόθεση ψήφου έχει σχεδόν διπλάσιο ποσοστό του αμέσως επόμενου υποψηφίου. Αλλά και αντίθετα να ήταν τα δημοσκοπικά ευρήματα, οι δημοτικές αρχές δεν είναι κυβερνήσεις, για να πέσουν από έλλειψη δεδηλωμένης υποστήριξης πριν το τέλος της τετραετίας.

 

Αν ο Κυρίτσης είναι ή δεν είναι «καθαρό τσανάκι» αφορά τους οικείους του. Τους δημότες αφορά το έργο του και οι καταγγελλόμενες υπερκοστολογήσεις. Η αντιπολίτευση οφείλει να ασκήσει αποτελεσματικό έλεγχο στα  οικονομικά του δήμου,  στη σκοπιμότητα των έργων, στο κλείσιμο της χωματερής και τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, που πριν ολοκληρωθεί καλά-καλά άρχισε να έχει φθορές από θεομηνίες και ο εργολάβος να απαιτεί πρόσθετα κονδύλια και επιμήκυνση του χρόνου παράδοσης. 

 

Δυστυχώς, ο Ρωμιός αρέσκεται να κλαψουρίζει κάθε φορά, που θα δει σε τι χάλι έχουν φέρει τα ελληνικά αρχοντικά της Μικρασίας οι σημερινοί Τούρκοι κάτοχοί τους, αλλά αρνείται πεισματικά να δει φερ’ ειπείν σε τι χάλι έχει καταντήσει ο ίδιος την εξαιρετική πόλη, που μας άφησε η φασιστική Ιταλία. Οκτώ δεκαετίες μετά την ανοικοδόμηση της πόλης από τους Ιταλούς, έχουν αλλάξει τα δεδομένα τόσο στον πληθυσμό όσο και στο κυκλοφοριακό, χωρίς να έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες ρυθμίσεις. Κάθε φορά λοιπόν, που ανοίγει συζήτηση για το δέον γενέσθαι, οι διάφορες ομάδες πίεσης αντιδρούν κρύβοντας πίσω από άλλοτε λογικοφανή και άλλοτε γελοία επιχειρήματα τη ρωμέικη ετσιθελική και αντικοινωνική αντίληψή τους. Αρκετοί δε από τους «άριστους της πόλης» (λέω και καμιά σαχλαμάρα να περνάει η ώρα) επιπροσθέτως αδυνατούν ή δεν εννοούν να ασχοληθούν με τα προβλήματα του τόπου και καπηλεύονται ο,τιδήποτε πιστεύουν ότι ευνοεί το επικοινωνιακό τους είδωλο.

Advertisements

5 thoughts on “Τρομοκρατικό χτύπημα του «ΈΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ»

  1. Φίλε Αγησία
    Έμαθα για τη συγκεκριμένη ανάρτηση από το σχόλιό σου στο Λαπούτα. Τελικά δεν θα γίνουμε ποτέ Ευρώπη, αυτό καταλαβαίνω… Μια ζωή θα είμαστε το δυτικότερο τμήμα της Μέσης Ανατολής!

    Υ.Γ. Ωραίο ιστολόγιο! Σε έβαλα στα λινκς και θα ξαναπεράσω.

  2. Δυστυχώς, φίλε, τα λες πολύ καλά: «θα είμαστε το δυτικότερο τμήμα της Μέσης Ανατολής».!

    Τόχα τσεκάρει το ιστολόγιό σου από καιρό. Τώρα με την εξαιρετικά προσεκτική ανάρτηση περί ευθανασίας και τα αξιόλογα σχόλια, που προκάλεσες, σε βάζω και στο ΡΣΣ.

  3. 30 χρόνια τον ίδιο; Και πάει και τούτος γι άλλα τόσα; Να ρωτήσω αφελώς; Όλοι οι άλλοι κάτοικοι είναι ανίκανοι για δημαρχεία ή τι άλλο μπορεί να συμβαίνει; Είανι διάνοια ο 30ετής δήμαρχος που όμοιός του δεν υπάρχει; Μπερδεύτηκα, μου φάνηκε απίστευτο δηλαδή. στο δικό μου το χωριό δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση ούτε θα υπάρξει ποτέ αν κρίνω.

  4. Για την ακρίβεια θήτευσε 6 τετρατίες ο ίδιος και άλλη μία το πνευματικό του τέκνο. Το φοβερό μυστικό λέγεται «πελατειακές σχέσεις», αλλά δεν έβλαψε – ωφέλησε και πολύ μάλιστα, απλώς μπορούσε να είχε κάνει πάρα πολύ περισσότερα. Ο νυν έχει ανοίξει μέτωπα με όλους τους βολεμένους και καλομαθημένους του προηγουμένου καθεστώτος και παρά ταύτα αναδεικνύεται σε κυρίαρχη πολιτική μουτσούνα στο νησί, όχι μόνο στο δήμο. Προφανώς η κατάσταση είχε φτάσει στο μη περαιτέρω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s