Τρομοκράτες, αλλά ποιοί; (1)

Την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου ένας αρχιφύλακας, που εκτελούσε χρέη φρουρού στην οικία του Αμερικανού πρέσβη, πυροβόλησε και τραυμάτισε βαριά έναν υπάλληλο ιδιωτικής εταιρίας φύλαξης. Αμέσως τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τρείς αξιωματικοί της Αστυνομίας, ο διοικητής του Τμήματος όπου υπηρετούσε ο πιστολέρο αστυνομικός, ο διευθυντής της προϊσταμένης Υποδιεύθυνσης και ο διευθυντής της Αστυνομίας Αθηνών. Επιπλέον ο δράστης εγκλείσθηκε στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού μετά από ψυχιατρική εξέταση, από την οποία διαγνώσθηκε ότι πάσχει από «ψυχωσικό σύνδρομο σχιζοφρενικού τύπου«.

Ορθή η φυλάκιση του δράστη και επιβεβλημένη η διαθεσιμότητα των προϊσταμένων του αξιωματικών, οι οποίοι εξ ορισμού ευθύνονται για τις πράξεις και τις παραλείψεις των υφισταμένων τους. Δυστυχώς, αυτήν την άμεση και φυσιολογική αντίδραση της ηγεσίας της Αστυνομίας δεν την είδαμε στην περίπτωση του φόνου του 15χρονου μαθητή, καθώς αυτός είχε την απρονοησία να φονευθεί μακριά από εγκαταστάσεις αμερικανικού ενδιαφέροντος. Η φυσική και πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας έκανε το αυτονόητο για τον απλούστατο λόγο ότι ο Αμερικανός πρέσβης δεν θα δεχόταν ως επαρκή αντίδραση των Αρχών τα παραμυθάκια και τις δικαιολογίες για νήπια, που ακούσαμε τον περασμένο Δεκέμβρη και τα οποία έχω ήδη σχολιάσει εδώ κι εδώ. Η σπουδαιότητα του φυλασσόμενου στόχου μιας ξένης χώρας υποχρέωσε τους εμπλεκόμενους να ομολογήσουν τα ήδη γνωστά σε όλους προβλήματα της Αστυνομίας: δεν υπάρχει κανενός είδους αξιολόγηση της ψυχικής υγείας και των σκοπευτικών ικανοτήτων, καμία μέριμνα για την εφαρμογή των νομοθετημένων κανόνων εμπλοκής, καμία σύνεση στη χρήση και στη μεταφορά των υπηρεσιακών όπλων, καμία ανησυχία των προϊσταμένων για τη σύσταση καπετανάτων από τους υφισταμένους τους, καμία ευαισθησία των πολιτικών για την κατάργηση χουντικών νόμων καταστολής.

Εν προκειμένω, έστω και από φόβο για την οργή των Αμερικανών, κάτι κινήθηκε. Ο μεν αρμόδιος υφυπουργός εσωτερικών, Χρ. Μαρκογιαννάκης, ανακοίνωσε ότι επίκειται η υπογραφή απόφασης για τη συγκρότηση των πρώτων υγειονομικών επιτροπών από ψυχολόγους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, που θα αναλάβουν την εξέταση των αστυνομικών σε περιοχές με καταγεγραμμένα προβλήματα. Οι δε συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών δήλωσαν ότι  «το σχετικό άρθρο του νόμου για τη χρήση όπλων από αστυνομικούς που ανέφερε πως το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να κάνει ψυχολογική εξέταση και τουλάχιστον μία φορά το χρόνο να περνά από συντηρητική εκπαίδευση, όπου αρμόδια επιτροπή θα κρίνει αν πρέπει να κατέχει και να χρησιμοποιεί όπλο, ουδέποτε εφαρμόστηκε και για αυτό φέρει ευθύνη η πολιτική και φυσική ηγεσία του Σώματος». Προχώρησαν μάλιστα στην καταγγελία ότι σχεδόν οι μισοί από τους συναδέλφους τους ίσως δεν θα έπρεπε να φέρουν όπλο.

Αυτά συμβαίνουν, ενώ ήδη από το 2003 υπάρχει νόμος (Ν.3169/2003), που προβλέπει τον περιοδικό έλεγχο της ψυχικής υγείας των περίπου 50.000 αστυνομικών από ειδικούς επιστήμονες. Οι περίπου 60 απαιτούμενοι επιστήμονες δεν προσελήφθησαν ποτέ, οι προβλεπόμενες επιτροπές ψυχικής αξιολόγησης δεν συγκροτήθηκαν ποτέ και οι απασχολούμενοι με σύμβαση έργου 12 έως 20 επιστήμονες διδάσκουν στις σχολές ή εξετάζουν αιτήσεις αναρρωτικών αδειών. Διαταγή του 2002 ορίζει την προσέλευση του προσωπικού στους ειδικούς επιστήμονες ως αυστηρώς προαιρετική, την παροχή βοήθειας ως συμβουλευτικού χαρακτήρα, απαγορεύει την παρότρυνση στο προσωπικό να ζητά επιστημονική βοήθεια και απαγορεύει τη χρήση ψυχομετρικών τέστ.

Κι ενώ σε μια φυσιολογική χώρα οι παραπάνω διαπιστώσεις και δηλώσεις σηματοδοτούν την επίλυση του προβλήματος, στο Ελλαδιστάν αποδεικνύεται ότι είναι λόγια άνευ αξίας. Λόγω καταγγελιών ότι είναι οξύθυμος, ένας ειδικός φρουρός προσήχθη για ψυχολογική αξιολόγηση μετά το πέρας της οποίας αποφάσισε να μηνύσει τους ανωτέρους του για προσβολή της προσωπικότητάς του. Το περιστατικό αυτό «καταγγέλθηκε» από τους συνδικαλιστές, που συμπλήρωσαν ότι «σε ψυχιατρικές εξετάσεις δεν πρέπει να προχωρήσουν μόνο οι απλοί αστυνομικοί και οι ειδικοί φρουροί αλλά και οι αξιωματικοί που δίνουν κρίσιμες εντολές». Έτσι, για να μην υπάρξει κάποιος αφελής, που θα πιστέψει ότι οι αστυνομικοί θα αρχίσουν να προσέρχονται αδιαμαρτύρητα στους ψυχιάτρους, για να αξιολογηθούν αρνητικά και να παραδώσουν το όπλο τους.

Επιπρόσθετα, ο συνολικός χρόνος εκπαίδευσης των αστυφυλάκων στα όπλα, πριν αναλάβουν υπηρεσία, μειώθηκε από δύο σε ένα έτος. Ταυτόχρονα οι ανάγκες αστυνόμευσης καλύπτονται με προσλήψεις συνοριοφυλάκων και ειδικών φρουρών (σαν τον Κορκονέα), που κατά μέσο όρο εκπαιδεύονται στα όπλα επί ενάμιση μήνα, δηλαδή όσο και οι νεοσύλλεκτοι φαντάροι. Ο ίδιος Ν.3169/2003 ορίζει ότι οι αστυνομικοί τουλάχιστον μια φορά κατ’ έτος θα πρέπει να κάνουν εκπαίδευση στα όπλα σε σκοπευτήρια, που πρέπει να ιδυθούν σε κάθε Αστυνομική Διεύθυνση. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν υλοποιήθηκε ποτέ λόγω κόστους των υποδομών και υποστελέχωσης των υπηρεσιών, που δεν επιτρέπει την απουσία προσωπικού ούτε για εκπαίδευση!  Όσο για την τήρηση των κανόνων εμπλοκής, που προσδιορίζει ο ίδιος νόμος, τα πράγματα είναι εξ ίσου τραγικά. Τα τελευταία χρόνια το αναλυτικό εγχειρίδιο με την ερμηνεία των διατάξεων περί οπλοφορίας και κανόνων εμπλοκής διανέμεται δωρεάν μόνο στους αξιωματικούς, ενώ για λόγους οικονομίας έπαψε να διανέμεται στους αστυφύλακες. Δηλαδή μένουν με πλημελή εκπαίδευση και ενημέρωση εκείνοι, που κατά κύριο λόγο αποστέλλονται να εμπλακούν σε επεισόδια και να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους.

3 σκέψεις σχετικά με το “Τρομοκράτες, αλλά ποιοί; (1)

  1. πιστευεις πως κάποιος με σώας τας φρένας θα μπορούσε να εκτελέσει εντολή του τύπου «δείρε τους συνταξιούχους»;

  2. Πολύ φοβάμαι ότι η διαταγή ήταν «διώξτε τους συνταξιούχους» και οι ράμπο καττάλαβαν «δείρτε τους συνταξιούχους».

  3. Εξαρτάται και πως ορίζουμε την έννοια «σώας τας φρένας» …

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s