Δημοκρατία, πολιτική και ηθική

Στις δημοτικές εκλογές της 13ης Οκτωβρίου 2006 μία δικαστική αντιπρόσωπος σε εφορευτική επιτροπή ενός εκλογικού τμήματος νόθευσε το εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ του υποψηφίου γιου της. Συγκεκριμένα αντικατέστησε καταμετρημένα ψηφοδέλτια της παράταξης, με την οποία ήταν υποψήφιος ο γιος της, με νέα, στα οποία είχε βάλει μονοσταυρία στον υποψήφιο γιο της. Με τη νοθεία αυτή δεν άλλαζε το αποτέλεσμα μεταξύ των ανθυποψηφίων δημοτικών παρατάξεων, αλλά μόνο η σειρά κατάταξης των εκλεγμένων υποψηφίων δημοτικών συμβούλων στην παράταξη του γιου της. Λέγεται δε ότι η νοθεία έγινε αντιληπτή, διότι τα νοθευμένα ψηφοδέλτια ήταν ατσαλάκωτα, ενώ τα εκ της κάλπης είχαν εμφανή σημάδια από το δίπλωμα.

 

Κι εδώ αρχίζουν τα ενδιαφέροντα για την ηθική της πολιτικής και των πολιτικών. Η νοθεία έγινε αντιληπτή αμέσως και «βούιξε» όχι μόνο ο Δήμος της Κω, αλλά ολόκληρο το νησί. Εντούτοις ο υιός ο αγαπητός, υπέρ του οποίου η στοργική μήτηρ διέπραξε νοθεία εκλογικού αποτελέσματος, δεν διέκρινε λόγο παραίτησής του, καθώς ο αριθμός των νοθευμένων ψηφοδελτίων δεν αρκούσε για να αλλάξει την κατάταξη των υποψηφίων της παράταξής του. Ούτε ο κ. Αλκιβιάδης Χατζηνικολάου, ο επικεφαλής της εμπλακείσας και έχουσας το κομματικό χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας παράταξης, «Ανθρώπινη Πόλη», έκρινε σκόπιμη την παραίτηση του δημοτικού του συμβούλου με τη σκανταλιάρα μαμά.

 

Εγώ δεν θεωρώ τόσο ανώδυνα τα πράγματα, ακόμη κι αν οι λοιποί υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης όντως δεν ένοιωσαν θιγμένοι από την απόπειρα νοθείας. Πιστεύω ότι τα άτομα, που με περισσή ευκολία χρησιμοποιούν κατά των αντιπάλων τους όρους όπως δημοκρατία, διαφάνεια, ευθιξία, ήθος κλπ, οφείλουν να αποδεικνύουν ότι τα εννοούν και για τις αφεντομουτσουνάρες τους και για τους «ημετέρους». Επιπλέον δεν μπορεί κανείς να ισχυρισθεί ότι αυτές οι αντιδράσεις οφείλονταν στο φορτισμένο κλίμα των δημοτικών εκλογών, διότι υπήρξε ακόμη πιο ενδιαφέρουσα συνέχεια.

 

Προ ημερών η καλπονοθεύτρια μαμά τιμωρήθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κω με ποινή φυλάκισης 30 μηνών με αναστολή. Φυσικά ο εκλεγμένος δήμαρχος Κω δεν έχασε την ευκειρία να κάνει αιχμηρότατες πολιτικές δηλώσεις, ενώ δύο είναι τα καίρια πολιτικά ζητήματα, που προέκυψαν πριν ακόμη εκδώσει απόφαση το δικαστήριο. Ο κ. Αλκιβιάδης Χατζηνικολάου, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης με τον υιό υποψήφιο και πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής της Ν.Δ, έσπευσε στο δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης της κατηγορουμένης μαμάς. Προφανώς ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο της Κω δεν βλέπει πρόθεση της καταδικασθείσης, που δεν ζήτησε να τοποθετηθεί σε εκλογικό τμήμα άλλου δήμου, ούτε βλέπει κανένα πολιτικό ζήτημα απτόμενο της δημοκρατικής συμπεριφοράς, της ευθιξίας, του ήθους κλπ κλπ κλπ των συμβούλων του. Αντιθέτως εξέδωσε ανακοίνωση ότι «ο τελευταίος που δικαιούται να ομιλεί για δημοκρατία και νοθεία» είναι ο αμέτοχος στην καλπονοθεία δήμαρχος! Το δεύτερο κρίσιμο ζήτημα εμφανίζεται στο πρόσωπο του δικηγόρου υπεράσπισης της καλπονοθεύτριας μαμάς. Ο κ. Ιωάννης Μπαλαλής είναι πρώτος σε ψήφους σύμβουλος και επικεφαλής της αντιπολιτευόμενης δημοτικής παράταξης «Συμμετοχική Πρωτοβουλία», η οποία έχει την αποδοχή του σκληρού κομματικού πυρήνα του τοπικού ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος τονίζει ότι ο δήμαρχος προβαίνει σε «επικίνδυνες επιθέσεις εναντίον συνταγματικών δικαιωμάτων πολιτών. Δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα κάθε πολίτη να έχει υπεράσπιση ενώπιον του δικαστηρίου και το δικαίωμα κάθε δικηγόρου να ασκήσει το καθήκον του».

 

Πράγματι, δεν υπάρχει ασυμβίβαστο επαγγελματικής και πολιτικής δραστηριότητας των δημοτικών αρχόντων, αλλά δεν υπάρχει ούτε και πολιτική ηθική; Στο κάτω-κάτω η δίκη είχε να κάνει με νοθεία εκλογικού αποτελέσματος από δικαστικό αντιπρόσωπο, δηλαδή είχε να κάνει με την προσβολή της δημοκρατίας από όργανο εκ του νόμου εντεταλμένο να την προστατεύει. Γιατί έπρεπε ντε και καλά να ναλάβει την υπεράσπιση ένας εκλεγμένος και φιλόδοξος πολιτικός άνδρας; Μήπως, αν αύριο ζητήσει τις επαγγελματικές υπηρεσίες του κ. Μπαλαλή ένας έμπορος ναρκωτικών ή ένας παιδόφιλος, εκείνος θα αποδεχθεί την υπεράσπισή του ένεκα το Σύνταγμα των Ελλήνων και μετά θα ζητήσει τη ψήφο των δημοτών, για να προαγάγει τη δημοκρατία και το ήθος;

 

Μέχρι σήμερα οι επικεφαλής αντιπολιτευομένων δημοτικών παρατάξεων, κ.κ. Χατζηνικολάου και Μπαλαλής, ασχολούνται κατά κόρον με την ηθική και την εν γένει συμπεριφορά του δημάρχου, εις βάρος κρίσιμων για όλο το νησί εκκρεμοτήτων και οικονομικών ατασθαλιών, που οι ίδιοι δημοσιοποιούν. Ασφαλώς δεν αναγνωρίζουν μερίδιο ευθύνης στη διαμόρφωση ευνοϊκού κλίματος για τη βομβιστική ενέργεια κατά του δημάρχου. Προφανώς θα συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο, χωρίς να θεωρούν ότι με την εμπλοκή τους στη δίκη για την εκλογική νοθεία έχασαν το δικαίωμα να κρίνουν και να κατακρίνουν την πολιτική ηθική των άλλων. Οι Νο 2 και 3 δημοτικές παρατάξεις του Δήμου της Κω με τα λόγια και τα έργα τους δηλώνουν, ότι η υπεράσπιση ποινικώς κολάσιμων αντιδημοκρατικών ενεργειών δεν προσκρούει στην πολιτική ηθική! Μέσα στη γενική σαπίλα της χώρας, δεν θα μπορούσε να περιμένει κανείς τίποτα καλύτερο. Και φυσικά δεν μπορεί κανείς να περιμένει τη δια της κάλπης καταδίκη τους, αφού ο «κυρίαρχος λαός» -τρομάρα μας- θεωρεί τους βουλευτές ως την πλέον διεφθαρμένη κοινωνική ομάδα, τα πολιτικά κόμματα ως τον πλέον αναξιόπιστο θεσμό κι εν τούτοις επιμένει να εκλέγει ακριβώς εκείνους, που θεωρεί ως τους πιο διεφθαρμένους και πιο αναξιόπιστους.

 

Ζήτω η Δημοκρατία και η χώρα, που τη γέννησε!

10 σκέψεις σχετικά με το “Δημοκρατία, πολιτική και ηθική

 1. Προσπαθω να θυμηθω ποτε ηταν η τελευταια φορα που καποιος παραιτηθηκε απο οποιοδηποτε δημοσιο αξιωμα λογω ευθιξιας. Οχι για «προσωπικους λογους», αλλα να βγει ευθεως και να πει «ντρεπομαι για οτι εγινε, σιχαθηκα, φευγω, και συγγνωμη για την ανακατωσουρα». Πραγματικα δεν μου ερχεται καποιο περιστατικο.

  Οσο για το δικηγορο, το θεμα ειναι λιγο πιο μπερδεμενο. Οντως, ολοι (θα επρεπε να) εχουν το δικαιωμα στο να υπερασπιστουν τον εαυτο τους αποτελεσματικα, αλλωστε κανεις δεν ειναι ενοχος μεχρι να υπαρξει δικαστικη αποφαση. Αλλα γιατι ενας πολιτικος να θελει να υπερασπιστει ενα ατομο (και μαλιστα της αντιθετης παραταξης) που καταφανως περιφρονει το επαγγελμα του και τον τροπο λειτουργιας του? Ο συγκεκριμενος πολιτικος μηπως δειχνει ετσι και ο ιδιος οτι περιφρονει το συστημα στο οποιο προσπαθει να μπει, οτι «τωρα που τρυπωσα, δεν με κουναει κανεις απο εδω» και οτι ουτε ο ιδιος εχει σε υποληψη το χωρο που τον φιλοξενει? Φυσικα, αν ισχυει αυτο, θα πρεπει στις επομενες εκλογες να του σταλει ενα σαφεστατο μηνυμα απο τους ψηφοφορους.

 2. Αλλα γιατι ενας πολιτικος να θελει να υπερασπιστει ενα ατομο (και μαλιστα της αντιθετης παραταξης) που καταφανως περιφρονει το επαγγελμα του και τον τροπο λειτουργιας του?
  —————————————————————————
  Διότι όμοιος ομοίω αεί παλάζει και κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει.
  Αυτοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα πλην του ποιμνίου τους. Απαξ και δεν αφορά το ποίμνιο όλα είναι μέλι γάλα μεταξύ τους.

 3. Εμενα το μυαλο μου παει αλλου. Λιγοι εχουν τα κοτσια να κανουν καλπονοθεια, και πλεον εχει και προυπηρεσια, οποτε εχει μαθει τα κολπα. Πολυτιμος πορος για εναν ανερχομενο πολιτικο…

 4. Μέχρι τώρα ένας υπουργός μας είχε εξηγήσει ότι το νόμιμο είναι και ηθικό. Τώρα μάθαμε από ένα κομματικό στέλεχος-δημιούργημα του Αριστοτέλη Παυλίδη (ω, ναι του γνωστού) ότι και το παράνομο είναι ηθικό! Δηλαδή στην πολιτική όλα είναι ηθικώς καμωμένα. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μου θυμίζουν όλο και περισσότερο Σκύλλα και Χάρυβδη κι εγώ αισθάνομαι σαν ανώνυμος ναύτης στο πλοίο ενός Οδυσσέα, που δεν εννοεί να αλλάξει πορεία.

 5. Μεγάλο έλλειμα δημοκρατίας φίλε Αγησία. Ή μάλλον σάλτσα «δημοκρατίας» στα απόβλητα της ΛΑΜΟΓΙΟΚΡΑΤΙΑΣ, του πραγματικού πολιτεύματος της χώρας…

  Υ.Γ. Δυστυχώς, συχνά δεν μπορώ να συνδεθώ με το ιστολόγιό σου, ενώ δεν έχω αντίστοιχο πρόβλημα για τα υπόλοιπα. Δεν ξέρω τι φταίει!

 6. Ακριβώς, Κλείτωρ, ακριβώς έτσι αισθάνομαι!

  Ανορθόδοξε, πολύ εύστοχος ο χαρακτηρισμός του πολιτεύματός μας. Δυστυχώς.

 7. Εγω απορώ ρε πούστη, εντάξει γίνεται νοθεία υπέρ του κόμματος σου? Ε και? Τι πάει να πει αυτό? Την στηρίζεις δηλαδή? …

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s