Ο Καραγκιόζης και οι Μεγάλοι Έλληνες

Στο Βήμα της 06.03.09 διάβασα ότι «Το θέμα της προέλευσης του Καραγκιόζη προέκυψε αιφνιδίως στον τουρκικό Τύπο, με την εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» να γράφει «Προσοχή να μη μας αρπάξει ο Ελληνας και τον Καραγκιόζη» και να υπενθυμίζει στους αναγνώστες της ότι η Ελλάδα είχε δημιουργήσει στο παρελθόν αντιδικίες με το σήμα κατατεθέν του λουκουμιού, το οποίο, σύμφωνα με την εφημερίδα, ανήκει αποκλειστικά στην Τουρκία». Οι παλιό-Τουρκοι λένε ακόμα ότι ο Καραγκιόζης ήταν υπαρκτό πρόσωπο, φυσικά Τούρκος, και στην Προύσσα επιδεικνύουν τον τάφο του.

 

Τελικά, είτε υπαρκτό είτε φανταστικό πρόσωπο, τι εθνικότητας ήταν ο Καραγκιόζης; Του οποίου το όνομα σημαίνει Μαυρομάτης. Στα τούρκικα φυσικά! Κι ακόμα … φυσικότερα ο Μαυρομάτης με το τούρκικο όνομα είχε ως συμπρωταγωνιστή κάποιον Χατζηαβάτη. Όπου Χατζ είναι το προσκύνημα  του καλού μουσουλμάνου στη Μέκκα και Χατζί ο τίτλος τιμής του καλού μουσουλμάνου, που κατάφερε να προσκυνήσει στη Μέκκα!!! Αλλά ας τα πάρει το ποτάμι αυτά και ας δούμε το περιεχόμενο των ιστοριών του Καραγκιόζη. Υπάρχει κάποια αναφορά εθνικής ή θρησκευτικής αντίστασης του «Έλληνα» Μαυρομάτη με το τούρκικο όνομα στον Τούρκο κατακτητή; Μήπως η έλλειψη τέτοιων αναφορών καθιστά τις ιστορίες του απλώς χαριτωμένες ταξικές διαμαρτυρίες της κοινωνικά και μορφωτικά κατώτερης τάξης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας; Μήπως γι’ αυτό είναι δύσκολη η ανίχνευση της αρχικής εθνικότητας και θρησκεύματος του αμόρφωτου και συνειδητά ανεπάγγελτου λαμογιού με τα μαύρα μάτια και το τούρκικο επώνυμο; Κι επιτέλους, ποιά πρότυπα προβάλλει και με ποιόν τρόπο ανυψώνει το πνεύμα του θεατή το θέατρο σκιών; Χμμμ!… «θέατρο σκιών»; Και γιατί όχι φυσιολογικό θέατρο; Αυτό που εφηύραν, ανέπτυξαν, διέδωσαν και ονοματοδότησαν σε όλες τις δυτικές γλώσσες οι ευκλεείς αρχαίοι ημών πρόγονοι. Πού πήγε η «συνέχεια του Έθνους», τι απέγινε η ελληνική παιδεία επί Τουρκοκρατίας;

 

Τι να απομείνει από το ταλαίπωρο το «αρχαίο κλέος»! Χίλια χρόνια πριν τον Καραγκιόζη το είχαν αφανίσει μια σειρά από «Μεγάλους» Βυζαντινούς, τάχα μου Έλληνες, ελέω Θεού τυράννους: πρώτα ένας ασαφούς εθνοτικής προέλευσης, φυσικά λατινόφωνος Ρωμαίος πολίτης γεννημένος στη Σερβία, μετά ένας ασαφούς εθνοτικής προέλευσης, φυσικά λατινόφωνος Ρωμαίος πολιτης γεννημένος στην Ισπανία και τέλος ένας Ιλλυριός (ω, ναι! Αλβανός!!!) φυσικά λατινόφωνος Ρωμαίος πολίτης γεννημένος στα …Σκόπια. Γιατί αυτοί και οι άξιοι διάδοχοί τους αφάνισαν τον ελληνικό πολιτισμό; Όχι για κείνους, για τη φουκαριάρα τη θρησκεία τους το έκαναν. Αυτοί οι «Μεγάλοι» πολιτικοί εξαπέλυσαν, χρησιμοποίησαν και καθοδηγήθηκαν «πνευματικά» από άλλους «Μεγάλους» ελληνόφωνους Ασιάτες θρησκευτικούς ηγέτες και από κοινού αφάνισαν ο,τιδήποτε το Ελληνικό. Όσα συγγράμματα της Ελληνικής Γραμματείας γλύτωσαν από τη θεάρεστη εξαγνιστική πυρά του πρώτου διδάξαντος, Αποστόλου Παύλου (Πράξεις των Αποστόλων 19.18-20), και των εξίσου φανατισμένων και μονομανών συνεχιστών του «πολιτιστικού» του έργου, τα παρέλαβαν οι αμόρφωτοι καλογέροι και, αφού έσβησαν το αρχικό πολύτιμο κείμενό τους, έγραψαν πάνω τους προσευχούλες και θεολογικές αρλούμπες.

 

«…δεν είσθενε Έλληνες, δεν είσθενε ασεβείς αιρετικοί, άθεοι, αλλ’ είσθενε βαπτισμένοι…» φέρεται ειπών ο πολύς Κοσμάς ο Αιτωλός. «Χαίρε, Ελλήνων ο καθαιρέτης», «Χαίρε, ότι κατηργήθησαν των Ελλήνων ραψωδοί» υμνούνται ο Άγιος Γεώργιος και ο Άγιος Ανδρέας αντιστοίχως. Ο Γρηγόριος Ε΄ ενοχλημένος από την ονοματοθεσία βρεφών με αρχαία Ελληνικά ονόματα εξέδωσε το 1819 εγκύκλιο, που επέβαλλε να ονοματοθετούνται μόνο τα «πατροπαράδοτα χριστιανικά ονόματα». Μέχρι το πρόσφατο παρελθόν –ίσως και τώρα ακόμη- υπήρχαν παπάδες, που αρνούνταν να βαφτίσουν όνομα αναντίστοιχο σε χριστιανό Άγιο, Όσιο, μάρτυρα ή σε Εβραίο πρωταγωνιστή της Ιουδαϊκής Μυθολογίας. Επτά (7) αναθέματα κατά των Ελλήνων περιέχει το Συνοδικόν της Αγίας Ζ΄ εν Νικαία Οικουμενικής Συνόδου και αναγιγνώσκονται με περισσή ευλάβεια στις ελληνικές (!!!) εκκλησίες την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

 

Ίσως χαρακτηριστικότερη όλων είναι η περίπτωση των βιβλίων των Μακκαβαίων, που περιγράφουν την εθνική και θρησκευτική αντίσταση των Ιουδαίων κατά των Ελλήνων κατακτητών τους την ελληνιστική εποχή. Είναι απόλυτα αναμενόμενο να περιγράφει ο κατακτημένος τον κατακτητή με τα μελανώτερα χρώματα και είναι φυσιολογικό να χρησιμοποιεί ύβρεις και προσβολές εναντίον του. Το ακατανόητο είναι ότι οι Μακκαβαίοι δεν ανήκουν στα Ιερά βιβλία του Ιουδαϊσμού κι όμως περιελήφθησαν στα Ιερά βιβλία του χριστιανισμού! Γιατί; Φυσικά όχι λόγω φιλοϊουδαϊσμού, αφού ο αντισημιτισμός των χριστιανών δεν χρειάζεται σχόλια. Οι Μακκαβαίοι ιεροποιήθηκαν, διότι οι ελληνόφωνοι Ασιάτες φανατικοί, «Πατέρες του Χριστιανισμού» ήθελαν να προσθέσουν μια θεσμική και συνεπώς διαρκή προσβολή προς τους Έλληνες και τον πολιτισμό τους. Η εμμονή των Ελλήνων και των ελληνιζόντων στον ορθολογισμό προκαλούσε βαθειά οργή στους θρησκόληπτους Ασιάτες, που απαιτούσαν να επιβάλουν σε όλο τον κόσμο την εξ αποκαλύψεως μία και μόνη αλήθεια  της δικής τους πίστης.

 

Παρ’ όλα αυτά η «συνέχεια του Έθνους» δεν διεκόπη. Όοοοχι! Απόδειξη ότι οι Ρωμιοί παίζουν στα δάχτυλά τους την ελληνική γραμματεία, μιλούν άπταιστα τη μητρική τους γλώσσα, τα πανεπιστήμιά τους είναι τα καλύτερα στον κόσμο για τη διδασκαλία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, βρίσκονται στην παγκόσμια πολιτική και πνευματική πρωτοπορία και οι πολιτικοί τους δεν πέφτουν από τα σύννεφα με όσα συμβαίνουν στη χώρα τους. Επίσης σέβονται τα αρχαία ερείπια, δεν τα έχουν εγκαταλείψει στην τύχη τους, δεν χτίζουν πάνω τους και δεν τα παραδίδουν στους ανθέλληνες παπάδες.

 

Αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μια ψηφοφορία για την ανάδειξη των 10 σημαντικότερων Ελλήνων. Μέχρι στιγμής στις 10 πρώτες θέσεις βρίσκονται 5 αρχαίοι και 5 νεότεροι Έλληνες αφήνοντας ένα κενό 21 αιώνων μεταξύ των Αριστοτέλη-Αλεξάνδρου και Κολοκοτρώνη-Καποδίστρια. Δηλαδή κανένας Βυζαντινός δεν κρίνεται κατάλληλος μιας από τις 10 πρώτες θέσεις! Δηλαδή, εκείνοι οι λαμπροί και ένδοξοι 11 αιώνες «ελληνοχριστιανικού» πολιτισμού δεν ανέδειξαν ούτε έναν άντρα (σιγά μην αναδείκνυαν γυναίκα) έστω οριακά καλύτερο του Καραμανλή πρεσβυτέρου, που ανήκει στην πολύ πρόσφατη και ψυχολογικά φορτισμένη εποχή; Δηλαδή, 11 ολόκληροι αιώνες «ελληνοχριστιανικού» πολιτισμού, που ήτανε –λέει- καρφί στο μάτι των Κουτόφραγκων και γι’ αυτό –λέει- μας φθονάγανε οι οπαδοί του εξαποδώ Πάπα, δεν έδωσαν κανέναν κορυφαίο Έλληνα; Μήτε πολιτικό, μήτε στρατιωτικό, μήτε επιστήμονα, μήτε καλλιτέχνη;! Μα τι κάνανε όλες εκείνες οι στρατιές των θεοσεβάμενων αυτοκρατόρων, μόνο γη ξέρανε να χαρίζουνε με χρυσόβουλα στα ευλογημένα μοναστήρια;

 

Είθε ο Νεοέλληνας να έχει κατανοήσει ότι το Βυζάντιο ήταν μια πολυεθνική αυτοκρατορία, που παρά την ελληνοφωνία της άρχισε να διαμορφώνει ελληνικά εθνικά χαρακτηριστικά μόλις λίγο πριν την Τουρκοκρατία.  Είθε να έχει κατανοήσει, ότι δεν προδίδει ψυχική υγεία το να θαυμάζει αλλοεθνείς και αλλόγλωσσους ηγέτες που επιζητούσαν τον τίτλο του «Βασιλέως Ρωμαίων», να αποκαλεί υπερήφανα τον εαυτό του «Ρωμιό», να καμαρώνει ότι μιλάει «ρωμέικα» και παράλληλα να θεωρεί τον εαυτό του γενετικά πεντακάθαρο απόγονο και μοναδικό πολιτιστικό κληρονόμο των … αρχαίων Ελλήνων! Είθε να μην αντιδράσει στη διαφαινόμενη πρόθεση των Τούρκων να καπαρώσουν την εθνικότητα του λαμογιού της σκιάς. Δεν οφελεί να διεθνοποιούμε την πολιτισμική σχιζοφρένεια, που μας δέρνει ως λαό.

3 σκέψεις σχετικά με το “Ο Καραγκιόζης και οι Μεγάλοι Έλληνες

  1. Θυμαμαι μια «μονομαχια» μου με κατι απολογητες σε ενα φορουμ παλιοτερα, οπου στην προκληση μου να μου αναφερουν δεκα μεγαλες μορφες της βυζαντινης αυτοκρατοριας που να μην ηταν αυτοκρατορες η παπαδες, ειχαν χασει τα λογια τους. Τελικα, η απαντηση μου ηρθε μετα απο δεκα ολοκληρες μερες, προφανως κατοπιν δασκαλεματος, και περιλαμβανε φιγουρες εν πολλοις αγνωστες, με ασημαντο εργο και οι εξ αυτων επιστημονες δεν ειχαν προσφερει απολυτως τιποτε το σημαντικο στο πεδιο τους.

    Αυτο ειναι το Βυζαντιο, μια αυτοκρατορια που ειχε μονο παπαδες, στρατηγους και αλληλουπονομευομενους ευγενεις. Και στα 1100 του χρονια δεν εβγαλε ουτε εναν μεγαλο καλλιτεχνη, ουτε εναν μεγαλο επιστημονα, ουτε εναν μεγαλο φιλοσοφο. Ακομα και η Οθωμανικη αυτοκρατορια στα 700 της χρονια εβγαλε μερικους αξιολογους ποιητες και φυσικους φιλοσοφους.

  2. Έτσι είναι
    Και ο νεοέλληνας καραγκιόζης είναι..
    Λαμόγιο, τεμπέλης που ζει με δανεικά και ο τραχηλος του υπομένει το ζυγό του δανειστή του

  3. 21 αιώνες κενό έχουμε και στον εγκέφαλό μας που είναι ίδιος με του καραγκιόζη. Δικαιωματικά μας ανήκει ο καραγκιόζης γραικός.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s