Κουκούλες, πηλήκια και γραβάτες

Το μεσημέρι της  Παρασκευής 13.03.09 καμιά δεκαριά νεαροί κουκουλοφόροι έκαναν μια ταχεία διέλευση από κεντρικούς δρόμους του Κολωνακίου, βανδαλίζοντας αυτοκίνητα και βιτρίνες καταστημάτων. Την Τρίτη 17.03.09 η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους παρανομιών: ποινικοποίηση της κουκούλας, αυτεπάγγελτη δίωξη για περιύβριση αρχής και άρση τηλεφωνικού και επιστολικού απορρήτου για τις κακουργηματικές πράξεις. Τα μέτρα αυτά ακόμη δεν έχουν νομοθετηθεί και συνεπώς μόνο επί της γενικής αρχής τους μπορώ να κάνω σχόλια. Ας πάρω τα πράγματα με τη σειρά.

 

Πρώτο μέτρο: ο όρος κουκούλα προφανώς θα ερμηνευθεί διασταλτικά από τη διοίκηση και τα δικαστήρια, ώστε να περιλάβει και το κασκόλ, την μπαντάνα, το μακιγιάζ, το ζιβάγκο που τραβήχτηκε να καλύπτει το πρόσωπο κλπ κλπ. Συνεπώς, όποιος διανοηθεί να συμμετάσχει σε διαδήλωση, οφείλει να πάρει δρόμο και να προμαζευτεί στο σπιτάκι του, μόλις αρχίσουν οι συνήθεις προκλήσεις από τους γνωστούς-άγνωστους. Αν διανοηθεί να παραμείνει, μέχρι να πέσουν τα δακρυγόνα, αναγκαστικά θα πρέπει να καλύψει το πρόσωπό του με κατιτίς. «Τα μέτρα δεν έχουν σχέση με ιδιώνυμο και δεν στρέφονται εναντίον του πολίτη, ο οποίος, με κουκούλα ή χωρίς, διαμαρτύρεται ή διαδηλώνει χωρίς να καταστρέφει περιουσίες και χωρίς να βιαιοπραγεί» καθησύχασε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Λογικό ακούγεται, έλα όμως που η αστυνομία κατά παράδοση προβαίνει σε συλλήψεις στους δρόμους γύρω από τους κεντρικούς της διαδήλωσης! Έλα που οι συλλήψεις γίνονται, όταν τα χημικά και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν διαλύσει τη διαδήλωση και τρέχουν σαν τα ποντίκια ανακατεμένοι οι κουκουλοφόροι βάνδαλοι με τους νομίμως διαδηλούντες, που κι αυτοί έχουν πλέον καλύψει τα πρόσωπά τους, για να μειώσουν τις συνέπειες των χημικών! Τα οποία χημικά λέγεται –χωρίς να έχει διαψευσθεί– ότι είναι απαγορευμένα ως όπλα σε περίπτωση πολέμου!!!

 

Θα κυνηγήσει, λοιπόν, το όργανο της τάξεως τον κουκουλοφόρο, που έρριξε μολότοφ ή έσπασε τζαμαρία, αλλά μέσα στο γενικό χαμό και τη χαμηλή ορατότητα από τα δακρυγόνα θα συλλάβει έναν απλό διαδηλωτή, που φοράει την ίδια κουκούλα και δεν ξέρει να ξεγλιστράει. Και τότε οι οικείοι του διαδηλωτή θα αντιληφθούν ότι το καλό παιδί, που νόμιζαν ότι ήξεραν, στην πραγματικότητα είναι ένας κακούργος … Μα, κι αυτός τι στα διάλα ήθελε σε διαδήλωση; Τόσα μονοθεματικά δελτία ειδήσεων και τόσους έγκριτους δημοσιογράφους έχει η τηλεόραση!

 

Δεύτερο μέτρο: την Τρίτη, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδιας, επικαλούμενος τις ύβρεις που ακούνε από τους κουκουλοφόρους οι αστυνομικοί, ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να επαναφέρει την καταργημένη διάταξη της αυτεπάγγελτης δίωξης για περιύβριση … κάθε δημόσιου λειτουργού! Την Τετάρτη το πρωί την περιόρισε μόνο στους αστυνομικούς και μόνον από κουκουλοφόρους, ενώ το απόγευμα εμφανίστηκε νέα, διευρυμένη διατύπωση. Τελικά, η αυτεπάγγελτη δίωξη αφορά τους κουκουλοφόρους που περιυβρίζουν ένα μεγάλο αριθμό ατόμων, όπως υπουργοί, βουλευτές, δικαστές, αστυνομικοί, διοικητές οργανισμών, διοικητές κρατικών τραπεζών και πλήθος άλλων δημοσίων υπαλλήλων. Φυσικά, το είδος και η βαρύτητα των ποινών, που αντιμετωπίζουν οι βωμολόχοι κουκουλοφόροι, ποσώς με απασχολεί. Όμως και πάλι μπορεί να συλληφθεί λάθος άνθρωπος, όπως ακριβώς περιέγραψα πιο πάνω.

 

Τρίτο μέτρο: η άρση του τηλεφωνικού και του επιστολικού απορρήτου για τις κακουργηματικές πράξεις είναι καλό μέτρο. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει ούτε φορολογικό ούτε τραπεζικό απόρρητο για τα κακουργήματα. Αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση των διαδηλωτών τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι αστυνομικοί μπορεί να είναι απόλυτα βέβαιοι για τις παραβάσεις, αυτού που συνέλαβαν, αλλά είναι πολύ πιθανό να κάνουν λάθος. Έτσι, ένα απλός διαδηλωτής μπορεί να βρεθεί κατηγορούμενος, με σοβαρότατες πιθανότητες να καταδικαστεί κι επιπλέον να του αρθεί και το απόρρητο της προσωπικής ζωής.

 

Τα μέτρα έχουν προκαλέσει την αντίδραση όλης της αντιπολίτευσης και μέχρι στιγμής έχουν εισπράξει έντονη αποδοκιμασία  από την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, τον πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών Μ. Σταθόπουλου, τον επίτιμο αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και πρώην πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κ. Δαφέρμο, τον καθηγητή Εγκληματολογίας Ι. Πανούση και τον πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Σ. Μπάγια. Δεν χρειάζονται ούτε καν στοιχειώδεις γνώσεις νομικών, αρκεί η κοινή λογική, για να φανεί το άστοχο των μέτρων. Μέχρι σήμερα δεν είχαμε επ’ αυτοφώρω συλλήψεις βιαιοπραγούντων κουκουλοφόρων, αλλά συλλήψεις ατόμων μακριά από τον τόπο του εγκλήματος, για τους οποίους οι αστυνομικοί απλώς δήλωναν βέβαιοι ότι είχαν κάνει κάτι, κάπου αλλού. Τα αποφασισθέντα μέτρα, λοιπόν, ούτε ενισχύουν ούτε καθιστούν αντικειμενικότερο το μοναδικό μέχρι σήμερα αποδεικτικό στοιχείο ενοχής, που είναι η δηλούμενη από τους αστυνομικούς ταυτοπροσωπία του συλλαμβανόμενου με τον δράστη κάποιου εγκλήματος. Αντίθετα, κάνουν πολύ βαρύτερες τις συνέπειες στους κατασκευασμένους από την αστυνομία ενόχους. 

 

Γιατί, λοιπόν εισηγείται η κυβέρνηση μέτρα προδήλως άσχετα με το πρόβλημα; Μία λύση είναι να θεωρήσουμε την κυβέρνηση ανόητη ή μειωμένης δημοκρατικής αντίληψης, όμως, αν συνεκτιμήσουμε την οικονομική κρίση, καταλήγουμε σε άλλα συμπεράσματα. Ο αρμόδιος για οικονομικά θέματα επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χοακίν Αλμούνια, βλέπει ότι λόγω της κρίσης οι κοινωνικές συνθήκες βαίνουν διαρκώς επιδεινούμενες και φοβάται ότι θα έχουμε ένα θερμό κοινωνικό μέτωπο το φθινόπωρο. Κάτι τέτοιο είναι πράγματι πολύ πιθανό, αφού στη Βόρεια Ελλάδα άρχισαν ήδη οι περικοπές στις ώρες απασχόλησης και μισθών, ενώ η οικονομική δυσπραγία των Ευρωπαίων θα πλήξει καίρια τα εισοδήματα από τον τουρισμό. Τα τουριστικά επαγγέλματα θα έχουν νοιώσει για τα καλά το πρόβλημα προς το τέλος της σαιζόν, δηλαδή κατά το Σεπτέμβρη. Προσθέστε ότι ο Έλληνας έχει από τα χαμηλότερα εισοδήματα και από τα υψηλότερα κόστη διαβίωσης στην Ευρώπη, ότι οι υπουργοί δηλώνουν ότι το κόστος διαβίωσης στην Ελλάδα δεν θα πέσει ποτέ σε ευρωπαϊκά επίπεδα, ότι το κράτος δεν εννοεί να εισπράξει περί τα 20 εκατομμύρια Ευρώ βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών, ότι τα ασφαλιστικά ταμεία μάλλον νεκρά θα βγουν από την εντατική, ότι τη χώρα λυμαίνονται τα καρτέλ, ότι …., ότι …. Δικαίως φοβάται κοινωνική σύγκρουση ο Αλμούνια και μάλιστα πιστεύω ότι θα είναι τέτοια, που ο Δεκέμβρης του ’08 θα μοιάζει με τσακωμό νηπίων. Όσοι διαδηλώσουν τότε, ασφαλώς και θα πιάσουν στο στόμα τους όσους σήμερα καλύπτει η αυτεπάγγελτη δίωξη για περιύβριση.

 

Ανεξάρτητα από το ορθό ή λάθος και από τον πραγματικό λόγο λήψης των μέτρων, πώς θα υλοποιηθούν; Η Αστυνομία εξήγγειλε αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της και συγκρότηση ειδικών ταχυκίνητων ομάδων με παπάκια μεγάλου κυβισμού για την αντιμετώπιση των κουκουλοφόρων, απόφαση που χλευαστικά αποκλήθηκε ήδη «Επιχείρηση Μεγάλο Παπί». Την ίδια στιγμή οι αστυνομικοί αρνούνται να υπηρετήσουν στα Εξάρχεια, όπου τοποθετείται η εντονότερη παρουσία κουκουλοφόρων! Εννοείται ότι τίποτα θετικό δεν θα βγει, αν οι ως ένα σημείο λογικές αντιρρήσεις των αστυνομικών καμφθούν με πειθαρχικά μέτρα. Αν καμφθούν με επιδόματα ή άλλες παροχές, πέφτουμε στον επόμενο σκόπελο. Από πού θα αποσπαστούν οι 300 έως 500 ταχυκίνητοι αστυνομικοί, που απαιτούνται για την υλοποίηση του σχεδίου; Ούτε από τη φύλαξη των VIP (πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, παπάδων, κλπ), ούτε από τη μείωση του χαμένου στη γραφειοκρατία προσωπικού, ούτε με νέες προσλήψεις, αλλά από την αφαίμαξη περιφερειακών αστυνομικών τμημάτων και τμημάτων Ασφαλείας της Αττικής. Δηλαδή, στην προσπάθεια να περιοριστεί η δράση των κουκουλοφόρων στο κέντρο της Αθήνας, θα εγκαταλειφθεί ακόμη περισσότερο στο κοινό έγκλημα η εκτός των αθηναϊκών ορίων Ελλάδα.

 

Ας μην ξεχνάμε κι άλλη μια παράμετρο. Μετά την εν ψυχρώ δολοφονία από αστυνομικό ενός μαθητή και την επακόλουθη κοινωνική έκρηξη του Δεκέμβρη, άρχισε δειλά-δειλά η προβλεπόμενη ψυχολογική και τεχνική αξιολόγηση των αστυνομικών. Τα πρώτα ευρήματα δείχνουν ότι πάνω από 3.000 αστυνομικοί πρέπει να εκπέσουν σε άοπλη υπηρεσία για ψυχολογικούς λόγους. Επιπλέον, δεν έχει αρχίσει ακόμη η σκοπευτική και άλλη τεχνική αξιολόγηση, για να ξέρουμε πόσοι θα πρέπει να παραδώσουν το όπλο τους ως ανίκανοι να το χρησιμοποιήσουν. Έχουμε και λέμε: βγάλε τους ψυχικά αναξιόπιστους, βγάλε όσους ρίχνουν στο γάμο του Καραγκιόζη, βγάλε όσους κάνουν ήδη άοπλη υπηρεσία, βγάλε όσους θα πρέπει να ασχοληθούν με τα γκέτο της Αθήνας και μετά βρες τους 300 έως 500, που θα καβαλλήσουν τα παπιά! Το πιθανότερο είναι το υπουργείο να ξαποστείλει στις ελληνικές καλένδες την εφαρμογή του νόμου για την αξιολόγηση των αστυνομικών και ένα σωρό ακατάλληλοι θα συνεχίσουν να πυροβολούν όποτε γουστάρουν και ποτέ όταν πρέπει. Ο πρώτος θα είναι ή μήπως ο τελευταίος αδρανής νόμος; Ίσως μάλιστα οι πολυχρονεμένοι πολιτικοί μας να φτιάξουν άλλον, βολικότερο. Ίσως μειώσουν ακόμη περισσότερο την ήδη ελλιπή εκπαίδευση των αστυνομικών.

 

Αλλά, άντε και τους βρήκε τους ταχυκίνητους με τα παπιά μεγάλου κυβισμού. Τι, στ’ αλήθεια, περιμένουμε; Μέχρι σήμερα τους κλέβουν τα υπηρεσιακά όπλα μέσα από αυτοκίνητα Ι.Χ., περιπολικά, αστυνομικά τμήματα και σπίτια. Ε, από αύριο θα τους κλέβουν επιπλέον τις χειροβομβίδες, τα αλεξίσφαιρα γιλέκα και τα παπάκια. Και δεν θα φταίνε οι αστυνομικοί, αλλά οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι, που ξεχαρβάλωσαν ό,τι είχε φτιαχτεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και για την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη. Οι ίδιοι ακριβώς πολιτικοί, που ανερυθρίαστα έσπευσαν να ξανα-καλέσουν στην Ελλάδα τους Βρετανούς, για να ξανα-φτιάξουν λειτουργική αστυνομία ….

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Κουκούλες, πηλήκια και γραβάτες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s