Αριστοτέλης Παυλίδης (1)

Μετά τις εκλογές του 2007 ο μέχρι τότε Υπουργός Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, Αριστοτέλης (Τέλης για γνωστούς και φίλους) Παυλίδης, έχασε το υπουργείο και υποβαθμίσθηκε σε απλό βουλευτή, το δε υπουργείο του υποβιβάσθηκε σε γενική γραμματεία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Πολλά μπορεί να εικάσει κανείς, όταν ο πρωθυπουργός ξηλώσει έναν υπουργό, αλλά να καταργήσει και το υπουργείο του ξηλωμένου υπουργού δεν είναι κάτι το σύνηθες. Ωστόσο, δεν αργήσαμε να καταλάβουμε γιατί ο πρωθυπουργός με τα αργά πολιτικά αντανακλαστικά πήρε τόσο δραστική απόφαση. Ο εφοπλιστής της άγονης γραμμής, Φώτης Μανούσης, έγινε γνωστός ανά το πανελλήνιο διεκτραγωδώντας τα πάθη του, για τα οποία καθιστά υπεύθυνο τον Τέλη. 

Ο εφοπλιστής παρομοίασε το καθεστώς έγκρισης δρομολογίων στην άγονη γραμμή με ζούγκλα και κατήγγειλε ότι «Ουσιαστικά, την παρότρυνση του υπουργού να τα βρω με τον Π. Ζαχαρίου και τη μετέπειτα απαίτηση του τελευταίου για καταβολές επιταγών, μετρητών και λοιπών διευκολύνσεων θα μπορούσα να τις παρομοιάσω με τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι νονοί». Σ’ αυτό το περιβάλλον ο συνεργάτης του Τέλη, Π. Ζαχαρίου, προσέγγισε – σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες – τον Φ. Μανούση και του απέσπασε πέντε επιταγές και €100.000 σε μετρητά. Μάλιστα ο εφοπλιστής δημοσιοποίησε και βίντεο με τον Ζαχαρίου να παραλαμβάνει στα γραφεία του Μανούση φάκελο, που υποτίθεται ότι περιείχε μίζα για τον τότε υπουργό. 

Οι μεν επιταγές ανιχνεύονται πολύ εύκολα και όντως αποδεικνύεται ότι δεν εισπράχθηκαν ποτέ και από κανέναν, όμως τα μετρητά ανιχνεύονται μόνο αν κατατεθούν σε τράπεζα ή αν έχει γίνει σημαντική αγορά μη καλυπτόμενη από τα δηλούμενα εισοδήματα. Κι εδώ ακριβώς εστιάζεται η προσοχή όλων: η κόρη, Αγγελική Παυλίδη, αγόρασε διαμέρισμα αξίας €155.000, όπως δήλωσε ο Τέλης στον ανακριτή και όπως αναγράφεται στο σχετικό συμβόλαιο. Όμως ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων, τόσο η κόρη όσο και ο αδελφός, Τάσος, βεβαίωσαν ότι το διαμέρισμα αγοράσθηκε αντί €235.000, πράγμα που παραδέχθηκε αργότερα και ο ίδιος ο πρώην υπουργός. Η διαφορά του δηλωθέντος από το πραγματικό τίμημα είναι €80.000 (=235.000-155.000) και αν προσθέσουμε και μια ακόμη δωρεά €20.000, που ενώπιον της Επιτροπής παραδέχθηκε ότι έκανε ο Τάσος στην ανιψιά του, φτάνουμε στις €100.000, που καταγγέλλει ο Μανούσης ότι έδωσε στον Ζαχαρίου, για να τα παραδώσει στον Τέλη. 

Οι Δωδεκανήσιοι και ειδικά οι Κώοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Τάσου Παυλίδη στην Αφρική του επιτρέπουν να έχει δωρίσει στην ανιψιά του ποσά πολύ μεγαλύτερα από τα εξεταζόμενα. Κανένας Δωδεκανήσιος, ούτε φίλος ούτε εχθρός, δεν θεωρεί αποδείξεις δωροδοκίας του Τέλη Παυλίδη τα 100 χιλιάρικα του Μανούση, όπως αυτά επιχειρείται να συνδεθούν με το διαμέρισμα. Δεν ισχυρίζομαι ότι ο Τέλης είναι αθώος και ο Μανούσης συκοφάντης, απλώς θεωρώ ανεπαρκέστατες τις αριθμητικές πράξεις, που «συνδέουν» την καταγγελλόμενη μίζα με το διαμέρισμα. Ίσως πάλι οι αποδείξεις χρηματισμού κι εκβίασης να προκύψουν από την κίνηση τραπεζικού λογαριασμού του πρώην υπουργού, που προχτες το βράδυ διαβιβάστηκε επισήμως στην Προανακριτική Επιτροπή, η οποία με τη σειρά της την διαβίβασε στην Τράπεζα της Ελλάδος, για να αναλυθεί από εμπειρογνώμονες. Βέβαια, οι πρώτες εκτιμήσεις αποδυναμώνουν αυτό το ενδεχόμενο. 

Εκεί που δεν χωράει η παραμικρή αμφιβολία, είναι η ενοχή του βουλευτή Δωδεκανήσων σε ενδεχόμενη φοροδιαφυγή και οπωσδήποτε σε υποβολή ψευδών δηλώσεων από την κόρη του. Ο Τέλης είναι αυταπόδεικτα ένοχος, διότι η κόρη του ασφαλώς και δεν αγνόησε τον πατέρα της, που -λέμε τώρα- της είχε επιστήσει την προσοχή να μην τον εκθέσει ούτε καν ηθικά. Ίσα-ίσα, φαίνεται ότι ήταν απόλυτα ενήμερος, αν όχι ο ιθύνων νους. Αλλά ακόμη κι αν είχε κάνει συστάσεις στην κόρη του κι εκείνη τον αγνόησε, ο πρώην υπουργός και πάλι είναι έκθετος, λόγω ανικανότητας αυτή τη φορά: αν δεν μπόρεσε να επιβληθεί στην κόρη του, πώς μπορούσε άραγε να επιβληθεί στους ιεραρχικά υφιστάμενούς του; 

Αυτό βέβαια είναι πταίσμα ανάξιο λόγου για τους πολυχρονεμένους ταγούς μας, αν θυμηθούμε άλλους πρώην υπουργούς, που απασχολούσαν ανασφάλιστο προσωπικό και έχτισαν σπίτια με άδεια αναψυκτηρίου, χωρίς να περάσουν από Προανακριτική Επιτροπή. Ή άλλους πρώην υπουργούς και υφυπουργούς, που αναμίχθηκαν στο σκάνδαλο λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας μέσω Βατοπεδίου και οι οποίοι ξεμπέρδεψαν από την Επιτροπή ελεγχόμενοι απλώς και μόνο διότι δεν … ήλεγξαν τους υφισταμένους των!!!!! Ή άλλους πολιτικούς, ποινικές ευθύνες των οποίων εντόπισαν οι εισαγγελείς και τις οποίες δεν βλέπει ο κ. Σανιδάς στην «ξεκαθαρισμένη» υπόθεση του Βατοπεδίου. Η μόνη κατηγορία, που μου φαίνεται άξια συζήτησης, είναι η προτεινόμενη από την αντιπολίτευση να διευρύνει το κατηγορητήριο: ο πρώην υπουργός κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας έδωσε με απ’ ευθείας ανάθεση δύο δρομολόγια της άγονης γραμμής σε πλοίο, που έφερε ξένη σημαία, παραγκωνίζοντας ελληνόκτητο πλοίο. 

Εν ολίγοις, η όλη υπόθεση, όπως προκύπτει από τα Μέσα Μαζικού Επηρεασμού, μου φαίνεται ότι θα περνούσε στα ψιλά, αν η κυβέρνηση δεν παρέπαιε και αν η διαγραφή του Τέλη Παυλίδη δεν οδηγούσε στην πτώση της. Πιστεύω ότι η αντιπολίτευση θα συνεχίσει τον πόλεμο φθοράς της κυβέρνησης, αλλά δεν θα σπαταλήσει πολύτιμα πυρομαχικά σ’ αυτήν την υπόθεση. Θα κρατήσει τα βαρύτερα πυρά για την επόμενη υπόθεση Παυλίδη, που ήδη έχει φτάσει στη Βουλή, θα συζητηθεί τον άλλο μήνα και φαίνεται να είναι πολύ ουσιωδέστερη, με ευθύνες του πρώην υπουργού περισσότερες, σημαντικότερες και πιο ευδιάκριτες. Η υπόθεση Παυλίδη Νο2 έχει κάποια δικαστικά παράδοξα και όντως αφορά το δημόσιο συμφέρον, τόσο λόγω των καταβληθεισών επιδοτήσεων όσο και για το όλο σύστημα συγκοινωνιακής κάλυψης των νησιών, τα οποία η αδιάφορη έως εχθρική κυβέρνηση του Μακαρίου Λεκανοπεδίου θέλει δήθεν οικτιρμόνως να τοποθετεί στην «άγονη γραμμή». 

Τέλος, θεωρώ υποκριτικό, αν όχι πρόστυχο, το ερώτημα γιατί ο Παυλίδης δεν παραιτείται, προκειμένου να διευκολύνει την κυβέρνηση. Γιατί τάχα να παραιτηθεί; Μήπως εκείνος φταίει για την οριακή πλειοψηφία του κόμματός του; Μήπως εκείνος φταίει, που από τον περασμένο Σεπτέμβριο τα ποσοστά της ΝΔ είναι σε διαρκή πτώση; Μήπως παραιτήθηκαν οι Βατοπεδινοί, που οδήγησαν εξανέμισαν το προβάδισμα του κόμματός τους και το οδήγησαν 5%-6% πίσω από το ΠΑΣΟΚ; Μήπως παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός, που παραδέχθηκε δημοσίως ότι … δεν είχε αντιληφθεί (!!!) την έκταση του βατοπεδινού σκανδάλου;  Και -πάνω απ’ όλα – αφού η υπόθεση Μανούση ήταν γνωστή στο Μαξίμου ΠΡΙΝ τις τελευταίες εκλογές, γιατί η ΝΔ περιέλαβε τον Παυλίδη στα ψηφοδέλτιά της; Μα, διότι μεταξύ των υποψηφίων βουλευτών όλων των κομμάτων στα Δωδεκάνησα ο Τέλης είναι κορυφαίος σε σταυρούς! Και όταν πρόκειται για ψηφαλάκια οι ταγοί μας δεν βλέπουν τίποτα πέρα απ’ αυτά. Μόλις τα μαζέψουν κι εξασφαλίσουν την αποζημίωση, τη σύνταξη, κάποιο θώκο, προβολή από τα ΜΜΕ* ότι θα υπηρετούν το Έθνος, το Γένος και την Πατρίδα, τότε θυμούνται διάφορα θαυμάσια, όπως «διαφάνεια», «το μαχαίρι στο κόκκαλο», «τιμή του πολιτικού κόσμου» κλπ. Που και που ακούμε και κάποιον «αγαναχτισμένο» εθνοπατέρα να βάλλει προσεκτικά και ακροθιγώς κατά του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Χωρίς βέβαια να δείχνει αποφασισμένος να διεκδικήσει την κατάργηση αυτού του τερατουργήματος, που προστατεύει τα μέλη της συντεχνίας του από δικαστικές διώξεις ακόμη και για αδικήματα, που διέπραξαν πριν γίνουν βουλευτές

Κατ’ εμέ η αθωότητα ή η ενοχή του Τέλη είναι δευτερεύουσας σημασίας. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι ο συμπατριώτης μου βουλευτής έφερε στην επιφάνεια την υποκρισία και τον τυχοδιωκτισμό των πολιτικών. Ειλικρινά εύχομαι να προκύπτουν ποινικές ευθύνες του (αντικειμενικά και όχι λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων) κι εν τούτοις η ΝΔ να τις κάνει γαργάρα και να τον απαλλάξει. Μετά μένει να δούμε τι θα πράξει η επόμενη κυβέρνηση με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Έτσι, για να διαπιστώσουμε άλλη μια φορά ποια είναι η «τιμή του πολιτικού κόσμου».

 

Πηγές: Έθνος 15.04.09, Ελεύθερος Τύπος 09.04.09, 22.04.09, Ελευθεροτυπία 14.04.09, Καθημερινή 05.04.09, 10.04.09, 16.04.09, 22.04.09, Τα Νέα 09.04.09, 13.04.09, 16.04.09, 23.04.09, Το Βήμα 20.10.08, 10.04.09, 22.04.09

*: διαγράφονται δέκα (10) λέξεις.

Η συνέχεια εδώ.

4 σκέψεις σχετικά με το “Αριστοτέλης Παυλίδης (1)

  1. Το πρώτος σε ψηφουλάκια είναι το πιο ανησυχιτικό. Φαίνεται ότι θέλουμε όσους διαφθείρονται ώστε να μπορέσουμε να διαφθαρούμε μαζί τους…

  2. Το ανησυχητικό είναι ότι τα πολλά ψηφαλάκια συλλέγονται με απλές χειραψίες, ανέξοδα λόγια, μεταθεσούλες φαντάρων από τη μία τοποθεσία της μονάδας στην άλλη, επισκέψεις σε ασθενείς ψηφοφόρους κλπ. Τελικά είμαστε ψιλικατζήδες …

    Έπιμένω όμως ότι ο Τέλης είναι -Σ’ ΑΥΤΗΝ την υπόθεση- πάρα πολύ καθαρότερος από τους άλλους των άλλων υποθέσεων.

  3. Αυτο που μου φαινεται τραγικα αστειο στην υποθεση ειναι οτι τσεπωσε μονο εκατο χιλιαρικα. Δηλαδη, να γινεις σουργελο πανελληνια και να χασεις ολες τις κομματικες συμπαθιες για λιγο πανω-λιγο κατω τις απολαβες μονο ενος ετους? Τι νομιζε, οτι αν εκλεβε λιγο θα γινοταν λιγοτερο ρεζιλι οταν τον πιανανε? Τουλαχιστον οι κουμπαροι των καρτελ και των σοδομημενων κονομησαν γερα.

    Φτωχομπινεδες ακομα και στη λαμογια…..

  4. 146 ψηφησαν υπερ της παραπομπης, 144 ψηφησαν κατα. Και ομως, δεν παραπεμπεται…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s