Ούτε ΧΥΤΑ, ούτε ΧΥΤΥ, απλώς ΧΥΜΑ …

Τον Αύγουστο του 2008 έπρεπε να αρχίσει η δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ Κω, αλλά τελικά μετατέθηκε για τον Δεκέμβριο με αιτιολογία την καθυστέρηση των πληρωμών της εργολήπτριας εταιρίας. Αμέσως μόλις άρχισε η δοκιμαστική λειτουργία, διαπιστώθηκε η ύπαρξη πλήθους προβλημάτων και άρχισαν αλλεπάλληλες αυτοψίες και άκαρπες επαφές των αρμοδίων με την εργολήπτρια, για να προχωρήσει στη μόνωση του πυθμένα, στην καθημερινή επίχωση των απορριμμάτων, στην παρακολούθηση των καθιζήσεων, στη δενδροφύτευση, στη διαχείριση των ομβρίων υδάτων και στη χρήση του συμβατικά προβλεπόμενου επιστημονικού προσωπικού. Δηλαδή, άρχισε ένας αγώνας ώστε η εργολήπτρια εταιρία να κατασκευάσει το έργο, για το οποίο πληρώνεται, και όχι μια παράνομη χωματερή.

 

Μπροστά στο φυσιολογικό ενδεχόμενο να επαναληφθεί η ιστορία της καταστροφής του ΧΥΤΑ του Δήμου Ρεθύμνου, όπου ακριβώς για παρόμοιους λόγους, το έργο αχρηστεύτηκε, με αποτελέσματα δραματικά για την τοπική κοινωνία και το Ελληνικό Κράτος” ο Ν. Μυλωνάς, δημοτικός σύμβουλος επικεφαλής της παράταξης “Συμπαράταξη Ελπίδας” και μέλος του ΔΣ του ΧΥΤΑ, τον Φεβρουάριο (Σταθμός 05.02.09) υπέβαλε αναφορά προς το Τμήμα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ. Περισσότερο από ένα μήνα αργότερα το ΥΠΕΧΩΔΕ τηλεφωνικά δήλωσε αναρμόδιο και υπέδειξε ως αρμόδιο το τμήμα ΠΕΧΩ Δωδεκανήσου, Γενική διεύθυνση περιφερείας, Π.Ν. Αιγαίου. Στις 17.03.09 υπεβλήθη στην υποδειχθείσα ως αρμόδια υπηρεσία το ίδιο αίτημα ελέγχου των εγκαταστάσεων, για να διαπιστωθούν οι παραβάσεις της εργολήπτριας εταιρίας. Μέχρι σήμερα η αρμόδια υπηρεσία δεν έχει κρίνει σκόπιμη την οποιαδήποτε απάντηση.

 

Τον Μάρτιο του 2009 συνεδρίασε ο Σύνδεσμος των τριών Δήμων του νησιού, που έχουν τη διαχείριση του ΧΥΤΑ, και αποφάσισε ομόφωνα να δώσει στην εργολήπτρια ΚΑΡΚΑΝΙΑΣ Α.Ε. ειδική προθεσμία των δύο μηνών, εντός των οποίων αυτή οφείλει με τις προβλεπόμενες ποινικές ρήτρες να αποκαταστήσει τις κακοτεχνίες και να θέσει σε λειτουργία τον βιολογικό καθαρισμό του ΧΥΤΑ, που δεν λειτουργεί λόγω μειωμένου όγκου απορριμμάτων (ΒτΚ 14.03.09, Σταθμός 13.03.09), ενώ οι τρεις Δήμοι θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες έκπτωσης της εργολήπτριας. Στις 30.03.09 το μέλος του ΔΣ του ΧΥΤΑ, Ν. Μυλωνάς, ζήτησε (Σταθμός 01.04.09) από τον εισαγγελέα Κω τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών στο συγκεκριμένο δημόσιο έργο.

 

Η ειρωνεία είναι ότι ο σχεδιασμός είχε προχωρήσει πέραν της λειτουργίας του ΧΥΤΑ και προέβλεπε την αξιολόγηση τριών μελετών για τη μετεξέλιξη του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ (Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων)! Για το σκοπό αυτό ο Δήμος της Κω έχει αποφασίσει τη δημιουργία στο ΧΥΤΑ ενός Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.), που θα διαχωρίζει τα ανακυκλώσιμα υλικά και στέλνει για ταφή τα υπόλοιπα. Αυτός ο στόχος δεν είναι καθόλου υπερβολικός, αφού ο Δήμος Κω στην ανακύκλωση ήδη κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των νησιών του Αιγαίου και παράλληλα είναι ο μόνος Δήμος της Δωδεκανήσου, που συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης της Ανακύκλωσης (ανακυκλώσιμα απορρίμματα) όσο και με την Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. (ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές). Επιπλέον έχει προμηθευτεί ειδική πρέσσα, ώστε με τα ίδια μεταφορικά μέσα να προωθεί μεγαλύτερες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών.

 

Το εξοργιστικό με όλα αυτά είναι ότι σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ελλάδας ο ΧΥΤΑ της Κω χωροθετήθηκε χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση από τους περίοικους, οι οποίοι προφανώς πείστηκαν ότι δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα από τη λειτουργία του. Και τώρα οι περίοικοι διαπιστώνουν ότι δίπλα τους δημιουργήθηκε μια χωματερή, που αναδίδει δυσωδία και αποτελεί εστία μόλυνσης. Σύντομα οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού θα κάνουν την κατάσταση αφόρητη και κανείς δεν πρέπει να εκπλαγεί, αν  οι περίοικοι προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις εναντίον του ΧΥΤΑ. Στο κάτω-κάτω, χωματερή λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια και δεν υπήρχε κανένας λόγος να μετεγκατασταθεί αλλού.

 

Είναι ορατός, λοιπόν, ο κίνδυνος να αντιστραφεί η κορυφαία οικολογική συνείδηση των κατοίκων ενός ολόκληρου νησιού λόγω της ανεπάρκειας των ελέγχων στα δημόσια έργα. Βέβαια, το προηγούμενο του Ασωπού δεν επιτρέπει καμία απολύτως εμπιστοσύνη στις προθέσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά εγώ εντοπίζω το κυριότερο πρόβλημα αλλού. Η πρώτη σε δύναμη δημοτική παράταξη κινείται δραστήρια στη διαχείριση των απορριμμάτων, η τέταρτη σε δύναμη παράταξη κινείται δραστήρια στη διεκδίκηση των προγραμματισμένων δράσεων, ενώ η δεύτερη και η τρίτη σε δύναμη παρατάξεις, που μπορεί να είναι οι επόμενες δημοτικές αρχές, έχουν να παρουσιάσουν μόνο μερικά περιστασιακά μισόλογα για τα σοβαρότερα περιβαλλοντικά ζητήματα. Την ίδια στιγμή είναι ιδιαίτερα επιμελείς στο σχολιασμό του ύφους του Δημάρχου.

2 σκέψεις σχετικά με το “Ούτε ΧΥΤΑ, ούτε ΧΥΤΥ, απλώς ΧΥΜΑ …

  1. Χύμα στο κύμα φίλε. Μόνο να δικαιολογηθούν τα λεφτά που τρώνε οι ημέτεροι και ας μη δουλέψει τίποτα ποτέ

  2. Μια ειναι η λυση σε τετοιες περιπτωσεις. Λυντσαρισμα. Να δεις για ποτε σφιγγουν οι κωλοι μετα. Αν το κρατος αρνειται να κανει τα στοιχειωδη, οι πολιτες πρεπει να επεμβουν. Για να μην πω οτι σας καλλυπτει και το αρθρο 120 του Συνταγματος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s