Δικαστήριο επεδίκασε σε πεζό την πρώτη αποζημίωση από ιδιοκτήτη οχήματος παρκαρισμένου σε πεζοδρόμιο

donkey[1]Την περασμένη Παρασκευή ο E-lawyer ανήρτησε δύο δικαστικές αποφάσεις, που αφορούν μια πολύ γνωστή και σημαντική αντιδικία δύο πεζών με ένα γάϊδαρο. Το Μάρτη του 2007 δύο πεζοί είδαν να τους κλείνει το δρόμο ένα αυτοκίνητο παρκαρισμένο πάνω στο πεζοδρόμιο. Ο ένας επεχείρησε να περάσει πάνω από το καπώ του παράνομα παρκαρισμένου οχήματος με αποτέλεσμα να ενεργοποιήσει το συναγερμό. Πετάχτηκε έξω ο γάϊδαρος, προφανώς άρχισε τα γνωστά «Τι κάνει εκεί, ρε;», «Μην αγγίζεις το αυτοκίνητό μου!», «Τώρα θα σου δείξω εγώ!», αλλά ο πεζός είχε διαβάσει το μάθημά του και δεν ίδρωσε τ’ αυτί του. Έτσι, πεζός και γάϊδαρος αντάλλαξαν μηνύσεις και αγωγές. 

Το Ειρηνοδικείο Αθηνών εκδίκασε τις υποθέσεις αυτές το Δεκέμβρη του 2008 και προ ημερών εξέδωσε δύο αποφάσεις. Με την 967/2009 ο πεζός υποχρεώθηκε να καταβάλει στο γάϊδαρο €100 για τα δικαστικά έξοδα και €745 ως αποζημίωση, επειδή στην προσπάθειά του να περάσει πάνω από το όχημα έκανε ένα βούλιαγμα στο καπώ. Με την ίδια απόφαση το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του γαϊδάρου να καταβάλει αποζημίωση και ο άλλος πεζός, αντίθετα τον υποχρέωσε να καταβάλει στον άλλο πεζό €100 για τα δικαστικά έξοδα. 

Με αυτήν την απόφαση μπαίνει οριστικό τέλος και στην επιχειρηματολογία διάφορων θερμόαιμων πανθήρων, που κολλάνε το γαϊδουροκόλλητο στη λαμαρίνα των παράνομα παρκαρισμένων οχημάτων. Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους ότι μόνο στο παρμπρίζ μπορούν να κολλάνε με ασφάλεια το γαϊδουροκόλλητο. Επαναλαμβάνω κι εδώ ότι αποστολή των αυτοκόλλητων δεν είναι ούτε η εκδίκηση, ούτε η αυτοδικία, αλλά απλώς και μόνο η επισήμανση της αγανάχτησης ενός μέλους της κοινωνίας με την αντικοινωνική συμπεριφορά ενός άλλου μέλους της. 

Το ίδιο δικαστήριο εξέδωσε και την 966/2007 απόφαση, που δικαιώνει τους πεζούς και υποχρεώνει το γάϊδαρο να καταβάλει από €600 σε κάθε πεζό καθώς και τα δικαστικά τους έξοδα. Όμως σημαντικότερο από τη χρηματική αποζημίωση είναι το αιτιολογικό της απόφασης: «Οι ενάγοντες ήταν αδύνατο να συνεχίσουν την πορεία τους επάνω στο πεζοδρόμιο και ήσαν υποχρεωμένοι να κατέβουν στο οδόστρωμα της οδού ΧΧΧΧΧ, όπου εκείνη τη στιγμή υπήρχε αυξημένη κίνηση αυτοκινήτων με κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα». Να θυμηθούμε εδώ ότι το δικαστήριο δεν κινδυνολογεί, αφού τον Ιανουάριο είχαμε τα τελευταία τέτοια θύματα. Μία γιαγιά με την πεντάχρονη εγγονή της παρασύρθηκαν και σκοτώθηκαν από φορτηγό, επειδή υποχρεώθηκαν να κατέβουν στο δρόμο, αφού κάποιος άλλος ασυνείδητος είχε παρκάρει στο πεζοδρόμιο. 

Η απόφαση του Ειρηνοδικείου συνεχίζει: «Η στάθμευση αυτή ήταν παράνομη, γενομένη κατά παράβαση του άρθρου 34 παρ. 2 του Κ.Ο.Κ. η δε συμπεριφορά του εναγομένου έγινε εκ προθέσεως διότι αυτός εγνώριζε το παράνομο της πράξεώς του, ως επίσης εγνώριζε ότι με αυτή την στάθμευση απεκλείετο η χρήση του πεζοδρομίου από τους διερχομένους πεζούς. Πέραν του παρανόμου της πράξεως λόγω παραβάσεως διατάξεως του Κ.Ο.Κ. η πράξη αυτή αποτέλεσε επέμβαση στην προσωπικότητα των εναγόντων, εφ’ όσον με αυτήν παραβιάστηκε η γενική υποχρέωση να μην προσβάλλει κανείς υλικά ή ηθικά αγαθά του άλλου. Δηλαδή και εξ αυτού του λόγου θεωρείται παράνομος προσβολή.  

Με αυτήν την παράνομη και υπαίτια πράξη του εναγομένου παραβάσθηκε η προσωπικότητα των εναγόντων, εφ΄όσον παρεκωλύθησαν στην χρήση κοινόχρηστου χώρου και δη του πεζοδρομίου, δηλαδή χώρου προοριζομένου κατά τον νόμον, την κοινωνική συνείδηση και την κοινή αντίληψη, για την χρήση των πεζών και όχι για την στάθμευση των αυτοκινήτων. Η δυνατότητα χρήσεως του πεζοδρομίου απορρέει εκ του προστατευόμενου δικαιώματος της προσωπικότητάς των και αποτελεί εκδήλωση της ελευθερίας, η οποία αποτελεί στοιχείο της προσωπικότητος τούτων συνταγματικώς κατοχυρωμένο». 

Προσωπικά δεν θεωρώ σημαντικό το ότι ένα δικαστήριο κατέληξε σε τέτοιου είδους απόφαση, διότι απλούστατα κανένα δικαστήριο δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει τα δικαιώματα των πεζών. Το σημαντικό είναι ότι με αυτή τη δίκη οι δύο μαχητικοί πεζοί έδειξαν το δρόμο και στους υπόλοιπους πεζούς, που είτε φοβούνται το γκάρισμα των γαϊδάρων είτε μοιρολατρικά έχουν εγκαταλείψει κάθε ελπίδα βελτίωσης αυτής της χώρας. Το επόμενο βήμα είναι η δημοσιοποίηση όσο γίνεται περισσότερο αυτής της απόφασης, ώστε να γίνει αντιληπτό το νεοδιαμορφωθέν πλαίσιο τόσο από τους πεζούς, όσο και –κυρίως- από τους γαϊδάρους. 

Οι πόλεις μας θα γίνουν πολύ καλύτερες, όταν οι γάϊδαροι αντιληφθούν ότι έλλειψη κοινωνικής συνείδησης τιμωρείται με μη εφέσιμες δικαστικές αποζημιώσεις και όχι μια κλήση, η οποία συνήθως δεν «κόβεται» ούτε στους προκλητικότερους παραβάτες, ενώ, αν «κοπεί», συχνά-πυκνά «σβήνεται» από τους αστυνομικούς με την ιδιόμορφη κατανόηση. Όπως δεν κόπηκε κλήση ούτε καν στην εκδικασθείσα περίπτωση! Μάλιστα η μεροληψία εις βάρος των πεζών από τον αστυνομικό, που κατέγραψε το ανωτέρω συμβάν, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του Συνήγορο του Πολίτη. Προφανώς, είτε ο συγκεκριμένος αστυνομικός έχει το δικό του το χαβά, είτε η ΕΛΑΣ απλώς μας δουλεύει, όταν στην επίσημη ιστοσελίδα της δίνει κυκλοφοριακές οδηγίες και αναφέρει το απόσπασμα «Ο πεζός έχει δικαίωμα να ζει σε ένα υγιές περιβάλλον και να απολαμβάνει ελεύθερα τους δημόσιους χώρους» από το πρώτο άρθρο του Ευρωπαϊκού Χάρτη Δικαιωμάτων του πεζού.

Advertisements

10 σκέψεις σχετικά με το “Δικαστήριο επεδίκασε σε πεζό την πρώτη αποζημίωση από ιδιοκτήτη οχήματος παρκαρισμένου σε πεζοδρόμιο

 1. Επιτέλους και μια αισιόδοξη είδηση – αν είναι δυνατό το αυτονόητο να χαρίζει αισιοδοξία!
  Πάντα τέτοια!

 2. Μεταξύ μας, φοβάμαι μη βρεθεί κάνας Σανιδάς και τραβήξει καμιά ακύρωση, αναίρεση ή όπως αλλιώς λέγεται.

 3. Δεν μπορει, ειναι πολυ χαμηλοτερα απο τη δικη του ιεραρχια. Η μονη πιθανοτητα ειναι ο γαιδαρος να εφεσιβαλει την αποφαση και να παει μια βαθμιδα πιο πανω. Αλλα επειδη δεν ειναι ποινικο το θεμα αλλα αστικο, δικαιωμα εφεσης υπαρχει σε πολυ λιγες και συγκεκριμενες περιπτωσεις, και νομιζω οτι αυτη δεν αποτελει μια απο αυτες.

 4. Ακριβώς, Δημήτρη! Το Ειρηνοδικείο δίκασε με τη διαδικασία των μικροδιαφορών, που δεν επιδέχεται δεύτερο βαθμό. Αυτό είναι το ωραίο της υπόθεσης: μιά κι έξω.

 5. Δε θέλω να χαλάσω την ωραία ατμόσφαιρα, αλλά υπάρχει ένα εξωτικό φρούτο που λέγεται «αναίρεση υπέρ του νόμου» (557 ΚΠολΔ). Το ασκεί ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατά «κάθε απόφασης, ακόμη και αν δεν μπορούν να ασκήσουν αναίρεση κατά της απόφασης αυτής οι διάδικοι, για κάθε λόγο και χωρίς περιορισμό προθεσμίας.»

  Αν ευδοκιμήσει, δεν ανατρέπει την εν λόγω απόφαση (εκτος από δύο περιπτώσεις), αλλά «δίνει σήμα» στα κατώτερα δικαστήρια να μη την ακολουθήσουν.

  Με τα τόσα σκάνδαλα που πρέπει να συγκαλύψουν αυτή την εποχή, δε νομίζω να αδειάζει ο Σανιδάς ν’ασχοληθεί με γαϊδούρια!

  Αισιοδοξία!

 6. Ειχα ακουσει για τους πανθηρες, σημερα απο το λινκ σου ειδα το φορουμ τους. Αν και εδω που μενω δεν υπαρχει τετοιο προβλημα (προφανως), σκεφτομαι να παρω μερικα αυτοκολλητα ετσι, για τη συμπαρασταση.

  Ενα ελαφρως ασχετο περιστατικο. Στις τελευταιες δημοτικες εκλογες ειχε βουηξει ολη η Λαρισα οτι η αστυνομια ειχε παρει οδηγιες να μη γραφει οσους ειχαν λαρισαικες πινακιδες, με αποτελεσμα η κατασταση να ξεφυγει τελειως. Αντιθετα, αυτοκινητα με ξενες πινακιδες, ιδιως απο Βολο (γιατι αραγε??) παιρναν κληση για ψυλλου πηδημα. Αυτο πως αντιμετωπιζεται?

 7. Εμένα μου τελείωσαν τα αυτοκόλλητα και πρέπει επειγόντως να παραγγείλω νέα 500άδα. Πάντως με μεγάλη χαρά βλέπω τα μέτρα του δημάρχου να φέρνουν ένα κάποιο αποτέλεσμα – κάνοντας την ντόπια καφρίλα να λυσσομανάει.

 8. Δες και αλλο ενα ειδος γαιδαρου, χωρις αυτοκινητο:http://blip.tv/file/2131738

  Ενα παρεκκλησι στη Θεσσαλονικη φυτρωσε πανω σε διαβαση πεζων, προφανως εμποδιζοντας την κυκλοφορια. Μηπως πρεπει και αυτοι να παρουν το γαιδουροκολλητο, που ουτως η αλλως, τους ειναι long overdue?

 9. … τι να πω; Η εκκλησία παραμένει στην πρωτοπορία της λαμογιάς και του γραψαρχιδισμού!

 10. επειδή κι εγω κυκλοφορώ με τα αυτοκόλλητα στην τσέπη θα συμφωνήσω πως μόνο στα παράθυρα πρέπει να τα κολάμε και πουθενά αλλού. Αυτό που κάνω εγώ είναι να κολλάω στο μπροστινό παράθυρο ένα αλλά αν ο γάιδαρος διαμαρτυρηθεί του κολλάω πέντε έξι ακόμα γύρω γύρω. Έτσι για να βγάζει αφρούς. Έχει τύχει δυο τρεις φορές να με κυνηγάει ο γάιδαρος γύρω από το αυτοκίνητό του κι εγώ να του καλλάω αυτοκόλλητα μετρώντας… γύρους. Δεκαοχτώ κόλλησα την τελευταία φορά. Ένα τέταρτο της ώρας γυρίζαμε γύρω γύρω από ένα ford

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s