Πανεπιστημιακή σχολή Ιατρικής στην Κω;!

Το Βήμα της Κω στο φύλλο 40 της 14.08.09 μας ανακοίνωσε διθυραμβικά ότι «Μεγάλη απήχηση είχε στην τοπική κοινωνία η παγκωακή εκστρατεία ευαισθητοποίησης – ανάδειξης – προώθησης της πρωτοβουλίας για τον Ομιλο Φίλων Ιδρυσης και στήριξης της Πανεπιστημιακής Σχολής Επιστημών Υγείας στο νησί μας». Ενδεχομένως η Κως ως γενέτειρα του Ιπποκράτη, του πατέρα της Ιατρικής να δικαιούται μια ιατρική σχολή, αν και εφόσον είναι τεχνικά εφιτή η λειτουργία της, εφόσον δηλαδή το πτυχίο της δεν θα είναι εφάμιλλο της σχολής Αστροφυσικής του πανεπιστημίου Πέρα Κατσικοράχης. Πέρα από αυτή την επιφύλαξη, θεωρώ ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία είναι εντελώς λάθος η διεκδίκηση πανεπιστημιακής σχολής. Μετά και τη διαπίστωση (λες και δεν το ξέραμε, πριν το διαβάσουμε) ότι η οικονομική κρίση οδήγησε φέτος πολλούς υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων να προτιμήσουν τμήματα με έδρα κοντά στο σπίτι τους, γνωστού όντος του υψηλού κόστους μετακίνησης και στέγασης στην Κω, είχα σκοπό να γράψω κάτι σχετικό. Στο μεταξύ ο Παντελής Σβουρένος δημοσίευσε στο Βήμα της Κω φύλλο 42 της 21.08.09 μία απάντηση στο γνωστό γλαφυρό και όχι πολιτικά ορθό ύφος του. Αυτή η τοποθέτηση με καλύπτει πλήρως και την αναδημοσιεύω με την άδειά του:

 

«Ούριος άνεμος» πνέει για την Ιατρική Σχολή στην Κω

«Δεν φαντάζεστε πόσο εντυπωσιαστήκαμε όταν διαβάσαμε στα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας μας ότι επιτέλους φύσηξε ούριος άνεμος για να μας φέρει στο νησί μας την πολυπόθητη πανεπιστημιακή σχολή. Και τώρα αέρας στα πανιά μας!!  Εντυπωσιαστήκαμε ιδιαιτέρως που η σχολή προωθείται ολοταχώς από την Ομάδα Φίλων… Και μας θυμίζει το παλιό «κομιτάτο» «Οι φίλοι του Ιπποκράτη» που δεν είχε και μεγάλη διάρκεια ζωής. Ζούμε βλέπετε στη χώρα των Ιπποκρατιστών.

Η ιστορία της Πανεπιστημιακής Σχολής αρχίζει μετά την Μεταπολίτευση. Ηρθε κάποτε εδώ στην Κω, ο Ανδρέας, το παιδί του λαού κι ανέβηκε πάνω στον εξώστη του Δημαρχείου, επί Δημαρχίας Κώστα Καϊσερλη. Κι από κει από πάνω σβουντούρηξε έναν λαϊκίστικο λόγο και μας άναψε τα λαμπάκια και τον τοπικό μας εθνικισμό. Τότε ακούσαμε για πρώτη φορά ότι θα σας κάνω Ιατρική Σχολή. Ε, αυτό ήτανε. Αυτή ακριβώς τη σχολή ζητάει σήμερα η Ομάδα Φίλων και τίποτα παραπάνω.
 
Αλλά τον μπαγάσα τον παραδέχομαι. Από κει πο πάνω πέταξε μια πέτρα μέσ’ στη θάλασσα κι ακόμα την εψάχνουνε να την έβρουνε με το σκάφος του Γιώργη του Ζήκα. Ε, κακομοίρηδες Ιπποκρατιστές. Πουλά κι αγοράζει ο Ανδρέας σαν κι εμάς και σαν κι εσάς όχι και ολίγους. Τώρα εσείς δεν μας ξεκαθαρίζετε τι σόι σχολή είναι αυτή που φέρνει ο ούριος άνεμος στο νησί μας. Πάντως Ιατρική σίγουρα δεν είναι. Το νησί μας είναι μικρό. Δεν έχει τις προϋποθέσεις. Το Νοσοκομείο μας δεν είναι σύγχρονο. Παραϊατρική ίσως να είναι. Κι αφού δεν ξέρουνε ακόμα οι υπογράφοντες, τι βιαστήκανε και γεμίσανε 2 σελίδες υπογραφές; Πού βασιστήκανε, στο πίστευε και μη ερεύνα; Όχι, εγώ θέλω να ερευνώ και να μην πιστεύω.
 
Τώρα η Ομάδα των Φίλων, δηλαδή τα φιλαράκια, επιμένουνε ξανά και θέλουνε κάποια σχολή, όχι για κάποια σπουδαία παραγωγή, αλλά μόνο και μόνο να δημιουργηθεί κάποια κίνηση εδώ στο νησί. Να κυκλοφορήσουν πιο πολλοί άνθρωποι, να νοικιάσουνε τα διαμερίσματα, να ξοδεύονται τα σουβλάκια, να γεμίζουν τα μπαράκια μας, και βέβαια να κυκλοφορήσει κάποιο χρήμα στο νησί. Περί αυτού πρόκειται και τίποτα άλλο. Εμείς σώνει και καλά θέλομε να ικανοποιηθεί το αίτημα των φίλων και δεν μας νοιάζει από πού θα δανείζεται αυτό το δύσμοιρο κράτος αυτό το χρήμα για να μας κάνει τα κέφια μας.
 
Για να στηθεί μια πανεπιστημιακή σχολή στην Κω και να είναι έτοιμη προς λειτουργία, θέλει αρκετά εκατομμύρια. Ε, δεν θα θέλει άλλα τόσα για να λειτουργεί; Υποθέτομε ότι αν η σχολή είναι τμήμα του Πανεπιστημίου που έχει έδρα τη Μυτιλήνη και το οποίο υπολειτουργεί κι εκείνο λόγω ελλείψεως καθηγητών, σίγουρα θα θέλει μια τρακοσαριά διδάσκοντες και παραδιδάσκοντες – καθηγητές όλων των βαθμίδων (ΔΕΠ) μαζί με όλους τους κατώτερους υπαλλήλους. Από πού θα δανείζεται αυτά τα λεφτά το εξαθλιωμένο κράτος να συσσωρεύει παθητικό; Μια πανεπιστημιακή σχολή στην Κω θα ήτανε σήμερα ένας παραλογισμός. Αν θα λέγαμε τι προϊόντα θα παράγει αυτή η σχολή, είναι καλύτερα να λέμε τι παθητικό και τι χασούρα θ’ αφήνει πίσω της. Θα βγάζει μερικούς παραϊατρικούς έχοντες σχέσιν με την Ιατρικήν και θα απορροφώνται αμέσως. Αυτομάτως θα στοιβάζονται πάνω σε στρατιές των ήδη υπαρχόντων αδιορίστων.
 
Και καλά να πετύχει η εν λόγω σχολή, αν δεν πετύχει όμως; Ζήτω που ξεφτελιστήκαμε. Εκτός αν αυτό δεν ενδιαφέρει τους πρωτεργάτες και τους ενθουσιώδεις υπογράφοντες. Δεν είναι εποχές για σχολές, έχει παρέλθει η εποχή τους. Κάθε μέρα ακούμε ότι κλείνει η μια σχολή μετά την άλλη. Μην επιμένετε να φορτώνετε το κράτος κι άλλο παθητικό, έχει ήδη καταρρεύσει. Αν θέλετε και να ευεργετήσετε και να δώσετε ζωή στο νησί, στραφείτε προς την παραγωγή. Συνεργαστείτε μαζί με τους τρεις δήμους να οργανώστε την παραγωγή, να παράγουμε αυτά που εισάγουμε και αυτά που καταναλώνουμε. Τα μαρούλια μας, τα χορταρικά μας, τα κρεμμύδια μας, τις ντομάτες μας, τις πατάτες μας, να εμφιαλώσουμε τα λάδια μας. Ακόμα να εμφιαλώσουμε κάποιο από τα νερά μας (της Βορίνας) και να μείνουν κι αυτές οι δεκάρες πάνω στο νησί.
 
Αν θέλετε ακόμα να ενεργήσομε σαν οικολόγοι, θα μπορούσαμε στο νησί μας να στήσουμε μια μονάδα και να επεξεργάζεται την πυρήνα των ελαιοτριβείων και των γύρω μικρών νησιών και να παράγουμε οικολογικά σαπούνια, σαμπουάν και απολυμαντικά. Να απαγορεύσομε τα τοξικά απορρυπαντικά να έρχονται στο νησί. Να γίνεται καλύτερος ο βιολογικός καθαρισμός του νερού μας. Να μπορούμε να το χρησιμοποιούμε για πολλαπλές χρήσεις.
 
Υπάρχει ακόμα καλύτερη ιδέα. Δεν βρέθηκε ακόμα λύση για τα σκουπίδια μας. Για να μην κάνουμε την Αντιμάχεια νεκροταφείο των σκουπιδιών, να πάμε στη Δανία, να δούμε μικρές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, που παράγουνε ρεύμα με την καύση των σκουπιδιών. Να κάνουμε μια τέτοια μονάδα στο νησί μας ανάλογη με τα σκουπίδια μας και να πουλάμε το ρεύμα στη ΔΕΗ. Σ’ αυτό θα συμβάλουνε οι τρεις δήμοι με τη συμμετοχή των ιδιωτών.
 
Και τέλος αν ήτανε να γίνει κάτι που να έχει σχέση με την Ιατρική και τον Ιπποκράτη, αντί για πανεπιστημιακή σχολή, θα μπορούσε να γίνει κάποια φαρμακοβιομηχανία πάνω στο νησί. Αν είχατε προβάλλει αυτό το αίτημα, θα είχε κάποια λογική απήχηση. Εχουνε συσσωρευτεί όλες οι φαρμακοβιομηχανίες στο Λεκανοπέδιο και έχει πήξει η Αττική. Μια τέτοια ιδέα θα τη στηρίζαμε κι εμείς γιατί έχει σχέση με την παραγωγή. Μην κάνετε μόνο λόγο για πανεπιστημιακές σχολές. Είναι πολύ ξεπερασμένες ιδέες. Ακόμα εκεί είστε;»

6 σκέψεις σχετικά με το “Πανεπιστημιακή σχολή Ιατρικής στην Κω;!

 1. Κλασσικός ρηχός τοπικισμός. Μου θυμίζει το Θύρριο. Ένα κατσικοχώρι στην Αιτωλοακαρνανία που τυχαίνει να έχει πολλά αρχαία ευρήματα. Μετά από πολλές πιέσεις των τοπικών αρχών, άνοιξε τελικά ένα μουσείου Θυρίου… στο οποίο δεν πατάει ψυχή, δεδομένου ότι βρίσκεται περίπου 15 χλμ εκτός κεντρικού δρόμου, και δεδομένου ότι κανείς δεν το ξέρει.

  Το πιο αντιφατικό όμως, είναι ότι ούτε οι ίδιοι οι Θυριώτες το έχουν επισκεφτεί. Όταν λοιπόν έγινε εισήγηση στη σχετική Εφορία για μεταφορά του Μουσείου ή συγχώνευση των εκθεμάτων σε άλλο μεγαλύτερο, ξεσηκώθηκαν οι ντόπιοι! Τελικά το μουσείο παρέμεινε στο Θύριο και μαραζώνει.

 2. Mε δεδομένο ότι οι ιατρικές σχολές παραμένουν πρώτες «σε ζήτηση» και με βάσεις που βαίνουν διαρκώς αυξανόμενες, δεν θεωρώ καθόλου κακή ή ανέφικτη ιδέα την ίδρυση σχολής στην Κω. Θα ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναβαθμιστεί και το νοσοκομείο.

 3. Επειδη δεν μιλαμε για ΤΕΙ Ζαμπονοκοπτικης και Φυλου Μπουγατσας, αλλα για ιατρικη, οποτε οι αποφοιτοι εχουν πολυ περισσοτερες πιθανοτητες να ασκησουν το επαγγελμα, εχει αρκετα θετικα η προταση. Βεβαια, καλο θα ειναι να θυμουνται οι κρατουντες οτι στις περισσοτερες πολεις μεσαιου μεγεθους και ανω ολες οι ιατρικες ειδικοτητες ειναι κορεσμενες και στα νοσοκομεια οι ουρες για ειδικοτητα μπορει να φτασουν μεχρι και τα 7 χρονια.

  Βεβαια, αυτα ειναι επιχειρηματα βασισμενα στη λογικα, η οποια πολλακις εχει αποδειχτει οτι ειναι ο τελευταιος παραγοντας που παιζει ρολο σε τετοιες αποφασεις.

 4. Μάλλον πρέπει να ξεκαθαρίσω τους λόγους της αντίθεσής μου στην ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής Ιατρικής στην πατρίδα του Ιπποκράτη. Το εγχείρημα είναι πάρα πολύ σοβαρό και για την υλοποίησή του χρειάζεται η δραστηριοποίηση πολλών ειδικών, ντόπιων και μη, καθώς και η διάθεση κρατικών πόρων. Όσον αφορά τη δραστηριοποίηση των ειδικών, η επιφύλαξή μου -για να μην πω η βεβαιότητα αποτυχίας- εδράζεται στο πολύ μικρότερων απαιτήσεων Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα, που καρκινοβατεί επί δεκαετίες. Παρεμπιπτόντως να ρωτήσω τους φλογερούς Κώους υπερπατριώτες, πού είχαν κρυφτεί, όταν εγκαινιαζόταν ο Κήπος του Ιπποκράτη, με αποτέλεσμα οι Κώοι επισκέπτες να είναι μια θλιβερή μειοψηφία ανάμεσα στους μη Κώους επισήμους.

  Αλλά, ας πούμε ότι τα καταφέραμε και ιδρύθηκε η Ιατρική Σχολή. Ας υποθέσουμε ότι είναι και πετυχημένη. Ποιός από τους φλογερούς Κώους υπερπατριώτες μπήκε στον κόπο να υπολογίσει πόσο κρατικό χρήμα θα ξοδεύεται ετησίως για το καμάρι μας; Ποιός μπήκε στον κόπο να δει πόσο κρατικό χρήμα δικαιούται ετησίως η Κως και τι ποσοστό αυτού αντιπροσωπεύει η λειτουργία της Ιατρικής Σχολής; Όσο ωραία επιχειρήματα και να επιστρατεύσουν, θα πείσουν άραγε την κυβέρνηση, όταν θα πει -και όλοι ξέρουμε ότι θα το πει- «Η Ιατρική σας Σχολή απορροφά όλους τους διαθέσιμους πόρους και δεν περισσεύει τίποτα για το νέο λιμάνι ή την επέκταση του σταβλο-αεροδρομίου» ή ο,τιδήποτε άλλο χρειαστεί το νησί μας τα επόμενα χρόνια. Τάχα αυτοί οι φλογεροί Κώοι υπερπατριώτες θα πείσουν τους Ροδίτες, τους Καλύμνιους, τους Λεριούς, τους Πάτμιους κλπ ότι η Κως δικαιούται πρόσθετο κρατικό χρήμα;

  Ξεχνάνε τάχα αυτοί οι φλογεροί Κώοι υπερπατριώτες, ότι με τα χίλια ζόρια εξασφαλίζουμε λίγους πόρους τώρα, που το κράτος ΜΟΝΟ εισπράττει από το νησί; Όταν το κράτος μας πληρώνει ολόκληρη Ιατρική Σχολή, θα μας χρηματοδοτεί άραγε ευκολότερα;

 5. Αν η ιατρικη ιδρυθει και μεινει ορφανη, θα ειναι μια τρυπα στο νερο. Καταρχην, χρειαζεται υψηλων προδιαγραφων πανεπιστημιακο νοσοκομειο που θα παρεχει τα εργαστηρια του και εναν χωρο στους γιατρους να κανουν πρακτικη εξασκηση. Επειτα, για να μειωθει το σχετικο κοστος και να αυξηθει η αποδοση της επενδυσης, χρειαζεται εναν ολοκληρο ιστο απο συγγενεις σχολες, πυο θα παρεχουν τη δυνατοτητα για φτηνοτερη προμηθεια αναλωσιμων, πιο αποδοτικη λειτουργια καποιων εργαστηριων και ικανοτητες για καποια κανονικη επιστημονικη δουλεια (που υποτιθεται οτι ειναι ο σκοπος ενος πανεπιστημιου). Ετσι, εκτος απο ιατρικη, θα πρεπει να ιδρυθει ενα νοσοκομειο, μια βιολογια/βιοχημεια, ενα τμημα ΤΕΙ τεχνικων εργαστηριων, και ισως και σχολη νοσηλευτικης, αλλιως η επενδυση θα εχει πολυ μικρη αποδοση και δεν θα αξιζει τον κοπο.

  Οι πιθανοτητες να γινουν ολα αυτα ειναι πολυ μικρες, και αν γινουν, θα παρουν χρονο (στη Λαρισα το πανεπιστημιακο νοσοκομειο εχει πανω απο δεκα χρονια που λειτουργει και ακομα δεν ειναι στο 100% των δυναοτητων του). Και βεβαια, οπως ειπε ο Αγησιας, η κρατικη επιδοτηση λιγο πολυ θα απορροφιεται στο συνολο της εκει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s