Πρόσκληση για δράση: αιτήσεις κατάργησης προσευχής και θρησκευτικών συμβόλων

Αντιγράφω αυτούσια την παρακάτω εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάρτηση της Αόρατης Μελάνης:
 
Από δελτίο τύπου του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, πληροφορήθηκα ότι έγινε και στην Ελλάδα αίτηση από μητέρα για κατάργηση της προσευχής και των θρησκευτικών συμβόλων στο σχολειο όπου φοιτά το παιδί της, διότι αυτά περιορίζουν την θρησκευτική του ελευθερία. Κατόπιν τούτου ήρθα σε επαφή με το ΕΠΣΕ και ενημερώθηκα για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί καθένας να κάνει την ίδια κίνηση, με τον ελάχιστο δυνατό κόπο και αναστάτωση.

Οι αιτήσεις μπορούν να γίνουν με εξουσιοδότηση προς το ΕΠΣΕ και μπορούν να απευθύνονται στον Συνήγορο του Πολίτη. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι κίνησης για τους οποίους μπορείτε να ενημερωθείτε απευθείας από το ΕΠΣΕ, ο παραπάνω ωστόσο είναι ο απλούστερος και ασφαλέστερος. Το ΕΠΣΕ θα σας στείλει τα σχετικά έγγραφα και θα αναλάβει να σας ενημερώνει για τις κινήσεις που θα ακολουθήσουν.Τα προσωπικά στοιχεία των αιτούντων είναι εμπιστευτικά και δεν θα δημοσιοποιηθούν. Ο Συνήγορος του Πολίτη κινεί την υπόθεση ερχόμενος σε επαφή με το Υπουργείο Παιδείας. Ειδικά σε ό,τι αφορά την προστασία των προσωπικών στοιχείων ανηλίκων ο νόμος είναι πολύ αυστηρός. Επομένως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ως προς αυτό.

Οι κινήσεις μπορούν να γίνουν όλες μέσω fax και δι’ αλληλογραφίας, επομένως δεν χρειάζεται να αφιερώσει κανείς χρόνο σε μετακινήσεις. Όσο περισσότερα άτομα καταθέσουν τέτοιες αιτήσεις, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα υπάρχει να έχουν αποτέλεσμα. Όποιος ενδιαφέρεται να κάνει την κίνηση ας έρθει σε επαφή με το office@greekhelsinki.gr για να τον κατευθύνουν.

Από πλευράς μου θέλω να παροτρύνω όσους γονείς έχουν παιδιά σε σχολική ηλικία, κι επομένως νομιμοποιούνται να κάνουν μια τέτοια κίνηση, να ενημερωθούν και να προχωρήσουν, εφόσον το επιθυμούν. Όσο περισσότερες τέτοιες αιτήσεις δεχτεί ο Συνήγορος του Πολίτη, τόσο το καλύτερο, διότι θα μπορέσει να κινήσει συλλογικά την υπόθεση κι ενδεχομένως να την γενικεύσει σε όλα τα σχολεία.Ένα μικρό σπρώξιμο από τον καθένα μας μπορεί να μετακινήσει βουνά.

 

 
Εγώ σημειώνω απλώς ότι η Εκκλησία της Ελλάδος θεωρεί υποχρεωτικά εκτελεστέες τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, λογικά λοιπόν δεν πρέπει να αντιδράσει σ’ αυτήν την κίνηση.

8 σκέψεις σχετικά με το “Πρόσκληση για δράση: αιτήσεις κατάργησης προσευχής και θρησκευτικών συμβόλων

 1. Γνωριζεις ποιος εχει εννομο συμφερον να κανει αιτηση?

 2. Δεν γνωρίζω, αλλά θεωρώ δεδομένο ότι έννομο συμφέρον έχουν οι άμεσα θιγόμενοι, δηλαδή τα παιδιά του σχολείου διά των γονέων και κηδεμόνων τους. Εγώ θα αποκτήσω αυτό το δικαίωμα του χρόνου.

 3. Οποτε, «ενδιαφερομενοι πολιτες» δεν μπορουν να συνυπογραψουν?

 4. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες δεν τεκμηριώνουν έννομο συμφέρον για τα σχολεία, αν δεν είναι γονείς, κηδεμόνες ή καθηγητές. Τεκμηριώνουν όμως έννομο συμφέρον στην ευρύτερη περίπτωση των λοιπών δημοσίων υπηρεσιών (π.χ. δικαστήρια), όπου η δια της παρουσία τους ηθική βλάβη προκύπτει και από μία απλή επίσκεψη σε αναζήτηση πληροφοριών.

 5. Στο φόρουμ Αθεία γίνεται μία αρκετά κατατοπιστική συζήτηση, ίσως διαφωτιστείς περισσότερο.

 6. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνει επιτέλους μια τέτοια κίνηση. Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που ενώ κατοχυρώνει συνταγματικά την ανεξιθρησκεία κατοχυρώνει ταυτόχρονα και τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό ως επικρατέστερη θρησκεία. Σου λέει, ναι μεν είμαστε ανεκτικοί σε όλες τις θρησκείες αλλά κουμάντο κάνουν οι παπάδες. Αυτό το έκτρωμα πρέπει να σταματήσει επιτέλους. Δεν είναι δυνατόν να υποχρεούνται τα παιδιά μας σε καταναγκαστική προσευχή κάθε πρωί. Δεν είναι δυνατόν επίσης να υποβάλλονται σε αυτόν τον άτυπο, ύπουλο και υποχθόνιο προσηλυτισμό από το Υπουργείο Παιδείας με τον μάθημα των θρησκευτικών. Γιατί σε αυτό το μάθημα μόνο για την ορθοδοξία γίνεται λόγος, αν εξαιρέσει κανείς την ύλη της Β’ Λυκείου όπου γίνεται μια παρουσίαση των άλλων θρησκειών έτσι για τα μάτια του ανυποψίαστου και καταχρεωμένου κόσμου που προσδοκά ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά του, για να μην κατηγορηθούν για μεροληψία. Πως προσφέρουμε λοιπόν, στα παιδιά μας την επιλογή να αποφασίσουν μόνα τους και ελεύθερα για τις μεταφυσικές τους αντιλήψεις; Γιατί να πρέπει σώνει και καλά να «μαντρωθούν» ιδεολογικά από έναν φορέα-καθεστώς (εκκλησία) και να τους επιβάλλεται μια άποψη-οπτική του κόσμου την οποία δεν τολμούν να την αμφισβητήσουν ανοιχτά από φόβο κοινωνικού αποκλεισμού; Πως είναι δυνατόν στην Έκθεση-Έκφραση να αναπτύσσονται οι έννοιες της αντικειμενικότητας, της αμεροληψίας, της κριτικής σκέψης ενώ στα θρησκευτικά να αναιρούνται με τρόπο σχεδόν αμετάκλητο και μη αμφισβητήσιμο; Πως το σχολείο βοηθά στην μόρφωση και την δημιουργία ενός ελεύθερου πολίτη μιας ευνομούμενης χώρας όταν με διάφορες γαλιφιές και τεχνάσματα τον κάνει ένα με το σύστημα που κατατρώει εμάς και άλλους πριν από εμάς; Στο σχολείο μου έλεγαν ότι έχω δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή, ενώ ταυτόχρονα μου καταδείκνυαν έναν κόσμο που το status quo το διέψευδε. Αλλά ας πρόσεχαν τι έλεγαν… Διότι εγώ προσωπικά έχω επιλέξει ήδη… Και ο δικός μου δρόμος δεν παρέκαμπτε τον κοινωνικό αποκλεισμό… Περνούσε ακριβώς από το κέντρο του!

  Υποχρεωτική πρωινή προσευχή, διδαχή-προσηλυτισμός στο μάθημα των θρησκευτικών να καταργηθούν τώρα!!! Για να μην πιάσουμε για την παρελάσεις… Ας το αφήσουμε για μια άλλη φορά…

 7. Αγησία ευχαριστώ για την αναφορά και για την προώθηση της κίνησης, μόλις τώρα το πρόσεξα.

  Πράγματι η συγκεκριμένη κίνηση αφορά μόνο γονείς και κηδεμόνες. Ωστόσο όποιος ενδιαφέρεται για τέτοιου είδους κινήσεις, μπορέι να έρθει σε επαφή είτε με την ομάδα Αθεΐα μέσω του ομώνυμου φόρουμ http://forum.atheia.gr ή του μπλογκ http://blog.atheia.gr, ώστε να ενημερώνεται κάθε φορά που γίνεται μια τέτοια κίνηση, ή και να προτείνει ο ίδιος κάποια δράση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s