Το σεντούκι του φοροφυγά

Αύριο, που η μήνας θα ‘χει 9, ο πρωθυπουργός αναμένεται να κηρύξει την έναρξη διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Διαβάζω ότι ως βασικές συνιστώσες του φορολογικού νομοσχεδίου, που κατά παράδοση έχει ενιαύσια ισχύ, προτείνονται η εφαρμογή ενιαίας τιμαριθμοποιημένης προοδευτικής κλίμακας φορολογίας φυσικών προσώπων, η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, ο περιορισμός των φοροαπαλλαγών και η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Αυτά είναι σωστά μέτρα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Επιπλέον, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει –λέει- και την άρση του τραπεζικού απορρήτου για τις φορολογικές αρχές, καθώς υπάρχει –ξαναλέει- πολιτική βούληση να παταχθεί η φοροδιαφυγή.

Πράγματι, όταν οι φορολογικές αρχές σκοντάφτουν στο τραπεζικό απόρρητο, δεν υπάρχει περίπτωση να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Γι’ αυτό κατά κοινή πρακτική στις χώρες του ΟΟΣΑ οι τράπεζες υποχρεούνται να συνδράμουν τους φορολογικούς ελέγχους, ενώ στις σοβαρότερες απ’ αυτές τις χώρες οι τράπεζες υποχρεούνται να ενημερώνουν αυτομάτως τις φορολογικές αρχές για συγκεκριμένες κινήσεις λογαριασμών. Στο πλαίσιο αυτό, διαβάσαμε ότι το 2010 (χρήση 2009) όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν το σύνολο των τραπεζικών τους καταθέσεων, ώστε να ελέγχεται εφεξής η κάθε μεταβολή στις καταθέσεις ή στα περιουσιακά στοιχεία. Με αποτέλεσμα –λέει- να «καταγράφεται εκροή σημαντικών κεφαλαίων» στο εξωτερικό και η κυβέρνηση –ξαναλέει- «θορυβημένη» από την εκροή δεν σκοπεύει να προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου. Παράλληλα άρχισαν διάφορες περισπούδαστες αναλύσεις στο γυαλί για τις συνέπειες αυτής της εκροής κεφαλαίων. Θα μειωθούν οι καταθέσεις, άρα θα μειωθεί η ρευστότητα των τραπεζών, άρα το χρήμα θα λιγοστέψει, άρα θα μειωθούν οι χρηματοδοτήσεις, άρα θα αυξηθούν τα επιτόκια, άρα θα στραγγαλιστεί η αγορά εν μέσω οικονομικής κρίσης. Λογικοφανέστατα όλα αυτά, αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Η διαδικασία να αναγραφούν οι καταθέσεις των φορολογουμένων σε κάποιο από τα φορολογικά έντυπα είναι μία από τις πολλές εισηγήσεις των μανδαρίνων, που λαμβάνουν υπόψη τους αποκλειστικά την απλούστερη περίπτωση (ένας φορολογούμενος, ένας λογαριασμός, ένα υπόλοιπο), ενώ η πράξη αναδεικνύει πλήθος άλλων περιπτώσεων, που ταλαιπωρούν φορολογούμενους και εφοριακούς. Ενώ οι πολλές σύνθετες περιπτώσεις σίγουρα είναι εξαρχής γνωστές στους υψηλόβαθμους υπαλλήλους του υπουργείου, καταλήγουμε πάντοτε σε κατόπιν εορτής ερμηνευτικές εγκυκλίους, που το μόνο βέβαιο είναι ότι εμφανίζουν την προταθείσα λύση ως πρακτικά ανεφάρμοστη και καταργητέα. Επιπλέον, η εφαρμογή αυτής της διαδικασίας στα μικρά μέρη θα οδηγήσει αναπόδραστα και στην κοινολόγηση μέσω διαρροών της οικονομικής επιφάνειας του κάθε πολίτη. Ο έλεγχος των τραπεζικών καταθέσεων με καμία λογική δεν προϋποθέτει την απογραφή τους, η οποία απλώς θα προσθέσει νέα προβλήματα στα υφιστάμενα παλιά.

Όταν «καταγράφεται εκροή σημαντικών κεφαλαίων» στο εξωτερικό, προφανώς δεν προέρχεται από τις καταθέσεις των μικρομεσαίων φοροφυγάδων, διότι αυτοί αφενός δεν έχουν την πρόσβαση σε ασφαλείς πληροφορίες για τοποθετήσεις στο εξωτερικό (ο κουμπάρος/φίλος/γνωστός που ξέρει, δεν είναι ασφαλής πληροφορία), αφετέρου το κομπόδεμά τους υπάρχει είτε για να καλύψει κάποιο έκτακτο γεγονός (π.χ. ασθένεια) είτε για να ζουν πιο άνετα, οπότε δεν έχει νόημα να το αποχωριστούν.

Συνεπώς, τα σημαντικά κεφάλαια, που «καταγράφεται» να εκρέουν στο εξωτερικό προέρχονται από μεγάλους φοροφυγάδες, που έχουν την οικονομική δυνατότητα να αναζητήσουν ασφαλείς πληροφορίες για τις ευκαιρίες στο εξωτερικό, έχουν εξασφαλίσει τόσο την άνετη διαβίωσή τους όσο και την αντιμετώπιση τυχόν εκτάκτων γεγονότων και επιπλέον τους περισσεύει κι ένα σημαντικό ποσό για επικερδή τοποθέτηση. Πρώτα απ’ όλα όμως έχουν στοιχειώδη πληροφόρηση από δικηγόρους και λογιστές. Άρα το μόνο βέβαιο στους υπολογισμούς τους είναι ότι οι υφιστάμενες τραπεζικές καταθέσεις τους δεν μπορούν να φορολογηθούν με βάση μεταγενέστερο νόμο. Δεν ευσταθεί, λοιπόν, ο προβαλλόμενος φόβος της δήθεν αναδρομικής φορολόγησης, ενώ θέμα κατάσχεσης των καταθέσεων δεν μπορεί να τεθεί ούτε ως ανέκδοτο. Μου προκύπτουν, λοιπόν, δύο ερωτήματα.

Ερώτημα 1ο: Με δεδομένες αφενός την ανυπαρξία πρόθεσης και αφετέρου τη νομική αδυναμία του υπουργείου να φορολογήσει αναδρομικά τις καταθέσεις, γιατί εκρέουν στο εξωτερικό αυτά τα κεφάλαια; Αν βρήκαν συμφέρουσες ευκαιρίες τοποθέτησης, θα έφευγαν ούτως ή άλλως και κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Έστω όμως ότι εξέρευσαν στο εξωτερικό και γλύτωσαν από έναν ανύπαρκτο κίνδυνο. Μετά; τι θα κάνουν οι φοροφυγάδες; Θα σταματήσουν να φοροδιαφεύγουν, θα γίνουν συνεπείς φορολογούμενοι και θα ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα; Ή μήπως εκτός από μηχανισμό φοροδιαφυγής θα στήσουν κι έναν καινούργιο, άγνωστο ως τώρα και ακαταμάχητο μηχανισμό φυγάδευσης του μαύρου χρήματος στο εξωτερικό; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πιο μεγάλοι και οι πιο επώνυμοι θα βρουν μία τέτοια λύση, ενδεχομένως δε να πετύχουν και τη νομοθέτηση ενός κάποιου παραθύρου. Οι υπόλοιποι, που είναι και οι περισσότεροι;

Ερώτημα 2ο: Όντως «καταγράφεται εκροή σημαντικών κεφαλαίων» στο εξωτερικό; Αυτό μόνο τα ανώτερα κλιμάκια του τραπεζικού τομέα μπορούν να μας το επιβεβαιώσουν, αλλά με δεδομένο το βίο και την πολιτεία τους εμένα δεν πρόκειται να με πείσουν εύκολα. Έτσι, πιθανολογώ ότι πρόκειται για έναν ακόμη μπαμπούλα, που κατασκεύασε η συντεχνία των φοροφυγάδων, για να παραμυθιάσει τους αφαιμασσόμενους άσχετους. Πιστεύω δε ότι το έχει καταφέρει σε σημαντικό βαθμό, αν κρίνω από τους συνταξιούχους γονείς μου, που ενώ το μέτρο δεν τους αγγίζει, έχουν επαναστατήσει εναντίον του και δεν δέχονται την παραμικρή συζήτηση. Και δεν είναι μόνο οι αφελείς και οι εύπιστοι. Πίσω από τις δακρύβρεχτες αναλύσεις για τη ρευστότητα, την ασφυξία στην αγορά και την οικονομική κρίση κρύβονται και άλλα γνωστά λαμόγια: οι δημόσιοι υπάλληλοι συγκεκριμένων διεφθαρμένων υπηρεσιών, που βλέπουν ότι δεν θα μπορούν πλέον να θησαυρίζουν εύκολα και ακίνδυνα.

Αυτήν την ώρα μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι φοροφυγάδες κηρύσσουν πανστρατιά εναντίον του αποτελεσματικότερου φορολογικού ελέγχου. Και αυτήν την ώρα, με την καυτή ανάσα της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ στο σβέρκο μας, έχει το υπουργείο τη δυνατότητα να αγνοήσει το διαβόητο «πολιτικό κόστος». Είπα ότι οι πιο μεγάλοι και οι πιο επώνυμοι φοροφυγάδες θα βρουν τρόπο να συνεχίσουν τη φοροδιαφυγή. Είμαι βέβαιος γι’ αυτό λόγω των διαχρονικών και αλλεπάλληλων σκανδάλων λεηλασίας του δημόσιου χρήματος. Οι πολιτικοί, που έχουν εμπλακεί ή αδημονούν να εμπλακούν σε τέτοια σκάνδαλα, ασφαλώς και δεν θα νομοθετήσουν τον τρόπο σύλληψης και τιμωρίας τους.

Αν όμως οι διακηρύξεις της κυβέρνησης έχουν κάποια ειλικρίνεια, τότε οι θιγόμενοι αποτελούν την πλειοψηφία των φοροφυγάδων, που διαχειρίζονται ένα σημαντικό μέρος της σκανδαλωδώς μεγάλης παραοικονομίας. Σε τελική ανάλυση ας μην ζητήσουμε εξαρχής το μέγιστο, ας αρκεστούμε σε ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ας μη λύσουμε ριζικά και αμέσως το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, ας αρκεστούμε σε πρώτη φάση στη σύλληψη του μαύρου χρήματος έστω στα μικρομεσαία κλιμάκια. Κι αν ακόμη δεν λύσουμε οριστικά το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, θα χτυπήσουμε σε σημαντικό βαθμό τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα. Οι κοινωνίες, που είναι αποφασισμένες να λύσουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα, προχωρούν βήμα-βήμα. Οι κοινωνίες, που είναι αποφασισμένες να μην το λύσουν, καμώνονται ότι θέλουν να πάνε απ’ ευθείας στην οριστική λύση.

 

Πηγές: Καθημερινή 08.12.09

Advertisements

2 σκέψεις σχετικά με το “Το σεντούκι του φοροφυγά

  1. Αυτο το προβλημα εχει συζητηθει και σε επιπεδο ΕΕ, προσπαθωντας να θεσουν κοινες δικλειδες ασφαλειας στο ευρωπαικο τραπεζικο συστημα. Οι μεγαλες ελληνικες τραπεζες ηταν απο τους πρωτους και πιο φωνακλαδες αντιπαλους της συμφωνιας αυτης.

  2. Έτσι είναι. Τραπεζίτες και φοροφυγάδες κονομάνε και οι υπόλοιποι διασυρόμαστε διεθνώς και υφιστάμεθα τις συνέπειες από τις αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Η κυβέρνηση λέει ότι θα στρατφεί μόνο εναντίον των φοροφυγάδων. Ίδωμεν ….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s