Αποχωρούμε από την Ευρωζώνη!

Οι Financial Times γράφουν: «Η Αθήνα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη το συντομότερο δυνατό». Συντάκτες έκθεσης της Deutsche Bank πιστεύουν ότι ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «θα ερωτηθεί κατά πόσον και υπό ποιες προϋποθέσεις η Ελλάδα μπορεί να τεθεί υπό πίεση ώστε να επιλέξει οικειοθελώς το δρόμο της εξόδου από την ευρωζώνη». Αυτά και όλα τα συναφή δημοσιεύματα του ξένου τύπου θεωρούνται προκλητικά και προσβλητικά από όλους τους Έλληνες. Όλους; Όχι! Ένας πολιτικός στο μικρό νησί της Κω έχει το όραμα να αντισταθεί στη λαίλαπα του Ευρώ και να εισαγάγει τοπικό νόμισμα στον υπό δημιουργία ενιαίο δήμο του νησιού.

Στο μπλογκ «όραμα για την Κω», που φέρεται να ανήκει στον Κώστα Καΐσερλη, πρώην δήμαρχο (πόλεως) Κω, πρώην βουλευτή ΠΑΣΟΚ, πρώην σύμβουλο του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και νυν υποψήφιο δήμαρχο του υπό δημιουργία ενιαίου δήμου (νήσου) Κω, στην ανάρτηση ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ. ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ και στην παράγραφο ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ γράφει: «Εκδίδουμε νόμισμα τοπικών συναλλαγών, παροχών και ευκαιριών».

Σε μία ειδησεογραφική ιστοσελίδα διάβασα ότι «η ομάδα του βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας της μορφής που θα έχει και των παραστάσεων που θα απεικονίζει» και αποφάσισα να συνδράμω την ομάδα Καΐσερλη με τη δική μου πρόταση για τη μορφή, το όνομα, τις απεικονίσεις (το Δημάρχου Μέλαθρον και τον Ιπποκράτη, που όπως και η κοκακόλα, πάει με όλα), την ισοδυναμία του εκκολαπτόμενου δημοτικού νομίσματος καθώς και μία αρχαιοπρεπώς κώτικη χρονολόγηση:

Φυσικά δεν ήμουν ο μόνος, που διάβασε ή άκουσε την αλλόκοτη δήλωση Καΐσερλη,  και ακόμη φυσικότερα άρχισε μια αναπόφευκτη μάχη. Άλλοι θεωρούν ότι ο παλαίμαχος (και μέχρι προ τινος απόμαχος) πολιτικός απλώς «λάλησε», ενώ άλλοι θεωρούν ότι αυτό είναι ένα από τα πολλά μεσσιανικά οράματα του δημοσωτήρα, που αποφάσισε τη Δευτέρα Παρουσία του στην ενεργό πολιτική, για να σώσει τους αναξιοπαθούντες Κώους δημότες από την πολιτική ορφάνια και την έλλειψη οραμάτων.

Στη χλεύη των σκεπτικιστών και στην ανεπαρκή απολογία των υποστηρικτών του Καΐσερλη βοήθησαν, είναι η αλήθεια, και άλλα πράγματα, όπως το παρακάτω απόσπασμα της ίδιας ανάρτησης: «Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι τίποτα δεν θα χαρίσει κανένας στο λαό μας. Μας έχει δείξει όμως και ότι αυτός ο λαός γνωρίζει να αγωνίζεται και να κερδίζει. Στην σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας έχουμε πολλά παραδείγματα. Αγωνιστήκαμε ενάντια στη Βασιλεία και ο Βασιλιάς έφυγε. Αγωνιστήκαμε ενάντια στη δικτατορία και η Χούντα έπεσε. Αγωνιστήκαμε με πίστη για την πρόοδο του λαού μας και κερδίσαμε. Φτιάξαμε λιμάνια και στάδια, μαρίνα και λατομείο, νοσοκομείο και σχολεία, εγκαταστάσεις καυσίμων, συγκοινωνία και δρόμους, βιολογικό και σχέδια πόλης, δημόσια κτίρια και υπηρεσίες. Τα κατακτήσαμε γιατί πιστέψαμε στη δύναμη του λαού μας. Δημιουργήσαμε γιατί αγωνιστήκαμε μαζί με το λαό».

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ – ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ, αναφωνώ εγώ ο κακεντρεχής αναγνώστης! Και ψάχνω να βρω, που φτιάξαμε λιμάνια, διότι η κατασκευή σύγχρονου και ασφαλούς λιμανιού είναι από τα μεγαλύτερα ζητούμενα του νησιού. Αναρωτιέμαι γιατί πέφτει τόσο ξύλο μεταξύ των αυτοδιοικητικών για το κλειστό πλέον λατομείο και γιατί δεν χωροθετούνται από τις αρμόδιες κρατικές αρχές νέοι χώροι λατόμησης (διότι απλώς δεν υπάρχουν κατάλληλοι, λένε μερικοί). Αναρωτιέμαι, αφού φτιάξαμε νοσοκομείο, γιατί όλο το νησί πιέζει την κεντρική κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει την ανέγερση νέου. Αναρωτιέμαι επίσης, αν όλα τα υπόλοιπα ωραία τα φτιάξαμε με τους τοπικούς πόρους (που μόνο αυτοί μπορούν να στηρίξουν τοπικό νόμισμα) ή με πόρους του κρατικού προϋπολογισμού, με λεφτά των Κουτόφραγκων και με δανεικά από τις τράπεζες, που ακόμα τα πληρώνουμε.

Για να βοηθήσει, λοιπόν, τους υποστηρικτές του και να κάμψει τους σκεπτικιστές, ο υποψήφιος ενιαίος δήμαρχος έστειλε επιστολή στον εκδότη του Βήματος της Κω της 2 Ιανουαρίου, όπου δίνει κάποιες διευκρινίσεις σχετικά με διαβόητο τοπικό νόμισμα. Ας δούμε τα κρίσιμα σημεία τους λίγο προσεκτικά.

Τι θα είναι το τοπικό νόμισμα; Κάτι σαν εκπτωτικό κουπόνι; Κάτι σαν προπληρωμένη πιστωτική κάρτα; Όχι! Το τοπικό νόμισμα «θα είναι στην ουσία η έκδοση μιας πιστωτικής κάρτας, ενός χρεογράφου, το οποίο θα εγγυάται την πιστοληπτική ικανότητα του συναλλασσόμενου». Δηλαδή; Ο ενιαίος Δήμος της Κω θα στήσει τράπεζα; Ή καλύτερα παρατράπεζα, αφού η ίδρυση τράπεζας πέραν των άλλων προϋποθέτει και αυστηρούς ελέγχους, τους οποίους οι δημοτικές αρχές μας έχουν δείξει ότι απεχθάνονται όπως ο διάβολος το λιβάνι. Κι αν με εγγυημένη την πιστοληπτική ικανότητά τους κάποιοι συναλλασσόμενοι με τοπική πιστωτική κάρτα γεμίσουν την αγορά φέσια, ποιος θα αναλάβει να τα πληρώσει; Ο ενιαίος Δήμος; Με ποια, λοιπόν, εχέγγυα και ποιες διαδικασίες θα εγγυηθεί ο ενιαίος δήμος την πιστοληπτική ικανότητα της Σάρας και της Μάρας;

«Η συναλλαγή του δημοτικού τοπικού νομίσματος θα γίνεται μόνο με ντόπιες επιχειρήσεις και υπηρεσίες με σκοπό την ανάπτυξη τοπικής καταναλωτικής συνείδησης» και «προκύπτει η ανάγκη συγκράτησης περισσότερου χρήματος εντός των ορίων της Κω, να ανακυκλώνεται μέσα σ’ αυτήν, να διατίθεται για την στήριξη και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας». Δηλαδή ο καταναλωτής μόλις πιάσει στα χέρια του το δημοτικό τοπικό νόμισμα, αντί να αγοράσει ιρλανδικό ρεγγάττο, θα τρέξει ν’ αγοράσει κώτικο τυρί της πππόσας; Αντί να αγοράσει το ΝΟΥΝΟΥ kid από τον Μαρινόπουλο, θα πάει να το αγοράσει από κάποιο τοπικό Σούπερ/Μίνι Μάρκετ €0,30-€0,60 ακριβότερα; Αντί να παραγγείλει αλουμινένια κουφώματα μεγάλης εταιρείας με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, θα αποφασίσει να περιοριστεί στα όποια χαρακτηριστικά μπορεί να του προσφέρει κάποια τοπική βιοτεχνία;

«Είναι γνωστό ότι η Κως έχει χαρακτηριστικά κλειστής οικονομίας»!!! Εγώ ήξερα ότι η Κως είναι η πέμπτη πύλη εισόδου τουριστικού συναλλάγματος στην Ελλάδα. Ο πληθυσμός της αυξάνει στις τελευταίες απογραφές πληθυσμού με Έλληνες που εγκαθίστανται διαρκώς από άλλες, οικονομικά χειμαζόμενες περιοχές, καθώς και με αλλοδαπούς από την Ε.Ε. ή αλλού. Όλοι παραπονούνται ότι ο τουρισμός έχει καταντήσει μονοκαλλιέργεια, ότι έχει εγκαταλειφθεί ο αγροτικός τομέας, ότι η τοπική παραγωγή είναι αμελητέα και ότι μας έχουν κατακλύσει οι πάσης φύσεως εισαγωγές, για να καλύψουν τις ανεπάρκειες της τοπικής παραγωγής. Οι κάτοικοι μπορούν και κάνουν διακοπές σε όλα τα μοδάτα μέρη της υφηλίου, χτίζουν ανακτορικού τύπου σπίτια, διαθέτουν 2 καινούργια αυτοκίνητα ανά οικογένεια κι εν τούτοις «η Κως έχει χαρακτηριστικά κλειστής οικονομίας»;! Δηλαδή η Κως είναι ίσια κι όμοια με τη Νίσυρο, την Τήλο και την Αστυπαλιά;! Και επιπλέον είναι και γνωστό;! Ζω περιτριγυρισμένος από τέτοια δυστυχία και δεν το ήξερα;! Τι να πω …  γηράσκω αεί διδασκόμενος!!!!

«Το δημοτικό νόμισμα της Κω δεν θα αντικαταστήσει το εθνικό νόμισμα, αλλά θα το συμπληρώσει». Ωπα! Αυτό μου θυμίζει αντιγραφή του «Ουκ ήλθον καταλύσαι τον Νόμον, αλλά πληρώσαι αυτόν». Να δεις που ο Καΐσερλης το αντιγράφει, διότι κι αυτός το ίδιο επιδιώκει: να τον θεωρήσουν Μεσσία και να τον σταυρώσουν!

ΥΓ: αν τα περί δημοτικού τοπικού νομίσματος υποκρύπτουν το στήσιμο καμιάς πυραμίδας και αν μπορέσω να κάνω κάνα καλό κονέ και να βρεθώ στην από μέσα στο δηλώνω ευθέως: και την παρούσα ανάρτηση θα διαγράψω και θα αρνηθώ ότι τη δημοσίευσα ποτέ και θερμός υποστηρικτής θα σου προκύψω! Είναι πολλά τα λεφτά, ημερολογιάκι μου.

8 σκέψεις σχετικά με το “Αποχωρούμε από την Ευρωζώνη!

 1. Aν δεν ήταν τόσο λαμόγια και γραφικοί θα μποροούσε πράγματι να είναι μια εμπνευσμένη κίνηση το τοπικό νόμισμα.

  Αλλά με υποθέσεις δεν γίνεται πολιτική…

 2. Καταρχην, δεν ειναι πρωτακουστο, το μετρο εφαρμοζεται σε καποιους δημους στη Γερμανια και τη Γαλλια, οπου δεν ξερω αν εχει πετυχει, αλλα σιγουρα ακομα δεν εχει αποτυχει. Οποτε, δεν ειναι τελειως ανεφικτο.

  Τωρα, επι του πρακτικου. Πρωτα απο ολα, η ισοτιμια. Αν ειναι κλειδωμενη, στο 1:1, δεν εχει νοημα να το χρησιμοποιησει κανεις, αφου το ευρω εχει πολυ μεγαλυτερη αποδοχη, αρα μεγαλυτερη αγοραστικη δυναμη. Αν ειναι λιγοτερο απο 1:1, αναγκαζει τους τοπικους καταστηματαρχες να πουλανε με μικροτερο περιθωριο κερδους, και μαλιστα επι δυο, καθως το νεο «νομισμα» δεν εχει αξια εκτος Κω. Οποτε, πονταρει στον αυξημενο τζιρο για την αυξηση των εσοδων. Θα εχει ομως? Απο τη στιγμη που ο υπαλληλος ουτως η αλλως θα πληρωνεται σε ευρω, δυσκολο μου φαινεται.

  Επισης, ενα νομισμα που κοβεται χωρις μια αυστηρη τραπεζα να το ελεγχει υποκειται σε πολυ εντονες πληθωριστικες πιεσεις, ακριβως οπως ηταν η δραχμη μεχρι τα μεσα των 90ς. Η παραδοσιακη συνταγη της αναχρηματοδοτησης του χρεους η/και του ελειμματος με επιπλεον κοψιμο νομισματος μειωνει την αξια του και οδηγει πληθωρισμο. Θα ειναι πολυ αστειο να ειναι στην υπολοιποη Ελλαδα ο πληθωρισμος σε ενα μονοψηφιο νουμερο και στην Κω διψηφιο λογω αυτης της πρακτικης που σιγουρα θα εφαρμοστει οταν η εκδιδουσα αρχη τα βρει σκουρα.

  Επειτα, ειναι το θεμα της πλαστογραφιας αλλα και της αντοχης. Τα σημερινα χαρτονομισματα ειναι πολυ υψηλης τεχνολογιας, φτιαγμενα απο ειδικης ποιοτητας χαρτι ωστε να αντεχουν στη χρηση, καθως και μελανι που μονο κρατικα νομισματοκοπεια μπορουν να αποκτησουν. Για αυτο ο ογκος των πλαστων ευρω που κυκλοφορουν ειναι πολυ μικρος, και ανιχνευονται σχετικα ευκολα. Τι θα γινει αν η Κως γεμισει με πλαστα «ΚωΤΑ»?

 3. Οσο για την εξοδο απο το ευρω, αυτη προφανως θα ειναι καταστροφικη απο πολλες αποψεις. Αν γινει με την παλια ισοτιμια, 340,75 δραχμες/€, θα οδηγησει σε μαζικη πτωση των πραγματικων μισθων σε αγοραστικες μοναδες. Αν δημιουργηθει καινουρια ισοτιμια, κοντα στις 600 δραχμες/€ (οπως θα πρεπει, συμφωνα με προχειρους υπολογισμους), αυτο θα δημιουργησει ενα νομισμα ασταθες οπως ηταν η ιταλικη λιρετα. Αν επιλεχθει αυτη η στρατηγικη, θα γινει για την τονωση των εξαγωγων και την αναδομηση του χρεους μεσω του παιχνιδιου με την ισοτιμια και της εκδοσης συνεχως καινουριου νομισματος. Δεδομενου οτι οι Ελληνες πολιτικοι καταφεραν να φερουν ασταθεια ακομα και στο ισχυρο ευρω, δυσκολα μπορει να φανταστει καποιος οτι μια καινουρια δραχμη θα ειναι σταθερη. Τελικα, ειναι παρα πολυ πιθανο να καταντησει οπως η παλια τουρκικη λιρα, στην οποια τα εκατο εκατομμυρια ηταν το χαρτζηλικι ενος παιδιου για μια μερα στο σχολειο. Και μονο η υποτιμηση λογω πανικου που θα γινει τις πρωτες μερες, καθως ολοι θα πουλανε τις καινουριες δραχμες για ευρω, χρυσο κλπ, θα ειναι καταστροφικη για το ΑΕΠ και θα οδηγησει σε μαζικη εξοδο κεφαλαιων απο τη χωρα.

 4. Με την εμμονή του Καίσερλη να βασίζεται στο «στελεχιακό δυναμικό του δήμου» καθίσταται αδύνατη κάθε σοβαρή συζήτηση. Ο τύπος είτε λάλησε είτε κάποια χοντρή λαμογιά έχει στο μυαλό του.

 5. Μήπως ο δήμαρχος μπερδεύτηκε με το Κότα με Ουίσκυ (το οποίο ειρήσθω εν παρόδω είναι πολύ καλή συνταγή … γέλιου) και του βγήκε Κώτα με Ουίσκυ (και μάλιστα μπόμπα μεγατόνων) ;

  (άσχετη ερώτηση : γιατί είναι προαπαιτούμενη η εισαγωγή email για την υποβολή σχολίου; )

 6. προαπαιτούμενη η εισαγωγή email για την υποβολή σχολίου;

  Δεν έχω ιδέα, θα το κοιτάξω.

 7. Στο Βήμα της Κω (86/23.01.10, σελ.2) δημοσιεύθηκε η εικαστική πρότασή μου για το τοπικό νόμισμα με την εξής λεζάντα: «Μέσω διαδικτύου το … νόμισμα της Κω! – περισσότερο από χιουμοριστική διάθεση και ολιγότερο γιατί θέλουν να διακωμωδήσουν την πρόταση Καίσερλη, προχώρησαν κάποιοι στη φιλοτέχνηση του … κωακού νομίσματος! Γενικά το χιούμορ μας λείπει και βέβαια, όποτε μας κτυπά την … πόρτα, δεν μπορεί παρά να είναι καλοδεχούμενο!»

  Βέβαια, η δική μου διάθεση ήταν καθαρά σαρκαστική και χλευαστική, αλλά τι να κάνει και το ΒτΚ; να την υιοθετήσει ανοιχτά; Και που απλώς μετέφερε ένα «χωρατό» πολύ είναι!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s