Δεν αλλάζουν. Μας βουλιάζουν. (2)

Εκτός από τους εφοριακούς και τους υπαλλήλους της Βουλής έχουμε άλλες δύο λαμπρές επαγγελματικές ομάδες.

ΟΜΑΔΑ 3. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα υπόθεση λαδώματος γιατρών δημοσίων νοσοκομείων από εταιρίες: κατασχέθηκαν σημειώσεις με 200 ονόματα γιατρών και τα ποσά, που τσέπωσαν. Ήδη 13 απ’ αυτούς καλούνται να δικαιολογήσουν πόθεν έσχον τα ποσά, που αναφέρουν οι σημειώσεις και που αποδεδειγμένα μπήκαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς (Καθημερινή 24.01.10). Το Σώμα Ελέγχου Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) στον απολογισμό του 2008 μεταξύ άλλων καταγράφει για πολλοστή φορά λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων μέσα σε δημόσια νοσοκομεία, φακελάκια σε γιατρούς, συνταγογράφηση περιττών εξετάσεων σε ασφαλισμένους για να εξασφαλιστεί μίζα από τα συνεργαζόμενα διαγνωστικά κέντρα κλπ κλπ (Πρώτο Θέμα 29.01.10).

Σύμφωνα με τον συντάκτη έκθεσης για τη φαρμακευτική δαπάνη για λογαριασμό του Υπουργείου Εργασίας, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και καθηγητή του London School of Economics Ηλία Μόσιαλο, «Για να καταλάβει κι ο κόσμος για τι πράγμα μιλάμε εάν αντί για 4,1 δισ. ευρώ είχαμε μειώσει τη δαπάνη για φάρμακα στο 3,8 δισ., δηλαδή με αύξηση 360% κι όχι 480%, που και πάλι είναι τεράστια αύξηση σε σύγκριση με τις δαπάνες ίδιων φαρμάκων άλλων χωρών, τότε οικονομικά θα σήμαινε την πρόσληψη 10.000 νοσηλευτών τον χρόνο!». Επίσης αντιστοιχεί ένας γιατρός για κάθε 117 ασφαλισμένους «δηλαδή ένας γιατρός για κάθε δύο πολυκατοικίες κι αν συνεχίσουμε έτσι σε λίγο θα πάμε από τον θυρωρό στον γιατρό της πολυκατοικίας» και «όσο αυξάνονται οι γιατροί, οδοντίατροι και φαρμακοποιοί τόσο μεγαλύτερες οι απαιτήσεις για συνταγογραφία και εξετάσεις» (Τα Νέα 28.01.10 και Το Βήμα 22.01.10), άρα τόσο μεγαλύτερο το φέσωμα των Ταμείων και τόσο μεγαλύτερο το έλλειμμα. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι γιατροί Κέντρων Υγείας συνταγογραφούν κατά κόρον και συμβεβλημένοι φαρμακοποιοί χορηγούν της Παναγιάς τα μάτια: ακριβά φάρμακα σε άτομα που δεν πάσχουν από ανάλογο νόσημα, γυναικολογικά σκευάσματα σε άντρες, αναπηρικά καρότσια και συσκευές οξυγόνου σε … νεκρούς. Γιατροί και φαρμακοποιοί κρατούν τα συνταγολόγια –κυρίως ηλικιωμένων- ασθενών, κλέβουν σελίδες και μετά φεσώνουν κατά βούλησιν τα ασφαλιστικά ταμεία (Το Βήμα 03.02.10).

Οι τελευταίοι γιατροί που άρχισαν να προσλαμβάνονται με ενδεκάμηνες συμβάσεις και να στελεχώνουν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, προσλαμβάνονται με «μπλοκάκι». Ανεξάρτητα αν είναι σωστός ή όχι ο τρόπος πρόσληψης, αξία έχουν οι δηλώσεις της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ): «Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες στον χώρο της Υγείας το τελευταίο διάστημα, αντί να ενισχύουν το δημόσιο σύστημα υγείας, το υπονομεύουν με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο». Καταγγέλλουν ότι η Ελλάδα παραμένει χωρίς δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ενώ οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό έχουν φθάσει σε τραγικά επίπεδα. «Οι κτιριακές δομές των δημόσιων νοσοκομείων είναι υπό κατάρρευση και οι χώροι υποδοχής και νοσηλείας παραμένουν απαξιωτικοί και εχθρικοί για τους πολίτες που αναγκάζονται να προσφεύγουν σε αυτούς» (Το Βήμα 14.01.10). Για τη δική τους συμβολή στο χάλι των υπηρεσιών υγείας λόγω λεηλασίας των ασφαλιστικών ταμείων, διόγκωσης του δημόσιου χρέους και της εκτίναξης των επιτοκίων του κρατικού δανεισμού … μούγκα. Οι επιστήμονες δεν επιτρέπουν σε κανέναν να διακόψει το φαγοπότι τους, ούτε καν όταν το πλοίο βουλιάζει!

ΟΜΑΔΑ 4. Μόλις η Υπουργός Οικονομίας ενημέρωσε τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για τις προγραμματιζόμενες κυβερνητικές παρεμβάσεις στο χώρο του φαρμάκου, οι φαρμακοποιοί ανακοίνωσαν ότι θα κλείσουν επ’ αόριστον τα φαρμακεία, αν η κυβέρνηση μειώσει το ποσοστό κέρδους τους. (Ελευθεροτυπία 15.01.10). Δηλαδή η κυβέρνηση προκειμένου να μειώσει την φαρμακευτική δαπάνη, δεν μπορεί να μειώσει το εγγυημένο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών. Και μετά κατακρίνουμε τους αγρότες, που ζητάνε «όλα τα κιλά-όλα τα λεφτά»…

Όταν, λοιπόν, οι –φυσικά κρατικοδίαιτοι- και σημαντικότεροι για τη λειτουργία μιας χώρας επιστημονικοί κλάδοι επιδεικνύουν τέτοια συμπεριφορά, πόσο πιο κατακριτέα μπορεί να θεωρεί κανείς τα μπλόκα των χαμηλού μορφωτικού επιπέδου αγροτών; Τι μπορεί να ελπίζει για την πορεία της χώρας, όταν τους κρατικοδίαιτους επιστήμονες και θεσμικούς λειτουργούς ποσώς ενδιαφέρει ότι η συμπεριφορά τους με μια αλυσιδωτή αντίδραση ωθεί προς τα πάνω τα ελλείμματα, το δημόσιο χρέος, το επιτόκιο του κρατικού δανεισμού, την οικονομική και εν τέλει την πολιτική εξάρτηση της χώρας;

Advertisements

4 thoughts on “Δεν αλλάζουν. Μας βουλιάζουν. (2)

  1. Η μονη μου ενσταση ειναι η χρηση του ορου επιστημονας για τους φαρμακοποιους.

    Οσο για την υποθεση δωροδωκιας καποιων γιατρων για τη συνταγογραφηση, αν μιλαμε για την ιδια, εχει ηδη κινηθει η αμερικανικη δικαιοσυνη επι του θεματος, και πολλοι απο αυτους θα βρεθουν κατηγορουμενοι σε αμερικανικο δικαστηριο, που δεν χαριζει καστανα. Καναδυο γνωστα ονοματα να πανε με χειροπεδες μεσα, θα κοπει ο βηχας σε πολλους.

  2. Δυστυχώς, προϊόντος του χρόνου, όλο και περισσότερες ομάδες που αρνούνται τις ευθύνες τους θα έρχονται στην επιφάνεια. Ώσπου μια ημέρα θα έχουν εκδηλωθεί όλες και δεν θα έχει μείνει ούτε μια, έτσι ως φωτεινή εξαίρεση.
    Το περιβόητο σύστημα στην Ελλάδα δεν είναι μια ξένη και αυθύπαρκτη προς τον κοινωνικό ιστό κατασκευή. Είμαστε εμείς, όλοι εμείς, που το επινοήσαμε, το δημιουργήσαμε και το συντηρούμε. Και είμαστε επίσης εμείς, που δεν θέλουμε να το δούμε να καταποντίζεται, διότι εμείς ωφελούμαστε από αυτό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s