Σχετικοί και απόλυτοι αριθμοί

Τη Δευτέρα 01 Μαρτίου 2010 μας επισκέφθηκε ο Όλι Ρεν, επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών, συνοδευόμενος από υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μας ξεκαθάρισε ότι η Ε. Ε. περιμένει πρόσθετα μέτρα το συντομότερο δυνατόν. Τα μέτρα αυτά σκοπό έχουν τη μείωση του ελλείμματος στο 8,7%, ώστε να πεισθεί η Ε.Ε και οι αγορές ότι η Ελλάδα όντως έχει πάρει απόφαση να συμμαζέψει το χυμαρίο και να αρχίσει να μοιάζει κάπως με ευρωπαϊκό κράτος. Αυτό το βήμα (από τα πολλά, που αναποδράστως θα ακολουθήσουν) θα μειώσει κάποιες δαπάνες και θα αυξήσει κάποια έσοδα, ώστε το δημόσιο να έχει συνολική ωφέλεια κάτι περισσότερο από 4 δισεκατομμύρια Ευρώ (Έθνος 02.03.10). Αναλυτικότερα:

 1. κατάργηση του 14ου μισθού στο δημόσιο (εκτιμώμενο όφελος 1,2 δις)
 2. πάγωμα των συντάξεων (εκτιμώμενο όφελος 0,3 δις)
 3. αύξηση συντελεστών ΦΠΑ (εκτιμώμενο όφελος άνω του 1,2 δις)
 4. αύξηση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά (εκτιμώμενο όφελος 1,2 δις)
 5. αύξηση κατά 25% στα τέλη ταξινόμησης των Ι.Χ. άνω των 1.600 κ.εκ. (εκτιμώμενο όφελος ανάλογα με την πορεία των πωλήσεων)

Πέραν αυτών και για να αιφνιδιάσει ευχάριστα (;) τις αγορές ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να ανακοινώσει επιπλέον την περιστολή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 500 εκατ. Ευρώ (Καθημερινή 02.03.10). Έτσι, το συνολικό όφελος του δημοσίου ταμείου θα ξεπεράσει τα 4,5 δις Ευρώ. Ταυτόχρονα η αύξηση του ΦΠΑ και η μείωση των δημοσίων επενδύσεων θα μειώσουν τη ζήτηση και την απασχόληση αυξάνοντας την ύφεση και την ανεργία.

Επειδή, καλό μου ημερολόγιο, υποψιάζομαι ότι διαβάζοντας τους παραπάνω αριθμούς καταλαβαίνεις όσα και από τις αποστάσεις πλανητών σε έτη φωτός, θα σου δώσω μερικά παραδείγματα, ώστε οι ακατανόητοι απόλυτοι αριθμοί να αποκτήσουν μια κατανοητή σχετικότητα.

Ο ΟΣΕ έχει 2,2 εκατομμύρια Ευρώ ζημιά ημερησίως Χ 360 ημέρες = 792 εκατομμύρια Ευρώ ετησίως. Οι συσσωρευμένες ζημίες του μέχρι τέλους 2009 είναι 10,5 δισεκατομμύρια Ευρώ, δηλαδή 2,5 φορές όσο μας κοστίζει το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων. Τα δε τελευταία 15 χρόνια ο ΟΣΕ απέτυχε να απορροφήσει από το Γ’ ΚΠΣ κοινοτικούς πόρους ύψους 1 δισεκατομμυρίου Ευρώ (Ελευθεροτυπία 28.02.10), για έργα που προφανώς θα κληθούμε να πληρώσουμε από την τσέπη μας στο μέλλον.

Στο τέλος του 2007* τα βεβαιωμένα αλλά ανείσπρακτα έσοδα του δημοσίου ανέρχονταν σε 31,4 δισεκατομμύρια Ευρώ, δηλαδή όσα περίπου πρέπει να δανειστούμε φέτος από τις διαβόητες αγορές, για να πληρώσει το δημόσιο μισθούς και συντάξεις. Προφανώς η τότε εκλεγμένη κυβέρνηση δια των προς τούτο εντεταλμένων οργάνων είχε σοβαρότερες δουλειές από το να εισπράξει τα χρωστούμενα από τους μπαταξήδες.  Επιπλέον δε, το 2007 διαγράφηκε από τις ανείσπρακτες απαιτήσεις του δημοσίου ποσό περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων Ευρώ, ενώ τώρα τρέχουμε και δεν φτάνουμε για 4,5 δις! Και δεν είναι μόνο αυτό, αλλά κάθε χρόνο έχουμε διαγραφές ανάλογων ποσών (Καθημερινή 27.01.10).

Εσχάτως διάβασα ότι 26.165 φορολογούμενοι απειλούνται με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, πλειστηριασμούς ακινήτων και ποινικές διώξεις, διότι δεν έχουν καταβάλει συνολικά 519,7 εκατομμύρια Ευρώ βεβαιωμένες οφειλές. Το ενδιαφέρον με αυτούς τους 26.165 μπαταξήδες είναι ότι διαθέτουν συνολικά 103.290 ακίνητα αξίας περί τα 5,2 δισεκατομμύρια Ευρώ (Καθημερινή 26.02.10). Αν δεν βρισκόμασταν με αγορές να μας πατάνε στο λαιμό και την Ε.Ε. να σφυρίζει αδιάφορη, πιστεύω ότι αυτά τα 519,7 εκατομμύρια και ποιος ξέρει πόσα ακόμη θα όδευαν προς διαγραφή. Κάποια στιγμή, αφού θα έχει λήξει η θητεία της παρούσας κυβέρνησης ίσως μάθω τι ποσόν από τις βεβαιωμένες οφειλές διαγράφηκε ως ανεπίδεκτο είσπραξης. Το γιατί είναι ανεπίδεκτο είσπραξης είναι γνωστό και δεν χρήζει σχολιασμού εδώ.

Τώρα, που είδες από κοντά ένα κλαδί, θα σου δείξω και μια φωτογραφία του δάσους: στις 30.09.09 η Ελλάδα (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας) είχε συνολικό εξωτερικό χρέος 403,2  δισεκατομμύρια Ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 168% του ΑΕΠ (Καθημερινή 06.01.10). Με τις υγείες μας!

*: είμαστε στο Μάρτη του 2010 και η Στατιστική Υπηρεσία, όπως φαίνεται και από την ιστοθέση της, ζει στο 2007. Έχουν άδικο να ωρύονται οι «τεχνοκράτες των Βρυξελλών»;

Advertisements

4 thoughts on “Σχετικοί και απόλυτοι αριθμοί

 1. Διαβασα οτι προφυλακιστηκαν καποιοι για τα σο-δομημενα ομολογα. Εγω δεν θελω προφυλακιση, θελω πληρη δημευση της περιουσιας τους, να τους αφησουν με το σωβρακο. Και οσα λειπουν, να υποχρεωθουν να τα συμπληρωσουν οι συγγενεις τους, απο πρωτου βαθμου μεχρι νιοστου. Να δουμε μετα, ξανακλεβει κανεις?

  Για να μην πω και την αγγλικη τακτικη της διαπομπευσης, που ολες οι εφημεριδες ασχολουνται με φωτογραφιες και ονομαστικα με τον λορδο Ασκροφτ εδω.

 2. Και να λοιπόν που τα μέτρα ήρθαν και θα μείνουν.
  Μια απορία μου καταλείπεται : αν μαζάψουν τα 4+ δις από τα μέτρα, ποιος και πως θα τα φάει αυτή τη φορά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s