Το ξεμάτιασμα

Ήρθε πάλι η εαρινή ισημερία, η αισθητή αρχή της άνοιξης, της αναγέννησης της φύσης και της προσμονής για γονιμότητα της γης και των παραγωγικών ζώων, όπως έχουν μασκαρευτεί εδώ και 21 αιώνες από την ενταύθα επικρατούσα χριστιανική θρησκεία. Μια θρησκεία τόσο σοβαρή, που προωθεί την πίστη σε δαίμονες και βασκανίες. Αφού λοιπόν «τη βασκανία την παραδέχεται και η εκκλησία», η οποία έχει και σχετικό τροπάριο (ή όπως αλλιώς το λένε), δεν είναι καθόλου ανεξήγητη η πίστη στο «κακό μάτι»  πολλών, ακόμη και μορφωμένων και κατά τα λοιπά σοβαρών ανθρώπων.

Πάντοτε ήθελα να μάθω τι ακριβώς λένε οι ξεματιάστρες, αλλά η πλησιέστερη γνώση που είχα ήταν «Η κυρά μας η μαμή», η κωμωδία με τη Γεωργία Βασιλειάδου όπου η μαμή-ξεματιάστρα έλεγε διάφορα σκόρπια ξόρκια. Φυσικά, κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί να σχηματίσει άποψη βασιζόμενος στο σενάριο μιας παλιάς ασπρόμαυρης ταινίας κι έτσι επί πολλά έτη έμενα με την απορία. Ώσπου, χτες, οι οδηγίες για τον μικρό δαιμονοδιώχτη, ήρθαν στην πόρτα μου! Συγκεκριμένα ένα συγγενικό πρόσωπο (τόσο στενά συγγενικό, που ντρέπομαι να δώσω περισσότερα στοιχεία) κάλεσε τη γυναίκα μου, για να της διδάξει τα μυστικά, τα οποία και δημοσιοποιώ πάραυτα:

ΥΛΙΚΑ

1 μπολ ή βαθύ πιάτο με νερό

3 σταγόνες λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βήμα 1ο Λέτε

«Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος για τον/την (το όνομα του/της ματιασμένου/ης)»

και ταυτόχρονα σταυρώνετε τρεις φορές το μπολ/πιάτο με το νερό.

Βήμα 2ο Λέτε

Ιησούς Χριστός νικά

κι αν είναι μάτι το σκορπά

η Κυρά η Παναγιά

και ρίχνετε μία σταγόνα λάδι στο μπολ/πιάτο με το νερό.

Επαναλαμβάνετε άλλες δύο φορές (συνολικά τρεις φορές) το 2ο βήμα.

Αν το αντικείμενο του ξεματιάσματος ήταν ματιασμένο, οι σταγόνες του λαδιού διαλύονται στο νερό. Αν δεν ήταν ματιασμένο, οι σταγόνες του λαδιού δεν διαλύονται, όπως είναι και το φυσιολογικό να συμβεί. Οι οδηγίες δεν διευκρινίζουν τι συμπεραίνουμε, αν άλλες σταγόνες λαδιού διαλυθούν και άλλες όχι. Για να ‘χετε το κεφάλι σας ήσυχο επαναλαμβάνετε τη διαδικασία, μέχρις ότου πετύχετε να μη διαλυθούν και οι τρεις σταγόνες. Ή μέχρις ότου βαρεθείτε.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

 1. Αυτή είναι η εγκεκριμένη (άρα με εγγυημένο αποτέλεσμα) διαδικασία ξεματιάσματος και όχι άλλες διαδικασίες, όπου λέγονται διάφορα περί αγρίων ορέων, απηγάνου κλπ
 2. Η διαδικασία του ξεματιάσματος δεν γίνεται για ζώα (εκτός κι αν προσφέρεται καλή αμοιβή), γίνεται μόνο για ανθρώπους (κι ας τους θεωρείτε ζώα)
 3. Δεν είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία του/της ματιασμένου/ης, άρα μπορείτε κατά τηλεφωνική παραγγελία της θείας σας από την Άνω Φαρκαδώνα να ξεματιάσετε τον ξάδερφό σας στην Αυστραλία
 4. Η διδασκαλία του ξεματιάσματος γίνεται από άντρα σε γυναίκα και από γυναίκα σε άντρα (ω, ναι, υπάρχουν και ξεματιαστές!). Δεν πιάνει (= που να χτυπιέστε δεν φέρει αποτέλεσμα) αν δάσκαλος και μαθητής είναι του ιδίου φύλου
 5. Η διδασκαλία του ξεματιάσματος γίνεται από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου, γι’ αυτό αποφύγετε να το μάθετε/διδάξετε στο ημίωρο μετά την ανατολή ή πριν τη δύση. Εναλλακτικά, συμβουλευτείτε ένα επιτραπέζιο ημεροδείκτη με τις ακριβείς ώρες ανατολής και δύσης του ηλίου.
 6. Ο μαθητής δεν πρέπει να ευχαριστήσει το δάσκαλο

Αν δεν τηρηθούν τα παραπάνω, οπωσδήποτε πάει στράφι το μάθημα κι ενδεχομένως ο δάσκαλος να χάσει τις δυνάμεις του. Ως γνωστόν, δεν παίζουν με τα όπλα. Είδατε τι πάθαμε με τον Γιώργο, που έπαιζε με το δικό του.

Υ.Γ: Η διαδικασία προφανώς ισχύει μεταξύ χριστιανών. Οι οδηγίες δεν λένε τίποτα για την περίπτωση, που αντικείμενο του ξεματιάσματος είναι κάποιος αλλόθρησκος (και οι μουσουλμάνοι φοβούνται το κακό μάτι, αλλά δεν νομίζω να χρησιμοποιούν το παραπάνω αντίμετρο). Αν πάλι είστε άθεος και δεν φοβάστε το ξεφτιλίκι του πράγματος, μπορείτε να πειραματιστείτε με την ευπιστία των «ματιασμένων» και τη συμπεριφορά του λαδιού, όταν πέφτει σε νερό.

17 σκέψεις σχετικά με το “Το ξεμάτιασμα

 1. Λοιπόν, για να μαθαίνεις, αυτή είναι η πολύ απλή διαδικασία του ξεματιάσματος. Υπάρχει και άλλη προσευχή, χωρίς λάδια, ξύδια και τα λοιπά, που μου την παρέδωσε η μακαρίτισσα η γιαγιά μου. Είναι πολύ πιο πολύπλοκη από την προαναφερθείσα. Δεν την δοκίμασα όμως ποτέ, γιατί δεν πιστεύω στο μάτι. Δεν ξέρω αν πιάνει, αλλά η γιαγιά ισχυριζόταν ότι είναι πανάκεια.

 2. Όχι πως πιστεύω σε τέτοια, αλλά αυτό το
  «Ο μαθητής δεν πρέπει να ευχαριστήσει το δάσκαλο»
  το βρίσκω λογικό: Υπάρχει περίπτωση ευχαριστωντας τον, να τον ματιάσει!
  🙂

 3. Η μητέρα μου πάντα έλεγε για το θέμα ότι για να σε ματιάσουν δεν χρειάζεται να σε δουν, αλλά μόνο να σε αναφέρουν και μάλιστα ακόμη κι αν πουν άσχημα πράγματα για σένα (π.χ. την άσχημη, την ηλίθια κλπ). Εναλλακτικά δε, στην περίπτωση που πιστεύεις ότι κάποιος σε έχει ματιάσει και δεν έχει πρόσβαση σε εξειδικευμένο προσωπικό, μπορείς να πεις 3 φορές μια προσευχή και να αυτοξεματιαστείς!

  (είδες; υπάρχουν και χειρότερα, πιο στενός συγγενικός δεσμός από τη μάνα δεν μπορεί να υπάρξει!)

  Σε ό,τι αφορά τα υλικά, το λάδι πρέπει να είναι ελαιόλαδο, ή κάνει και το σπορέλαιο; ( η μανούλα μου σε αυτή την ερώτηση, με κοίταξε απλώς στραβά, οπότε μου έχει μείνει η απορία)

 4. ΤΟ ΜΑΤΙΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΜΑΤΙΑΣΜΑ. ΕΔΩ ΔΕΝ ΜΕΤΡΑ Η ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ. ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΕΠΕΙΘΗΣΕΩΣ. ΤΑ ΞΟΡΚΙΑ, ΤΑ ΧΑΙΜΑΛΙΑ, ΟΙ ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ, ΟΙ ΟΙΩΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕ ΤΙ, ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΙΣΩ ΧΡΟΝΟ. ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΚΟΜΗ, ΜΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ, ΑΝΙΣΧΥΡΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΑ ΕΞΗΓΕΙ ΤΑ ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ, ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ, ΑΝΑΖΗΤΕΙ ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΥΜΕΝΟ ΚΑΚΟ Ή ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΔΟΚΟΜΕΝΟ ΚΑΛΟ.
  ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ; ΑΜΕΤΡΗΤΑ!

 5. Εγω εχω μια πιο καλη συνταγη ξεματιασματος.

  α) Παιρνουμε ενα πηρουνι, μαχαιρι η αλλο αιχμηρο αντικειμενο.
  β) Εντοπιζουμε το στοχο που θελουμε να ξεματιασουμε.
  γ) Πλησιαζουμε σε αποσταση βολης, κατα προτιμιση χωρις να αντιληφθει το σκοπο μας.
  δ) Του ορμαμε.
  ε) Τον ξεματιαζουμε…

 6. Πάρα πολύ ενδιαφέρον. Ο παγανισμός τελικά με τίποτα δεν πεθαίνει.

  Ηώς, θα είχε επίσης πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αν δημοσίευες τη διαδικασία που γνωρίζεις εσύ.

  Επίσης αν θέλετε αναφέρετε χονδρικά και τον τόπο καταγωγής σας, π.χ. «νησιά αιγαίου» ή «ήπειρος» γιατί θα είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον να δει κανείς πως διαφέρουν οι τεχνικές ξεματιάσματος από διαμέρισμα σε διαμέρισμα της Ελλάδας.

 7. Το ματι δεν ειναι τιποτα αλλο παρα θετικη και αρνητικη ενεργεια( αυτο ειναι κατανοητο) απλα το ματι δεν πιανει ολους τοθσ ανθρωπους πχ Εαν ενα ατομο εχει αρνητικη ενεργεια ασ πουμε ειναι μη συμπαθεις κρυοπλαστος γενικοτερα δεν μπορει να ματιαστει γιατι εχει ηδη αρνιτηκοτητα πανω του.Τελος παντων τα περισσοτερα στο μυαλο υπαρχουν αρα μην αγχωνομαστε απλα ας πουμε μια προσευχη κ η ασ πιουμε μια ασπηρινη κ θα περασει.(Εμενα δεν με πιανουν οι ασπιρινες! Τι κριμα που χρειαζομαι ενα ξεματιασμα ολη την ωρα:( )

 8. ΑΑΑΑ Και μερικοι μην γινονται σπαστικοι!Το οτι δεν πιστευουν στο ματι κτλ ειναι δικο τους θεμα (ισως οντως να μην ματιαζονται)αλλα μην διακομωδουν αυτα που λενε και που πιστευουν αλλοι! Γιατι απο τη στιγμη που υπαρχει θετικη και αρνητικη ενεργεια μας επειρεαζει ως ενα βαθμο!!! Ειτε αυτο λεγεται ματιασμα η καταρες η ευχες κτλ κτλ…..

 9. ΑΑΑΑ Και μερικοι μην γινονται γελοιοι!Το οτι δεν πιστευουν στο ματι κτλ ειναι δικο τους θεμα (ισως οντως να μην ματιαζονται)αλλα μην διακομωδουν αυτα που λενε και που πιστευουν αλλοι! Γιατι απο τη στιγμη που υπαρχει θετικη και αρνητικη ενεργεια μας επειρεαζει ως ενα βαθμο!!! Ειτε αυτο λεγεται ματιασμα η καταρες η ευχες κτλ κτλ…..

 10. Α και μην ξεχναμε πως τοσα ανεξηγιτα φαινομενα υπαρχουν στο ματισμα και στο ξεματιασμα θα εμφυβαλουμε ?

 11. @Dorita

  «Το ματι δεν ειναι τιποτα αλλο παρα θετικη και αρνητικη ενεργεια( αυτο ειναι κατανοητο)»
  Αυτό είναι κατανοητό μόνο στο μυαλουδάκι όσων δεν έχουν ιδέα του τι σημαίνει ενέργεια, ούτε του τι σημαίνει αρνητικό και θετικό, και αρέσκονται στο να αναμασάνε όρους άνευ νοήματος προσποιούμενοι ότι τους κατανοούν.

  «Εμενα δεν με πιανουν οι ασπιρινες!»
  Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εξηγηθεί το γεγονός ότι δεν σε πιάνουν οι ασπιρίνες:
  1. Δεν είσαι άνθρωπος. (Απ’ όσο μπορώ να ξέρω, μπορεί και να είσαι μια γάτα που περπατάει πάνω σε ένα πληκτρολόγιο.)
  2. Είσαι 150 κιλά άνθρωπος. Τότε χρειάζεσαι όχι μια, αλλά τρεις ασπιρίνες για να σε πιάσουν.
  3. Δεν ξέρεις για τι παίρνουμε τις ασπιρίνες, κι έτσι τις παίρνεις για λάθος πράγματα.

  «ΑΑΑΑ Και μερικοι μην γινονται σπαστικοι!Το οτι δεν πιστευουν στο ματι κτλ ειναι δικο τους θεμα»
  Το ότι δεν πιστεύω στο μάτι είναι δικό μου θέμα ακριβώς τόσο όσο το ότι εσύ πιστεύεις στο μάτι είναι δικό σου θέμα.

  «αλλα μην διακομωδουν αυτα που λενε και που πιστευουν αλλοι!»
  Ω, ναι, θα τα διακωμωδούμε όσο γουστάρουμε, κι αν δεν σου αρέσει κλάψε μου ένα ποτάμι.

  «Α και μην ξεχναμε πως τοσα ανεξηγιτα φαινομενα υπαρχουν»
  Ανεξήγητα για εσένα. Καθόλου ανεξήγητα για όποιον γνωρίζει τα στοιχειώδη για τον φυσικό κόσμο. Θα μπορούσες να είχες στρώσει τον κώλο σου κάτω και να είχες διαβάσει δέκα βιβλία ώστε να τα γνωρίζεις κι εσύ αυτά τα στοιχειώδη, αλλά προτίμησες την εύκολη οδό της «εξήγησης» του κόσμου δια της δεισιδαιμονίας. Η μια οδός απαιτεί μερικές χιλιάδες χρόνια ανάπτυξης των επιστημών, απαιτεί πανεπιστήμια, καθηγητές, φοιτητές, ερευνητικά ινστιτούτα, χρηματοδοτήσεις, κουλτούρα της μάθησης και της έρευνας, ζωές ολόκληρες αφιερωμένες στην αναζήτηση της γνώσης, κλπ. Η άλλη οδός απαιτεί μερικές πρωτόγονες ιδεοληψίες. Είναι τόσο εύκολο! Μα γιατί δεν το σκεφτήκαμε!

 12. Γινε κα8ηγιτης και διδαξε αφου εισαι τοσο ψαγμενος με αυτα!Α εμενα στο κατω κατω δεν με αφοσουν αμεσα Θεωριτικη θα παω και δεν θα ασχολιθω με αυτα αλλο οσο για αυτα που ειπες δεν νομιζω αλλα 16χρονα να εχουν χρονο να διαβαζουν 10 και 20 εξωσχολικα βιβλια γιατι εχουν και αλλεσ δραστηριοτητες φροντιστηρια γυμναστηριο μπαλετο συν τα μαθηματα κτλ κτλ αα και δεν νομιζω με ολα αυτα να ειναι και 150 κιλα ανθρωποι γιατι δεν εχουν και το χρονο να καθονται σε μια οθονη pc.Α και αν σου φαινονται πρωτόγονες ιδεοληψίες τα λεγομενα μου αντε λοιπον ελα στα σχολεια και κανε καμια παρουσιαση τις γνωσεις σου να μορφωθουν και τα μικρα παιδια των 150 κιλων που δεν στρωνονται να διαβασουν καμια δεκαρια βιβλια εκτος απο τα αναγκαια για την εκπαιδευση τους!

 13. Kserete ti …emena oi goneis mou pote den me 3ematiasan kai pote den asxoli8ikan fanatika me ena tetoio gegonos.Oloi autoi pou pistevete sto Mati pistevete gt alloi sas exoun balei na pistevete apo mikroi .Alla tora 8a arxisete na mou lete paradigmata pou sas ponouse to kefali kai molis sas 3ematiase o ponos stamatise.Mipos olo auto to oti stamatise o ponos to vriskete san aformi,eno stin pragmatikotita oi idioi akoma nio8ete oti ponate,apla exete val8ei na pistepsete pos to 3ematiasma PIANEI.To 3ematiasma dn iparxei,Gt to mono pou 3erw na kanoun ta matia einai na sou dinoun orasi,Tora eseis tin orasi tin kanate «Mageia»Ti na sas pw stenomialous ? dld skeftite to logika,alla pos na to skeftite logika otan sas exoune ma8ei apo mikra na pistevete se auta pou sas lene?Einai opos tin 8riskeia ,tora pou geni8ikes stin ellada eisai xristianos,ama geniosouna stin Kina omos 8a eisouna voudistis,Giati ? Giati Auta pou pistevete e3artounte apo ton giro kosmo kai oi idoi dn exete eleu8eria gnomis para na pistevete auta pou sas lene

 14. εγω πιστευω πως το ξεματιασμα ειναι καθαρα θεμα αυθυποβολης…σε εχουν πεισει καποιοι τοσο πολυ και απο μικρη ηλικια οτι συμβαινει….και ετσι το πιστευεις τοσο ωστε αν αισθανεσαι πονοκεφαλο και καποιος σε ξεματιασει πειθεις τον εαυτο σου οτι σου περασε..βεβαια ποτε μη λεμε ποτε…τα παντα μπορει να συμβαινουν.

 15. επισης εννοειται πως ολοι αντιλαμβανομαστε διαφορετικα διαφορα πραγματα που συμβαινουν γυρω μας…ολοι εχουμε διαφορετικη κουλτουρα και ιq αλλα δεν χρειαζεται να μπαινουμε σε διαδικασιες αντιπαραβολης ουτε οι μεν ουτε οι δε…οποιος θελει να του περναει ο πονοκεφαλος με το ξεματιασμα…οκ…οι υπολοιποι ακετυλοσαλικυλικο οξυ..και μενα η γιαγια μου με ξεματιαζει και χασμουριεμαι κιολας αλλα μαλλον χασμουριεμαι επειδη βαριεμαι να περιμενω να τελειωσει το ξεματιασμα…παντως αυτη χαιρεται γιατι πιστευει οτι βοηθαει…επισης πρεπει να αναφερω μιας και φυσικος στο επαγγελμα οτι πΡ πολλα πραγματα ανεξηγητα για μερικους εχουν εξηγηση τεκμηριωμενη αλλα οχι ολα..αν τα εξηγησουμε και ολα θα χασει τη δουλεια του ο Χαρδαβελλας..χαχα..

 16. υπαρχει προσευχη εκκλησιαστικη κατα της βασκανιας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s