Καραπουτσαριό!

Όλη η χώρα είναι γεμάτη παράνομες χωματερές, αλλά όποτε γίνει προσπάθεια να χωροθετηθεί ένας ΧΥΤΑ, ξεσηκώνονται οι τοπικές κοινωνίες και ακυρώνουν τον σχεδιασμό. Χωρίς να ενοχλούνται από την ανεξέλεγκτη απόθεση απορριμμάτων δεξιά κι αριστερά! Επειδή, σε αντίθεση προς αυτή τη χώρα, οι λοιπές ευρωπαϊκές χώρες είναι σοβαρές και οργανωμένες, μας υποχρέωσαν να οργανώσουμε ειδικούς χώρους και να σταματήσουμε να θεωρούμε χωματερή όλη την επικράτεια. Κι, επειδή στην Εσπερία έχουν κι άλλες δουλειές από το συζητάνε ατέρμονα για κάθε θέμα, μας έθεσαν χρονικά όρια για συμμόρφωση, πέραν των οποίων θα μας ξεσκίσουν στα πρόστιμα. Ο καιρός, λοιπόν, πέρασε και ένα δεκαπενθήμερο πριν την εκπνοή της προθεσμίας οι περήφανοι Ελληναράδες «υπεύθυνοι» δεν έχουν κάνει τίποτα. Επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα, ακόμη και ακρωτηριασμένα μέλη αντί να αποτεφρώνονται καταλήγουν σε ΧΥΤΑ (Τα Νέα 01.04.10) και προχτές η Κομισιόν παρέπεμψε τη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας για «εσφαλμένη εφαρμογή των οδηγιών που αφορούν τα απόβλητα και την υγειονομική ταφή τους» (Καθημερινή 25.06.10) καθώς και για τον απαράδεκτο τρόπο διαχείρισης των ιατρικών αποβλήτων (Καθημερινή 25.06.10). Οσονούπω μας έρχεται το πρόστιμο, που θα πληρωθεί από τα λεφτά που χρωστάμε και ζητιανεύουμε να μας δανείσουν όσο-όσο. Επιπλέον αυτών των προστίμων, το ετήσιο κόστος από τις ανεξέλεγκτες χωματερές εκτιμάται από την αρμόδια υπουργό (Θέμα 03.05.10) σε 4 δισεκατομμύρια Ευρώ, όσα δηλαδή εξοικονομήθηκαν από τα πρώτα μέτρα, εναντίον των οποίων έγινε μεγάλος ξεσηκωμός με τρεις νεκρούς.

Κάποιοι συνδικαλιστές αποφάσισαν απεργία, οι πλοιοκτήτες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και το πρωτοδικείο Πειραιά την έκρινε παράνομη. Αντί απεργίας τότε έγινε κατάληψη των πλοίων από άλλη συνδικαλιστική οργάνωση και οι αρμόδιες Αρχές έμειναν με σταυρωμένα χέρια (Το Βήμα 23.06.10). Ο κόσμος, που είχε προγραμματίσει να ταξιδέψει, κατέβηκε στο τριτοκοσμικό λιμάνι μέσα στο λιοπύρι περιμένοντας μάταια να ταξιδέψει. Την ίδια ώρα, στην Κόρινθο παραμένουν ακινητοποιημένα τα δύο πλοία ιταλικής ιδιοκτησίας και αγγλικού νηολογίου, που εκτελούν τη γραμμή Κόρινθος-Ραβέννα και επιδοτούνται με 4 εκατομμύρια Ευρώ από το κοινοτικό πρόγραμμα Μάρκο Πόλο (Καθημερινή 18.06.10). Η απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου Πειραιά, με την οποία διατάσσονται οι συνδικαλιστές της ΠΝΟ να σταματήσουν την κατάληψη αυτών των πλοίων, παραμένει κενό γράμμα. Τη δικαστική απόφαση την γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τόσο οι συνδικαλιστές όσο και το ίδιο το Υπουργείο (υποτιθέμενης) Ανάπτυξης, που καλεί σε  … διαπραγματεύσεις την πλοιοκτήτρια εταιρία. Τι ακριβώς πρέπει να διαπραγματευτούν οι πλοιοκτήτες και υπουργείο; Τη δικαστική απόφαση; Και αν το δικαστήριο έκανε λάθος στην απόφασή του, δεν μπορούν οι συνδικαλιστές και το υπουργείο να την προσβάλουν; Αν υπάρχει κάποια παρανομία στα πλοία, αυτή η ρημαδοχώρα δεν διαθέτει Αρχές θεσμικά εξουσιοδοτημένες να επιβάλουν ποινές και κυρώσεις; Με περιφρόνηση των δικαστικών αποφάσεων, καταλήψεις και διαπραγματεύσεις θα λύνουμε τις διαφορές; Κι εν πάσει περιπτώσει πότε ακριβώς αναλαμβάνει δράση το κράτος; Διότι εξ όσων εγώ γνωρίζω, όταν διαδηλώνουν συνταξιούχοι, ορμάνε τα ΜΑΤ ανοίγουν κεφάλια. Όταν πολίτες διαμαρτύρονται έξω από τη Βουλή για τη λεηλασία του κράτους από τους βουλευτές, πάλι ορμάνε τα ΜΑΤ με γκλομπς και χημικά. Όταν συγκεντρώνονται πολίτες, σφαίρες «εξοστρακίζονται» και σκοτώνουν δεκαπεντάχρονους μαθητές. Βέβαια, ειδοποιός διαφορά αυτών των περιπτώσεων είναι ότι δεν μπορεί να προκύψει άμεσο οικονομικό όφελος (μίζα ή χορηγία), όπως μπορεί να προκύψει από τη δρομολόγηση πλοίων της ακτοπλοΐας.

Τουρκική φρεγάτα ζήτησε από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη να της δηλώσουν την πρόθεση και την ταυτότητά τους. Κι ενώ οι Τούρκοι έκαναν ακόμη ένα βήμα στη διεκδίκηση του ελέγχου στο Αιγαίο, η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ (οποία έκπληξις!) επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, μην τυχόν και στενοχωρηθεί ο Ερντογάν εφέντης, που αναμενόταν εις τας Αθήνας λίγες μέρες αργότερα (Έθνος 13.05.10). Με τόσους χαμηλούς τόνους, που κρατάνε διαχρονικά και διακομματικά οι κυβερνήσεις της υπερηφάνου Ελλάδος, τη βλέπω καθαρά την κατάληξη: σε μερικές δεκαετίες, όποιος θέλει να μείνει στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, θα πρέπει να έχει διπλή (ελληνική και τουρκική) υπηκοότητα, οι εκ της λοιπής Ελλάδος επισκέπτες θα πρέπει να έχουν άδεια παραμονής και εργασίας από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές, οι φορολογικοί έλεγχοι θα γίνονται από μικτά ελληνοτουρκικά κλιμάκια κλπ κλπ. Εκτός κι αν οι κυβερνήσεις μας κάποια στιγμή, συνεκτιμώντας το κόστος της στρατιωτικής επιτήρησης των νησιών και τον φόρτο στις διπλωματικές υπηρεσίες, πάρουν τη γενναία απόφαση να κλείσουν οριστικά το θέμα με την Τουρκία και της παραδώσουν τα νησιά. Άλλωστε, όσοι κάνουμε μπίζνες με τους Τούρκους ξέρουμε ότι είναι πολύ γενναιόδωροι, όσο κερδίζουν. Δεν μπορεί, λοιπόν, μια Ζήμενς να είχε βουλώσει τα στόματα όλων των πολιτικών επί δεκαετίες, σήμερα να μην μπορούμε να βρούμε την άκρη, να περιοριζόμαστε στη σύλληψη αθερίνας σαν τον Μαντέλη και οι Τούρκοι να συνεχίσουν ες αεί να χρυσοπληρώνουν δεξαμενές σκέψης και διαμορφωτές γνώμης σε Αμερική, Αγγλία, Γερμανία κλπ, αντί να εξαγοράσουν μια και καλή και με πολύ λιγότερο χρήμα τους πρόθυμους Ρωμιούς πολιτικούς.

Προχτές ένας φάκελος παγιδευμένος με εκρηκτικό μηχανισμό εξερράγη δίπλα στο γραφείο του Υπουργού Δημόσιας Τάξης ή (ΠροΠο) και μέσα στο «καλύτερα φυλασσόμενο κτήριο της επικράτειας». Σκοτώθηκε ένας στενός συνεργάτης του υπουργού και άρχισε το παραδοσιακό γαϊτανάκι μαραθώνιων ενημερωτικών εκπομπών με τους ΜΜΕτζήδες έτοιμους να ξεσπάσουν σε λυγμούς από στιγμή σε στιγμή, ενώ βλέπαμε πεντακάθαρα να κουνάνε την ουρά τους τρελοί από χαρά. Τέλος πάντων, εκείνο που μάθαμε είναι ότι ο μεν συνεργάτης του Υπουργού πήγε σαν το σκυλί στ’ αμπέλι το δε «καλύτερα φυλασσόμενο κτήριο της επικράτειας» αποδείχτηκε ακόμη ένα από τα πολλά θλιβερά ανέκδοτα της Νέας Ρωμανίας, διότι στο κτίριο που στεγάζεται ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, κρίσιμες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ και η ΕΥΠ, δεν γίνεται έλεγχος στην αλληλογραφία μέσω των ΕΛΤΑ!!!!!!! Αυτό είναι, λοιπόν, το «καλύτερα φυλασσόμενο κτήριο της επικράτειας» …

Τώρα, που το ξανασκέφτομαι και παρ’ ότι η παρούσα σταχυολόγηση είναι περιορισμένη, θα ήταν ευχής έργο, αν η κατάσταση της σημερινής δημόσιας διοίκησης ήταν απλώς ίδια με τις καταστάσεις, τις οποίες προ 20+ ετών στο στρατό αποκαλούσαμε «καραπουτσαριό». Δεν είχαμε δει ακόμη τα χειρότερα και ασφαλέστατα δεν τα έχουμε δει ακόμη. Μέχρι πριν ένα-ενάμιση χρόνο οι περισσότεροι με θεωρούσαν τουλάχιστον βαρεμένο, επειδή επεσήμαινα το γενικό χάλι αυτής της χώρας, το οποίο εκείνοι απλώς δεν ήθελαν να δουν. Ένα χρόνο τώρα, που η ελεεινή εικόνα της Νέας Ρωμανίας έρχεται κι επανέρχεται μπροστά τους σαν αλλεπάλληλες εκρήξεις παγιδευμένων επιστολών, αναρωτιέμαι αν πράγματι συνειδητοποιούν το μέγεθος της γελοιότητάς τους, όταν μηρύκαζαν μπουρδολογίες του τύπου «Γουστάρω, που είμαι Έλληνας». Περισσότερο βέβαια αναρωτιέμαι, αν έχουν σκοπό να αποκτήσουν επαφή με την πραγματικότητα ή αν μόλις περάσει το σοκ των αλλεπάλληλων αποκαλύψεων, συμβιβαστούν και πάλι, σπεύσουν να ξεχάσουν την πραγματικότητα και με την ισχύ της πλειοψηφίας βυθίσουν άλλη μια φορά τη χώρα στον παλαιο-οθωμανικό βόθρο της Νέας Ρωμανίας, για να συνεχίσουν να «γουστάρουν που είναι Έλληνες».

2 σκέψεις σχετικά με το “Καραπουτσαριό!

  1. Και σαν εκφανση αυτου του καραπουτσαριου, εχουμε τον πιτσιρικα γιο του βουλευτη να υπηρετει στην πιο βυσματζιδικη θεση της Αθηνας και να το θεωρει αυτονοητο δικαιωμα του να γαμησει το τσουλι μεσα στη μοναδα του. Εχουμε, επισης, εναν ασημαντο βουλευτη, τον πιο ασημαντο απο οσους κλεψανε, να ειναι τοσο ηλιθιος ωστε να ομολογει οτι εκλεψε επειδη νομιζε οτι παραγραφτηκε, και να πεφτει απο τα συννεφα οταν τα πραγματα πανε στραβα και για πρωτη φορα ερχεται αντιμετωπος με τις συνεπειες των πραξεων του.

    Και οπως ειπες, αυτα δεν ηρθαν τωρα, εχουν χρονια που ερχονται. Απλα, σε αυτη τη χωρα ενα απο τα αγαπημενα μας χομπυ ειναι να πεφτουμε απο τα συννεφα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s